Διαμαρτυρία για την ενοικίαση καταστήματος στην Παλιά Πόλη


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα αργά το απόγευμα στην πλατεία μουσείου, έπειτα απο κινητοποίηση του Συλλόγου για τη...
Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το γεγονός οτι ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο πρόκειται να μετατραπεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Συμπολίτες μας, που βλέπουν το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ρόδου να καταστρέφεται και να απαξιώνεται, πήραν ως αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα ούτως ώστε να πραγματοποιήσουν τη διαμαρτυρία τους, παρουσία του προέδρου δημοτικής κοινότητας Ρόδου, κ. Μπάμπη Ευθυμιάδη, στον οποίο μετέφεραν τα παράπονά τους. 

Οι συμπολίτες μας, μισή ώρα αργότερα, μετέβησαν στο κτίριο του Συλλόγου Ιπποτικό κατάλυμα της "γλώσσας" της Αγγλίας, στην Πλατεία Μουσείου προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταινία "Όταν οι άγγελοι μελαγχολούν" με θέμα τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, παραγωγή του 1999 σε σενάριο κ. Μαρίας Κυριάκη και σκηνοθεσία κ. Δημήτρη Παντελιά. Αμέσως μετά την προβολή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κατάσταση στην Παλιά Πόλη. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
Με αφορμή την κινητοποίηση μεσώ του facebook (μέσω κοινωνικής δικτύωσης) και την οργάνωση συγκέντρωσης στις 8 το απόγευμα, την Πέμπτη 18/4/2013, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προκειμένου να ματαιωθεί η ενοικίαση και η μετατροπή του σε καφέ-μπαρ-εστιατόριο, ενός σπουδαίου ιστορικού μνημείου, όπως περιγράφεται στην σελίδα 128 του βιβλίου του αείμνηστου αρχαιολόγου, τον επί σειρά ετών έφορο της Δ'εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, οι Ιππότες της Ρόδου, το ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ ΩΒΕΡΝΗΣ, 

Μιλάμε για το πρώην κατάστημα ΛΑΛΑΟΥΝΗΣ, στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης, δίπλα από την σπουδαία βυζαντινή μητρόπολη της Παναγιάς του Κάστρου και απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης..Με λίγα λόγια φιλέτο! 

Ενα φιλέτο το οποίο με την σύμφωνη γνώμη της Δ' Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρά το γεγονός ότι είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, βγήκε σε Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό με την υπ'αρ.ΔΙΟΙΚ/Β/8143/28.5.2012 προκηρυξη, του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ του ΤΑΠΑ, και η οποία δημοσιεύθηκε σε δύο τοπικές εφημερίδες με την περιγραφή όπως μπορείτε να διαπιστώσει κάποιος, " ακίνητο ΒΚ110 Πλ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου" 
και αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ τα εξής: 

" ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ), ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΜΠΕΗ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ, Ε Ι Ν Α Ι ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ) ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ" 

Με λίγα λόγια, το ΤΑΠΑ προτείνει χωρίς να αναφέρει καν ότι συγκεκριμένο κτίριο ΕΙΝΑΙ μνημείο, την μετατροπή του σε αναψυκτήριο με την προϋπόθεση, ότι ο ανάδοχος θα πιστοποιήσει με σχετική μελέτη και θα εξασφαλήσει " ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!!!!! Πόσο ωραίο και εύηχο αλήθεια... Κι αναρωτηθήκαμε..υπάρχει άραγε τέτοιος φορέας στην Ελλάδα? Κι αν υπάρχει ποιός είναι? ....ο Μαμαλάκης? Ποιός είναι ο φορέας τέλος πάντων που πιστοποιεί πριν ακόμη λειτουργήσει μία επιχείρηση ότι εξασφαλίζονται υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες...δηλαδή υψηλών προδιαγραφών χυμούς, κόκα κόλες, αναψυκτικά???? Να μου πεις, στην Ελλάδα των γενικών διατάξεων και αερολογιών, ίσως κα να υπάρχει... 
Και γιατί η αρχαιολογία προτείνει την χρήση του ως αναψυκτήριο, υπονομεύοντας την ίδια στιγμή το πανέμορφο καφέ που υπάρχει και λειτουργεί από πέρυση μέσα στον πανέμορφο κήπο του Μουσείου μας???? 

Η ιστορία όμως παίρνει άλλο ενδιαφέρον όταν διαπιστώνουμε ότι με την υπ'αρ. ΔΙΟΙΚ/Β/25.5.2012 προκήρυξη γιά άλλο ακίνητο του ΤΑΠΑ, αυτή τη φορά το πρώην ΚΩΣΤΑΡΙΔΗΣ, που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια ως ανταλλακτήριο ΜΙΝΕΡΒΑ, ένα κτίριο που δεν είναι καν ιστορικό αλλά ιταλικό, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ από την Αρχαιολογία, στην προκήρυξη ενοικίασης του από την μετατροπή του σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό... Αναφέρει λοιπόν επί λέξη η προκήρυξη: 

" ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΤΟ ΜΙΣΘΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ Η ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΧΡΗΣΗΣ" 

Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, με το ίδιο σκεπτικό, προστατεύει ένα σχετικά ασήμαντο κτίριο απλά και μόνο λόγω της θέσης του ενώ γιά το Κατάλυμα της Γλώσσας της Ωβέρνης, το οποίο είναι το ίδιο μνημείο, όχι μόνο δεν αναφέρεται αλλά και το εξαιρεί από την προστασία της... 

Οι διεκδικητές λοιπόν αυτού του φιλέτου, σύμφωνα πάντα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήσαν δύο, τους οποίους δεν θα αναφέρουμε, ονομαστικά 

1) ένα Αθηναϊκό τεχνικό γραφείο και 

2) μία επιχείρηση που έχει άλλα δύο εστιατόρια στην παλιά πόλη.. 

Τιμή εκκίνησης 1.500 ευρώ.. 

Οι προσφορές σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη θα έπρεπε να υποβληθούν "σε σφραγισμένο φάκελο" και ορίστηκα σαν καταληκτική ημερομηνία την 21/6/2012 ώρα 12. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρακτικά της συνεδρίασης 26/15-10-2012, (πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ) οι φάκελοι ανοίχθηκαν και διαβάστηκαν οι προσφορές,,, 

1) 2.012 ευρώ από το τεχνικό Αθηναϊκό γραφείο 

2) 2.050 ευρώ από την ντόπια επιχείρηση 

κι έτσι με την υπ.αρ. 2/28.1.2013 Απόφασή του, το ΤΑΠ ανέθεσε την εκμίσθωσή του στην ντόπια εταιρία.. 

Τώρα το πως γίνεται ένα Αθηναϊκό και δη τεχνικό γραφείο να ενδιαφέρεται γιά την ενοικίαση αναψυκτηρίου στη Ρόδο δεν το γνωρίζουμε...αυτό όμως που μας προβλημάτισε είναι το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για τέτοιο φιλέτο, οι προσφορές που κατατέθηκαν ενώ πρόκειται για πλειοδοτικό διαγωνισμό, δηλαδή όποιος δίνει τα περισσότερα το παίρνει, είχαν μόνο.....38 ευρώ διαφορά!!!! Τα συμπεράσματα δικά σας.. 

Και βέβαια, μιά και γι'αυτό έχει γίνει όλη η ιστορία, δεν ήταν δυνατόν να μείνει έξω από αυτή την ιστορία ο Δήμος Ρόδου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας θα του παραχωρήσει την πανέμορφη σκιερή πλατεία στο πλάι, δίπλα στην μνημειακή σκάλα, όπου τα άμοιρα δεντράκια έχουν ήδη κλαδευτεί για να βολευτούν τα απαραίτητα τραπεζάκια έξω.. 

Σε δημόσια καταγγελία δε που έκανε μετά το πέρας της ομιλίας που είχε οργανώσει το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ για τα ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΔΟ, συμπολίτισσα μας, η δημόσια απάντηση αρχαιολόγου που έχει σχέση με την υπόθεση ήταν το απίστευτο " προκειμένου να γίνει σκουπιδότοπος σκεφτήκαμε να γίνει καφέ..." και βέβαια μας άφησε άναυδους αυτή η δημόσια δήλωση ανικανότητας και φυσικά μας έκανε να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος που διαπιστώνει ότι είναι ανίκανος να κάνει καλά τη δουλειά του δεν παραιτείται??? 

Τα συμπεράσματα δικά σας. 





Διαμαρτυρία για την ενοικίαση καταστήματος στην Παλιά Πόλη
Διαμαρτυρία για την ενοικίαση καταστήματος στην Παλιά Πόλη
Διαμαρτυρία για την ενοικίαση καταστήματος στην Παλιά Πόλη
rodiaki.

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου