Ρόδος: Αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε


Η κρίση που μαστίζει την τοπική κοινωνία τα τελευταία πέντε έτη είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών...Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, προκειμένου να χαράξει νέους δρόμους ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνεχώς επιδεινούμενες επιπτώσεις από την κρίση
«Συνεννοούμαστε και αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε»! Αυτό είναι το μήνυμα πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα
Δωδεκανήσου, καλώντας τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία προκειμένου να καταρτισθεί ένα νέο πλάνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η οικονομία και η κοινωνία της Ρόδου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα υλοποιηθεί απ’ όλους με αφοσίωση και συνέπεια, με αντικειμενικό σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την τεχνογνωσία μας, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν επενδύσεις, έσοδα και νέες θέσεις απασχόλησης στην πόλη μας.
Σε σχετική ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η κρίση που βιώνει η τοπική μας κοινωνία τα τελευταία πέντε έτη είναι η εντονότερη των τελευταίων δεκαετιών και έχει επιφέρει βαρύτατες επιπτώσεις σε κάθε οικογένεια και σε κάθε επιχείρηση.
Επιπλέον ρίχνει γέφυρες συνεννόησης μεταξύ του Δήμου Ρόδου, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας, ώστε να πέσουν οι τόνοι στο θέμα του Δημοτικού Φόρου προκειμένου αυτός να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας. Και μάλιστα καλεί τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη σε συνάντηση την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στην ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Τμήματος Δωδεκανήσου, αναφέρονται τα εξής:
«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η σημερινή κρίση που βιώνει η τοπική μας κοινωνία τα τελευταία πέντε έτη, με άμεσες επεκτάσεις σε κάθε δημότη, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε επιχείρηση, είναι η εντονότερη των τελευταίων δεκαετιών. Ως επιστημονικός φορέας εξετάζοντας πολλές από τις παραμέτρους που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, έχουμε την πεποίθηση ότι την κρίση μπορούμε να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες για τον καθένα μας, μόνο εάν μέσω συνεργειών αποκτήσουμε κοινό όραμα, διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, και το υλοποιήσουμε με προσήλωση και συνέπεια.
Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θέλουμε να συμβεί στον τόπο μας μετά την κρίση, για να αντιδράσουμε σωστά και μέσα στην κρίση. Πρέπει
• Nα εξετάσουμε σε βάθος παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας.
• Την κρίση που βιώνουμε ως αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου.
• Την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό λαϊκής βούλησης που οφείλει να διαμορφώνει συνθήκες ποιότητας ζωής, κοινωνικής συνοχής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και να δημιουργεί συνθήκες ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
• Την επιχειρηματικότητα που αποτελεί ελπίδα ανάταξης της τοπικής μας οικονομίας και κρίνεται επιτακτική ανάγκη να έχει πλέον σημαντικές συνέργειες με την Τοπική- Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να ξαναζωντανέψει την τοπική μας κοινωνία με όρους πραγματικής οικονομίας.
Στο νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται οφείλουμε να δράσουμε συντεταγμένα ως τοπική κοινωνία με τους φορείς της και την επιχειρηματικότητα, με συντονιστή την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση, ώστε αξιοποιώντας τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεχνογνωσία να δημιουργήσουμε επενδύσεις, έσοδα και απασχόληση στην πόλη μας.
Παρατηρούμε όμως με αγωνία ότι καθυστερεί ένας γόνιμος διάλογος για την διαμόρφωση κοινωνικού συμβολαίου για την επόμενη μέρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης των δύο βασικών κοινωνικών πυλώνων του Δήμου Ροδίων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου για το Δημοτικό Φόρο Δωδεκανήσου έπειτα από δέκαοκτώ έτη εφαρμογής του. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση του 12ου Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με ομόφωνη απόφαση της αποφάσισε να καλέσει τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Ροδίων κ. Κουσουρνά Ευστάθιο, τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Πάππου Ιωάννη, τους βουλευτές του Νομού μας και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαρίδη Ιωάννη στα γραφεία μας( Γ. Σεφέρη 80-Μήδια-Ρόδος), την Παρασκευή 22-02-2013 και ώρα 12.00μμ, ώστε τα σημεία αντιπαράθεσης, αμφισβήτησης της αξιοποίησης του-ανταποδοτικότητα-θέματα διαφάνειας στην αξιοποίηση του- να συζητηθούν και να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης ώστε ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Π.Τ. ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Σ. Μιχαήλ».
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου