Θρίαμβος έξι αστέρων

Η καρδιά και η φανέλα του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης μίλησε στο "Παλαού Μπλαουγκράνα". Ο Παναθηναϊκός νίκησε 66-65 τη Μπαρτσελόνα και φέρνει τη σειρά και το πλεονέκτημα στο φλογισμένο ΟΑΚΑ...
Την Τρίτη η πρώτη... αποστολή εντός έδρας.
Με τρίποντο του Διαμαντίδη 8 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Παναθηναϊκός νίκησε 66-65 την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη και ισοφάρισε τη σειρά πριν αυτή μεταφερθεί στην Αθήνα. Μεγάλο σθένος οι πράσινοι κρατήθηκαν όρθιοι ακόμα και όταν έμειναν πίσω με 13 πόντους.Ετσι κρίθηκε
Το παιχνίδι κατά το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε όπως ακριβώς και το πρώτο. Ο Παναθηναϊκός έκανε μία πολύ αξιόλογη αμυντική προσπάθεια και κράτησε στα χαμηλά της Μπαρτσελόνα, την ίδια ώρα που στην επίθεση είχε καλές επιλογές και σύνεση στο παιχνίδι του. Η επιλογή του Πεδουλάκη μάλιστα να ξεκινήσει τον Ξανθόπουλο μπέρδεψε τους γηπεδούχους οι οποίοι έμειναν πίσω στο σκορ με 10-5 και 16-11.
Οπως όμως έγινε και την Τρίτη, ο Παναθηναϊκός έχυσε την καρδάρα με το γάλα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Μετά το 19-11 (με τρίποντο του Γκιστ) οι πράσινοι υπέπεσαν σε φθηνά λάθη (κυρίως στις πάσες) δίνοντας το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να χτυπά στο ανοιχτό γήπεδο. Εκτός αυτού οι "μπλαουγκράνα" βρήκαν λύσεις από τον Αμπρίνες αλλά και από τα μακρινά σουτ και με υπομονή κατάφεραν να περάσουν μπροστά (26-25) παρά το γεγονός ότι έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ. Με μία "μπομπίτα" του Ναβάρο μάλιστα προηγήθηκαν με 5 πόντους (32-27) στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.
Η επιδημία των λαθών από πλευράς Παναθηναϊκού λίγο έλειψε να αλλοιώσει για τα καλά τα δεδομένα του αγώνα αφού η Μπαρτσελόνα, με μπροστάρη το δαιμόνιο Ναβάρο, έφτασε στο +13 (40-27). Οι πράσινοι, προς τιμήν τους, όχι μόνο κατάφεραν να μην χάσουν την ψυχραιμία τους αλλά με μεθοδικότητα στην επίθεση και σπουδαία καλάθια από τους Γκιστ,Μπράμο και Λάσμε ισοφάρισαν σε 45-45 και έμειναν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Και όλα αυτά με τον Διαμαντίδη ουσιαστικά ακίνδυνο. 
Η αντεπίθεση των Κυπελλούχων Ελλάδα είχε και συνέχεια παρά το γεγονός ότι το τέταρτο δεκάλεπτο άρχισε με τεχνική ποινή στον Μασιούλις που δημιούργησε προβάδισμα έξι πόντων για την Μπαρτσελόνα (54-48). Ο Διαμαντίδης διαπίστωσε ότι έπρεπε να πάρει επιθετικές πρωτοβουλίες και με δικό του τρίποντο έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά με 62-60 την ώρα που η Μπαρτσελόνα ακουμπούσε την μπάλα στον τραγικό Λόρμπεκ.
Την ώρα όμως που οι μπλαουγκράνα έμοιαζαν με θαλασσοδερμένο σκάφος ο Ναβάρο φώναξε παρών και με δύο δικά του χαρακτηριστικά καλάθια έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων στην Μπαρτσελόνα αφού ο Παναθηναϊκός στην κρίσιμη ώρα έμεινε από λύσεις. Το τρίποντο του γενναίου Μπράμου (64-63) έκανε το ματς και πάλι ντέρμπι και ο Ναβάρο με μία βολή διαμόρφωσε το 65-63 με μία βολή.
Την τελευταία ευθύνη ανέλαβε, όπως αναμενόταν, ο Διαμαντίδης ο οποίος, αν και δίστασε μπροστά στον Τζαβάι, "μάτωσε" το διχτάκι από τα 6,75 για το 65-66. Με μία ακόμη καλή άμυνα πάνω στα σουτ των Ναβάρο και Γιασικεβίτσιους οι "πράσινοι" έγραψαν την ιστορία του ματς αλά 2011!
Σταρ
Πριν υπογράψει τη νίκη ο Διαμαντίδης, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κρατηθεί όρθιος στο φλογισμένο "Παλάου Μπλαουγκράνα". Τα κατάφερε μια χαρά γιατί η τριάδα των Γκιστ, Λάσμε και Μπράμου έκανε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά και στην επίθεση και στην άμυνα. Οι τρεις πέτυχαν τους 36 από τους 66 πόντους της ομάδας τους.
Απογοήτευση
Η αγωνιστική καθίζηση του Λόρμπεκ σ' αυτή την τη σειρά είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό δώρο για τον Παναθηναϊκό. Το ότι απόψε ο Σλοβένος σκόραρε 7 πόντους δεν λέει τίποτα αφού έχασε τουλάχιστον πέντε εξ επαφής σουτ κάτω από το καλάθι. Εκτός αυτού είναι και αδύναμος κρίκος στην άμυνα.
Σχόλιο
Αποδείχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να χάσει δεύτερο σερί παιχνίδι που πήγε ακριβώς στα δικά του μέτρα έστω και αν ο Ναβάρο ήταν θαυμάσιος. Κλειδί του ματς ήταν η αντίδραση στο +13 της Μπαρτσελόνα που ήταν άμεση και αποτελεσματική και δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να διαμορφώσουν σκηνικό θριάμβου. Από εκεί και πέρα έγινε σπουδαία δουλειά στην άμυνα και κατάθεση ψυχής στην επίθεσης με μεγάλα σουτ από Διαμαντίδη και Μπράμο. Το πλεονέκτημα έδρας βρίσκεται πια στα χέρια του Παναθηναϊκού για δύο ΤΡΟΜΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΑ παιχνίδια στο ΟΑΚΑ.
Τα δεκάλεπτα: 11-16, 32-27, 50-48, 65-66
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 6(2), Χουέρτας 5(1), Αμπρίνες 10(2), Ναβάρο 20(3), Γιασικεβίτσιους 2, Γουάλας 2, Ινγκλς 3(1), Λόρμπεκ 7, Τζαγουάι 4, Τόμιτς 6.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 13 (3), Μασιούλις 5, Ούκιτς 8 (2), Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 14 (2), Μπανκς, Ξανθόπουλος 2, Σχορτσανίτης 4.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου