Δύο πολεμικά πλοία αναμένονται στη Ρόδο


Δύο πολεμικά πλοία αναμένονται στη Ρόδο μέσα στις προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο των αποστολών που είτε ανέλαβαν είτε θα αναλάβουν στη Μεσόγειο και κυρίως στις εμπόλεμες περιοχές της.... 
Πρόκειται για ένα αμερικάνικο αντιτορπιλικό και μία αγγλική φρεγάτα, ο κατάπλους των οποίων έχει ήδη θέσει σε επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές για τη υποδοχή και την φιλοξενία τόσο των ίδιων των πλοίων όσο και των πληρωμάτων τους που θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 450 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» πρώτη θα καταπλεύσει στη Ρόδο η αγγλική φρεγάτα HMS Monmouth (F 235) που αναμένεται στις 30 Απριλίου.

Το πολεμικό της Μεγάλης Βρετανίας μήκους 137 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 4 Μαΐου. Το πλήρωμά του ανέρχεται σε περίπου 185 άτομα ενώ η φρεγάτα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς και ενός ελικοπτέρου.
Το… παρατσούκλι της είναι Μαύρος Δούκας, (black duke) λόγω του γεγονότος ότι είναι το μοναδικό πλοίο του βασιλικού ναυτικού το όνομα του οποίου είναι γραμμένο με μαύρα γράμματα, ενώ μαύρη είναι και η σημαία που υψώνει.

Στις αρχές του επόμενου μήνα όμως και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, θα καταπλεύσει στη Ρόδο το αμερικάνικο αντιτορπιλικό USN Mahan (DDG 72) μεταφέροντας στο νησί περίπου 300 άτομα.

Το 154 μέτρων μήκους και 20 μέτρων πλάτους πολεμικό που σημειωτέο μεταφέρει και ελικόπτερο τύπου Sea Hawk, θα παραμείνει στο νησί μέχρι και τις 10 Μαΐου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού τον περασμένο Δεκέμβριο το αντιτορπιλικό επρόκειτο να βρεθεί υπό τις διαταγές του 6ου Στόλου επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στον τομέα ευθύνης που περιλαμβάνει τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, για να εκτελέσει “ασκήσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας”.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό Mahan στην επιχείρηση βομβαρδισμού της Λιβύης έπαιξε καθοριστικό ρόλο λόγω της δράσης του τηλεκατευθυνόμενου εναέριου οχήματος αναγνώρισης Scan Eagle που διέθετε.

Συγκεκριμένα το 2011, στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ Unified Protector κατά του καθεστώτος της Λιβύης το πλοίο είχε έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους: Λειτούργησε ως ''ομάδα'' με το σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης και αναγνώρισης ScanEagle που έφερε στο κατάστρωμα του, σε συντονισμό με τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεχειριζόμενο ScanEagle πετούσε συνεχώς 72 ώρες και εκτός των άλλων αποστολών , έδινε σε πραγματικό χρόνο έγχρωμες εικόνες για εκτίμηση των ζημιών της μάχης και για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του βομβαρδισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ScanEagles μαζί με το πλοίο Mahan πέτυχαν σε ποσοστό 100% την αποστολή τους στις 1.154 ώρες πτήσης και τις 167 εξόδους που έγιναν..

"Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, δεν το περίμενε κανείς», δήλωσε τότε ο υπεύθυνος για το ScanEagle υπολοχαγός Nick Townsend."Παίρναμε τις απαραίτητες πληροφορίες και τις διναμε απευθείας στους φορείς λήψης αποφάσεων γρήγορα χωρίς να περάσει από τα στρώματα των πολύπλοκων συντονισμού ", ανέφεραν αρμόδιοι.






Δύο πολεμικά πλοία  αναμένονται στη Ρόδο
Βαρβάρα Μπογδάνου.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου