Όλοι φταίνε για το θέμα της καθαριότητας

“Aστραψε και βρόντηξε”, χθες, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Περδίκης για τα όσα αντιμετωπίζει η υπηρεσία σε καθημερινό επίπεδο ενώ θεωρεί άδικη την κριτική που της γίνεται «δείχνοντας» προς το Δήμο και...
συγκεκριμένες υπηρεσίες και μη παραλείποντας να «τα ψάλει» στους πολίτες αφού η κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι είναι «απερίγραπτη»! 

Καταρχήν, όπως είπε, από την περασμένη Δευτέρα έχει πιάσει δουλειά το προσωπικό που έχουν προσλάβει με τις δίμηνες συμβάσεις και έχει κατανεμηθεί στις δημοτικές ενότητες σε όλο το νησί. 

Σε κάποιες ενότητες είχαν προβλήματα τις πρώτες δύο ημέρες με κάποια άτομα που δεν παρουσιάστηκαν ή κάποιους που δεν θέλουν να ανέβουν πάνω στα απορριμματοφόρα. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, ήδη, έχει δώσει εντολή «όσοι δεν θέλουν να εργαστούν και να εκτελέσουν την εργασία για την οποία έχουν κάνει την αίτηση και προσλήφθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους για να πάρουμε από τους πίνακες τους επόμενους οι οποίοι ακολουθούν και οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν»! 

Έτσι, χθες, κάλεσε όλους τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης αλλά και των δημοτικών ενοτήτων και τους επέστησε την προσοχή για τον τρόπο που πρέπει να οργανώσουν την υπηρεσία ενόψει και της τουριστικής περιόδου, δηλαδή να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή και επιστασία πάνω στο προσωπικό.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει στείλει και σχετικό έγγραφο το οποίο έχει σταλεί και στις ενότητες, με οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να δώσουν μεγάλη προσοχή στις τουριστικές περιοχές και μετά να προχωρήσουν μέσα στους οικισμούς που δεν είναι και τόσο τουριστικοί. Το πρόβλημα πάντως που έχουν έγκειται στο ότι, με το Πάσχα να πλησιάζει, σε όλο το νησί, όλα τα χωριά ζητάνε να καθαριστούν οι διαδρομές απ’ όπου περνάει ο Επιτάφιος καθώς και τα νεκροταφεία, κάτι που απαιτεί μία εβδομάδα. 

Μάλιστα, ο ίδιος, προέτρεψε τους προϊσταμένους να κάνουν έκκληση και να ζητήσουν τη συνδρομή των τοπικών συμβουλίων αλλά και των εκκλησιαστικών επιτροπών διότι δεν έχει προσωπικό τέτοιο η υπηρεσία που να είναι αρκετό ώστε να μπορέσουν να ξοδέψουν τόσες πολλές ημέρες για αυτή τη δραστηριότητα. 

Όπως εξήγησε, οι δίμηνες συμβάσεις, στην ουσία, πλην τα σαββατοκύριακα που δεν δουλεύουν, είναι σαράντα ημέρες, από αυτές εάν χάσουν τις δέκα για τα νεκροταφεία και τον Επιτάφιο, αυτό που απομένει για το νησί είναι ελάχιστο, ένας μήνας δουλειά και με αυτόν δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. 

Είπε, ακόμη, ο Αντιδήμαρχος, ότι, αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία ετοιμάζει ένα πλάνο για να μπορέσουν να ξεκινήσουν, τουλάχιστον από τον επόμενο μήνα και να μη δημιουργηθούν και πιο σοβαρά προβλήματα όταν θα μπούμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία προς το τέλος του μήνα, έναν σχεδιασμό για να προχωρήσουν σε μία μίσθωση απορριμματοφόρων από ιδιώτη με βάση τον προϋπολογισμό του Δήμου και το πλάνο το οποίο έχουν καταρτίσει. 

Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι σε εξέλιξη ένας διεθνής διαγωνισμός, για τον οποίο δεν γνωρίζουν πότε θα τελειώσει, όμως έχουν ένα σχέδιο Β για να μπορέσουν να καλύψουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν τώρα με την έξαρση της τουριστικής περιόδου. 

Είπε, ακόμη, ότι έχει στείλει και έγγραφο προς την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) με την παράκληση όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής να προμηθευτούν με δική τους ευθύνη κάδους απορριμμάτων, τα απορρίμματά τους να είναι δεμένα σε πλαστικές σακούλες και όχι έτσι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όπως τον ενημέρωσαν οι υπηρεσίες με αποτέλεσμα να είναι έξω από τους κάδους αφού δεν είναι αρκετοί και οι εργάτες να μη μπορούν καν να τα σηκώσουν από το βάρος που έχουν. 

Και είπε: 
«ʼρα, λοιπόν, πιστεύω και στη συνδρομή και στη βοήθεια και των ξενοδόχων, ότι θα συμμορφωθούν με το έγγραφο το οποίο τους έχει σταλεί, για να κάνουν καλύτερη και ευκολότερη τη δουλειά των εργατών και την αποκομιδή της καθαριότητας που αφορά τα ξενοδοχεία και να μην υπάρχει αυτή η εικόνα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με τα σκουπίδια έξω από τα ξενοδοχεία σε τεράστιες ποσότητες και σε εμφανή σημεία που δεν είχαν και την εικόνα που έπρεπε να έχουν». 

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, πως θα κυλήσει η χρονιά σ’ αυτόν το νευραλγικό τομέα, ο κ. Περδίκης, δεν απέφυγε να «δείξει» προς συγκεκριμένες υπηρεσίες του Δήμου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και δήλωσε: «Στο κομμάτι που αφορά την καθαριότητα, έχω πει ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με το ένα τρίτο του προσωπικού αυτή τη στιγμή που έχουμε, και σε επίπεδο οδηγών και σε επίπεδο εργατών αποκομιδής. 

Όμως, πρέπει να ξέρετε ότι, η καθαριότητα, από πίσω της πρέπει να έχει ένα υποστηρικτικό υλικό. Αυτό ποιο είναι: Υπάρχουν περιπτώσεις που η καθαριότητα μπορεί να μη βγει έξω γιατί δεν έχουμε βενζίνη, γιατί δεν έχουμε πετρέλαια, γιατί μπορεί να χαλάσουν αυτοκίνητα είτε είναι ανοιχτά, είτε απορριμματοφόρα, που δεν έχουν ανταλλακτικά, το τροχαίο υλικό δεν έχει προμήθειες, άρα, όλα αυτά είναι προβλήματα που φαίνονται ότι είναι προβλήματα της καθαριότητας, χωρίς να είναι προβλήματα της υπηρεσίας». 

Όπως εξήγησε, μπορεί να έχουν τα συνεργεία και τον στόλο έτοιμο να βγει έξω αλλά κάποια άλλα κομμάτια του Δήμου, είτε αφορούν προμήθειες είτε αφορούν τροχαίο υλικό, «δεν είναι ικανά να μας υποστηρίξουν» και συμπλήρωσε ότι ευελπιστεί ότι, όπως τον έχουν ενημερώσει οι προϊστάμενοι, οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες ολοκληρώνονται και περιμένουν κάποια ανταλλακτικά και λιπαντικά, επίσης έχει σχεδόν λυθεί το θέμα των καυσίμων, ωστόσο τεράστιο παραμένει το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά, το τροχαίο υλικό και τις προμήθειες καθώς και με τα συνεργεία που υπερβάλλουν εαυτόν αλλά αν δεν έχουν και τα απαραίτητα ανταλλακτικά δεν μπορούν να επισκευάσουν και τα αυτοκίνητα. 

«Αυτά είναι προβλήματα που φαίνονται στην καθημερινότητα, είναι προβλήματα που, πολλές φορές, εκθέτουν το κομμάτι της καθαριότητας αλλά, δυστυχώς, αυτό είναι το οποίο φαίνεται στον πολίτη. Ο πολίτης δεν ξέρει τι συμβαίνει από πίσω, δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

Όσο για το ότι οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη, είπε ο κ. Περδίκης: 
«Ο πολίτης έχει δίκιο σε ένα κομμάτι που τον αφορά: Ότι, βεβαίως, πληρώνει τέλη καθαριότητας και εκτός από αυτά στους λογαριασμούς είναι και τέλη που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό και είναι ένα μεγάλο κομμάτι. 

Τα τέλη της καθαριότητας να είστε βέβαιοι ότι πηγαίνουν στην καθαριότητα, είναι ανταποδοτικά. Δεν είναι μεγάλο το κομμάτι, δεν είναι μεγάλο το ποσό και οφείλω να σας πω ότι, το κομμάτι της καθαριότητας, έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Διότι και υπάρχει το κόστος της μισθοδοσίας που είναι βαρέα, και των ανταλλακτικών και τα καύσιμα. 

Είναι μία μεγάλη γκάμα προβλημάτων που αφορούν την καθαριότητα. Να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι τα λεφτά του πηγαίνουν στην καθαριότητα, δεν πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού, όσο αφορά αυτό το κομμάτι που πληρώνει». 

Όμως, μίλησε και για τις εκκλήσεις που έχει κάνει ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο πρόβλημα του Δήμου αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες. «Δεν μπορεί ο καθένας να πετάει τα ογκώδη, τα κλαδιά, οποιαδήποτε ώρα και ημέρα στους δρόμους, τα πεζοδρόμια. ‘Εχουμε μπει σε τουριστική περίοδο, είναι η εικόνα του νησιού», είπε και μίλησε, ακόμη, για την απαράδεκτη κατάσταση που αντικρίζει κανείς το πρωί εάν κάνει ένα γύρο στο νησί και σε καθημερινή βάση έχουν τρία-τέσσερα αυτοκίνητα ανοιχτά που μαζεύουν τα ογκώδη «αλλά αυτό που συμβαίνει είναι απερίγραπτο. 

Τόνοι ογκωδών σε καθημερινή βάση και αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Θα σταματήσει με τον κανονισμό καθαριότητας τον οποίο ετοιμάζουμε, θα τον δώσουμε σε διαβούλευση στις παρατάξεις και στο επόμενο δ.σ. θα έρθει. Διότι δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση. 

Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θέλει να εμμείνει στην επίλυση των προβλημάτων με την επιβολή κάποιων προστίμων αλλά θα αναγκαστούμε να επιβάλλουμε, πλέον, πρόστιμα διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο πολίτης πρέπει να καταλάβει να βοηθήσει το Δήμο, την υπηρεσία, για να είναι αυτό το νησί και η πόλη καθαρή!», είπε. 

Ο Αντιδήμαρχος, εμφανώς φορτισμένος, μίλησε για χιλιάδες στρώματα που έχουν μαζέψει και συνεχίζουν να μαζεύουν σε καθημερινή βάση. Ακόμα, καναπέδες, σαλόνια, σίδερα, λεκάνες, νιπτήρες, ηλεκτρικές συσκευές, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι κάδοι! 

Και είπε, κλείνοντας: «Η κατάσταση είναι τραγική, δεν μας τιμά σαν νησί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που αφορά το κομμάτι της καθαριότητας, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μπορεί να έχει ο Δήμος στο κομμάτι αυτό αλλά όσο τέλειο και αν οργανώσουμε αυτό το σύστημα, της καθαριότητας και της αποκομιδής, εάν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας, να μας βοηθήσει, δεν πρόκειται να λυθεί»!.. 
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου