Σε θέση μάχης οι αγρότες του νησιού μας

Σε θέση μάχης βρίσκονται από χθες οι αγρότες και της περιοχής μας, οι οποίοι περιμένουν τις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. 
Ήδη από χθες το μεσημέρι περισσότερα από 50 τρακτέρ παρατάχθηκαν στον κόμβο του Γενναδίου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη πολιτική της κυβέρνησης και διεκδικώντας περισσότερα από 50 αιτήματα, που έχουν – όπως τονίζουν – να κάνουν πλέον με την επιβίωση τους. 

Η απόφαση για την ενέργεια αυτή λήφθηκε προχθές βράδυ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 80 αγροτών και κτηνοτρόφων κυρίως από τη Νότια Ρόδο και τον πρώην Δήμο Αταβύρου, όπου και συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα του κλάδου. 

Οι αγρότες αποφάσισαν να μπουν στο χορό των κινητοποιήσεων αρχικά με την διαμαρτυρία που έκαναν χθες στο κόμβο του Γενναδίου, τηρώντας όμως παράλληλα στάση αναμονής για εντατικοποίηση των ενεργειών τους. 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Νότιας Ρόδου καλούν και τους υπόλοιπους συναδέλφους του στο νησί να συμπαραταχθούν μαζί τους και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. 

1 Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί κηπευτικών και πατάτας χειμερινής περιόδου που επλήγησαν λόγω των καιρικών συνθηκών. 

2 Αφορολόγητο πετρέλαιο-Να μην μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. 

3 Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α.-Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια. 

4 Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους-Δωρεά νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων. 

5 ʼτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση-Πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο διάστημα-Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 €. 

6 Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες-Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα-ΕΛ.ΓΑ. κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά. 

7 Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και στα φάρμακα. Να δοθεί λύση για το περιφερειακό πολυδύναμο ιατρείο Νότιας Ρόδου (με έδρα την Τ.Κ. Γενναδίου). 

8 Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 € (συν 5.000 € για κάθε παιδί)-Να μην πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια. 

9 Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή-Να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι-Αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων. 

10 Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλει η ΚΑΠ της Ε.Ε.-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων. 

11 Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 έως το 2020. 

12 Να μην μειωθούν κατά 30 € οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 στους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση. 

13 Σαν αγρότες παραγωγοί να έχουμε δικαίωμα να πουλάμε τα προϊόντα μας στην λαϊκή αγορά πάντα σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. 

14 Αποζημίωση για τις καταστροφές σε καλλιέργειες (σιτηρά, κηπευτικά, πατάτες, δενδρώδεις καλλιέργειες) που προκαλούνται από τα ελάφια. 

Τα αιτήματα είναι κοινά για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού της Ρόδου.



rodiaki.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου