Άνοιξαν οι πηγές, κατέβασαν νερά ποτάμια και χείμαρροι


Ευλογία οι φετινές βροχές, γέμισαν οι υδροφόροι ορίζοντες της Ρόδου. Πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, τόσα πολλά νερά από βροχές «ποτιστικές»...
Με ρεκόρ βροχοπτώσεων, της τελευταίας 15ετίας, αναμένεται να κλείσει ο φετινός χειμώνας στη Ρόδο, αλλά και σ’ άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων και την εξασφάλιση νερού για τα επόμενα χρόνια.
Ήδη οι μετρήσεις των βροχοπτώσεων είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ απομένουν ακόμα οι υπόλοιπες μέρες του Φεβρουαρίου, αλλά και ο Μάρτιος που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα δώσει ικανό αριθμό βροχοπτώσεων.
Ενδεικτικό των μετρήσεων των βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα, είναι το γεγονός ότι βρίσκουν αντιστοιχία στην πράξη και συγκεκριμένα στο ότι άνοιξαν πηγές, ενώ κατέβασαν νερά τα ποτάμια και οι χείμαρροι σ’ ολόκληρη τη Ρόδο, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια, όπως λένε κάτοικοι των χωριών μας.
Αναφέρουν, ιδιαίτερα, ότι πηγές που ήταν στερεμένες εδώ και χρόνια, φέτος άνοιξαν, ενώ ακόμη και στα ορεινά με πετρώδη εδάφη, όπως ο Προφήτης Ηλίας, τα νερά τρέχουν από τα πρανή. Το ίδιο δε συμβαίνει και στις άλλες περιοχές του νησιού, με πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των φραγμάτων του Γαδουρά και της Απολακκιάς.
Αλλά πέρα από αυτά, εκείνο που τονίζουν οι αρμόδιοι είναι ότι οι φετινές βροχοπτώσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν «ποτιστικές», δηλαδή είχαν μεγάλη διάρκεια και τόση ένταση, ώστε το νερό να απορροφάται από τη γη και όχι να καταλήγει στη θάλασσα, δια μέσου των ποταμών. Αυτό, επισημαίνουν, συνέβη μόνο δύο φορές, αλλά και πάλι όχι σε βαθμό που να μην μπορούν να χαρακτηρισθούν χρήσιμες για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων της Ρόδου.
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου