Ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα της Νέας Αγοράς

Ειδική ρύθμιση για τα ακίνητα των ΟΤΑ προσπαθεί να πετύχει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, μέσω της Κεντρικής Ένωσης (ΚΕΔΕ), η οποία στα καθ’ ημάς έχει να κάνει με την...
προσπάθεια του Δήμου να δοθεί παράταση των μισθώσεων για τα καταστήματα της Νέας Αγοράς, τα συμβόλαια των οποίων έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Κουσουρνάς, ενημερώθηκε χθες από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη ότι, αυτές τις ημέρες, γίνονται επαφές με το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τον κ. Θανάση Σκορδά στον οποίο και έχουν θέσει υπόψη τη θέση και τις προτάσεις του Δήμου. 

Ωστόσο, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να δει θετικά το θέμα της παράτασης θέλει και τη συνηγορία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία μπορεί να προέλθει εάν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. 

Έτσι, λοιπόν, χθες, ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την ΚΕΔΕ και του ζητήθηκε να αποστείλει σχετικό υπόμνημα, κάτι το οποίο και θα κάνει. 

Η προσπάθεια, δηλαδή, έχει εστιαστεί στο να πετύχει ο Δήμος νομοθετική ρύθμιση, ειδική, για τα δημοτικά ακίνητα, κάτι το οποίο, βέβαια, δυνητικά, θα αφορά όλους τους Δήμους της χώρας και θα απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Πάντως, σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί με το να υπάρξει τέτοια ρύθμιση για όλα τα ακίνητα του δημοσίου, εμφανίζεται όμως πιο θετικό απέναντι σε μία τέτοια προοπτική για τα ακίνητα των Δήμων, εφόσον το επιθυμούν. 

Υπενθυμίζεται ότι, στο θέμα των μισθώσεων των δημοτικών ακινήτων, γινόταν αναφορά και στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που είχε αποστείλει ο κ. Κουσουρνάς, και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, όταν ετοιμαζόταν το διορθωτικό νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη. 
Τότε, ο Δήμος, έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των δημοτικών ακινήτων με εμπορικές μισθώσεις σε σχέση με αυτά που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις και είχε προτείνει τις εξής τροποποιήσεις: 

i) «Μισθώσεις ακινήτων, που υπάγονται στο π.δ. 34/1995, οι οποίες αφορούν σε ακίνητα με εκμισθωτή το Δημόσιο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, Ο.Τ.Α ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα, μπορούν να παρατείνονται μέχρι δώδεκα (12) χρόνια από τη λήξη τους με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και με απευθείας σύναψη σύμβασης παράτασης της μίσθωσης με τον εγκατεστημένο στο μίσθιο μισθωτή. Το ίδιο ισχύει και για μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων που έχουν λήξει και των οποίων το μίσθιο δεν έχει αποδοθεί». 

ii) Μισθώσεις ακινήτων, που καταρτίσθηκαν κατ' εφαρμογή της παραγράφου 19 του άρθρου 7 του ν. 2741/1999 «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Λοιπές διατάξεις» (Α' 199), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3517/2006 (Α' 271), με ετήσιο μίσθωμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 6% της εκάστοτε αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας του μισθίου στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικά κριτήρια, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα, μπορούν να τροποποιηθούν ως προς τον όρο αυτόν με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Στην περίπτωση αυτή, το συμφωνηθέν μίσθωμα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας ή της αγοραίας αξίας του μισθίου, κατά την παραπάνω διάκριση».
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου