Στο πόδι όλο το νησί για την εκστρατεία καθαρισμού (Να μην λείψει κανείς)

“Let’s do it Rodos!”, είναι η εθελοντική δράση καθαρισμού στην οποία η Ρόδος πρωτοπορεί στη χώρα και την ερχόμενη Κυριακή 14 Απριλίου...
εκατοντάδες συμπολίτες μας, υπηρεσίες, τοπικές κοινότητες, σύλλογοι και φορείς από όλους τους χώρους θα αποτελέσουν μία «πανστρατιά» για να δώσουν στο νησί την εικόνα που του αρμόζει και για να δείξουν ότι «όλοι μαζί μπορούμε»! 

Για τη δράση και την προετοιμασία της, ενημέρωσαν, χθες, οι συντονιστές από το Δήμο αλλά και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, ακόμα και επιτηρώντας την αυλή τους εκείνη την ημέρα. 

Συγκεκριμένα, την ενημέρωση έκαναν, παρουσία του Δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά, οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος που θα συνδράμει στο έργο των εθελοντών, δηλαδή ο κ. Γιάννης Περδίκης και ο κ. Ηλίας Μπούκλας, η υπεύθυνη εθελοντισμού του Δήμου κα ʼννα-Χατζηνικήτα καθώς και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας κα Γαϊτάνη. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπαν, μεθαύριο, η Ρόδος συμμετέχει σε μία εκδήλωση που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με την επωνυμία «καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μία ημέρα» (σ.σ. «Let’s do it Greece”), με το Δήμο να στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, την περιβαλλοντική παιδεία και μία καλύτερη συμπεριφορά όσο αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο διάστημα, έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη συντονιστική επιτροπή και το τμήμα εθελοντισμού του Δήμου. Συγκεκριμένα, η κα Χατζηνικήτα μπόρεσε και συντόνισε σε επίπεδο νησιού περίπου 3000 εθελοντές και από την πόλη της Ρόδου αλλά και από τα χωριά, ώστε την Κυριακή να γίνει μία πολύ μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού, κυρίως των παραλιών, πάρκων και, παράλληλα, να πλαισιωθεί η δράση με αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα από διάφορους τοπικούς συλλόγους. 

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, προσπάθησε να συνδράμει σε διάφορους τομείς, όπως η διάθεση φορτηγών και διάφορων άλλων μέσων που θα χρειαστούν, για παράδειγμα μικρά φορτωτάκια, παροχή υλικό όπως τσουγκράνες, φτυάρια, σακούλες απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι, παράλληλα, θα γίνεται και μία προσπάθεια να ξεχωρίσουν τα πλαστικά, που υπάρχουν πάρα πολλά στις παραλίες, ώστε να δώσουν και ένα μήνυμα για την ανακύκλωση. 

Επίσης, με το απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται και από τις δύο Διευθύνσεις, και της Καθαριότητας και του Πρασίνου, θα κάνουν τη διανομή των προμηθειών στις κατά τόπους δημοτικές ενότητες οι οποίες, στη συνέχεια, θα τα διανείμουν στα τοπικά συμβούλια που έχουν αναλάβει να κάνουν τους καθαρισμούς στα σημεία που τους αφορούν και, ταυτόχρονα, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποιες προμήθειες που είναι αναγκαίες για την ημέρα εκείνη, όπως τα γάντια των εθελοντών, να τους προσφέρουν ένα αναψυκτικό-νερό κτλ. 

Ο κ. Περδίκης ζήτησε από τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά στην καθαριότητα, λέγοντας: «…Γιατί θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες ότι η πόλη πρέπει να είναι καθαρή, το νησί πρέπει να είναι καθαρό, διότι είναι η εικόνα μας στο τουριστικό προϊόν για το οποίο δαπανάμε πάρα πολλά λεφτά αλλά, δυστυχώς, η καλύτερη διαφήμιση είναι η εικόνα την οποία βλέπει ο επισκέπτης όταν φθάνει στο νησί και όχι αυτή την οποία θέλουμε εμείς να του πλασάρουμε», όπως είπε και, με την ευκαιρία της έναρξης της σεζόν, ζήτησε απ’ όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν το Δήμο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει στο κομμάτι της καθαριότητας αλλά θα πρέπει να καταλάβουν και να ξέρουν όλοι ότι η καθαριότητα δεν είναι ευθύνη μόνο του Δήμου. «Δεν βρομίζει ο Δήμος, οι πολίτες βρομίζουν τον τόπο και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί», κατέληξε. 

Από την πλευρά της, η κα Χατζηνικήτα, τόνισε ότι ο Δήμος της Ρόδου δεν είναι μόνος του αφού έχει πίσω του τη στήριξη τόσο των υπηρεσιών, των Διευθύνσεων, με τους πολιτικούς προϊσταμένους, εκτός από το Δήμαρχο βέβαια, αλλά έχει και τους εθελοντές. 
«Εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι εθελοντικές ομάδες μας ακολουθούν, δείχνουν εμπιστοσύνη στο έργο που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια-είναι μεγάλη χαρά να πούμε ότι, ο Δήμος της Ρόδου, πρωτοπορεί σε θέματα εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα, είναι από τους πρώτους Δήμους σε θέματα εθελοντισμού». 

Παραφράζοντας, μάλιστα, το σύνθημα της δράσης, είπε χαρακτηριστικά «μία ημέρα καθαρίζουμε και 364 δεν ρυπαίνουμε» και αυτό είναι το σλόγκαν που επιθυμούν να βγει προς τα έξω. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξάρει την ευαισθητοποίηση πολλών πολιτών και συλλόγων αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από εκατό φορείς ενώ εργαλείο για τους ίδιους είναι οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή και είναι αυτοί που συντονίζουν τις δράσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή τους. Επίσης, εθελοντικά δημιουργήθηκε ένα spot, το «Let’s do it Rodos» και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν και αυτούς που το δημιούργησαν, που είναι οι κ.κ. Μαρτίνος Κανελλάκης και Αλέξανδρος Λουϊζίδης με τους γιους του. 

Τα σημεία που θα καθαριστούν είναι περίπου 40 σημεία και εκεί θα υπάρχουν συντονιστές από το Δήμο της Ρόδου οι οποίοι θα προσφέρουν σακούλες και γάντια στους εθελοντές, θα γίνεται η αποκομιδή με τα οχήματα του Δήμου, όπου χρειαστεί θα υπάρχουν χορτοκοπτικά σε πάρκα κτλ. Ενεργό ρόλο έχει και η Περιφέρεια η οποία συνδράμει με τις δυνάμεις της, μάλιστα έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά στο νησί το βάρος φέρει ο Δήμος. 

Τέλος, ο υπεύθυνος Πρασίνου της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μπούκλας, αφού ευχαρίστησε εκ των προτέρων όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους την Κυριακή, κάλεσε ακόμα και αυτούς που δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή να βοηθήσουν, ακόμη και φροντίζοντας τους δικούς τους χώρους. 

«Θα είναι μία σημαντική βοήθεια για το Δήμο προκειμένου να έχουμε όλο το χρόνο καθαρό το νησί το δικό μας και όλα τα υπόλοιπα νησιά», είπε. Όσο για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Πρασίνου, όπως είπε, ήδη, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν να κάνουν παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία του νησιού, ξεκινώντας από τη Σορωνή, με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση ενώ ανέφερε ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων από τη Διεύθυνση προκειμένου να συνδράμουν τους εθελοντές. 
Αναλυτικά, τα σημεία συνάντησης και καθαρισμού είναι τα παρακάτω: 

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ 
ΠΑΡΑΛΙΕΣ 
ΕΝΥΔΡΕΙΟ (Ενυδρείο, 9.30πμ)- (φορέας: Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου) 
10.00-11.00: Δύο Προβολές ταινίας για τη θάλασσα 

11.00-12.00: Μοίρασμα χάρτινα τασάκια παραλίας 
(φορέας: Ροδιακός Όμιλος Ρακέτας ) 

12.00 – 12.30 Αγώνες επίδειξης ρακέτας 
(φορέας: Αμαράντειος Σχολή - και το Δημοτικό Σχολείο) 
11.30-12.00: Κυνήγι Θησαυρού – Χορός των κυμάτων – Κολάζ κατασκευές από φυσικά υλικά της θάλασσας 


ΖΕΦΥΡΟΣ (Κάτω από την Λαϊκή του Σαββάτου-9.30πμ-φορείς: 5ο Γυμνάσιο Ρόδου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, Αθλητικός Σύλλογος Καπουέιρα Απμάντα Ρόδος) 
10.00-11.00: Παρουσίαση της τέχνης Καπουέιρα (βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης που συνδυάζει πάλη, χορό, μουσική και τραγούδι) 

ΚΟΒΑ (Απέναντι από το περίπτερο- 9.30- φορέας: Ροδιακό Δάσος) 
Παραλία Mediterranean (Καντίνα απέναντι από το hotel Mediterranean-9.30-φορέας: Σύλλογος χειμερινών κολυμβητών «το Ενυδρείο») 
Ψαροπούλα (Απέναντι από το άγαλμα του Διαγόρα-9.30-φορέας: EUROPE DIRECT Ρόδου – Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε.) 

10.00- 12.00: Προβολή του έργου και των σκοπών του EUROPE DIRECT Ρόδου 
(φορέας: 1ο και 6ο Σύστημα Προσκόπων πόλης Ρόδου) 

11.00: Δράση: Μοιράζουμε χαμόγελα 

ΚΟΛΩΝΑ 
(Στο πάρκινγκ έξω από την Κολώνα-9.30-φορέας: Σύλλογος Επαγγελματιών ψαράδων Ρόδου) 
Υποβρύχιος καθαρισμός Κολώνας 
(φορείς: Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ρόδου, Σύλλογος δυτών Ρόδου, Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, Μακρής Ιωσήφ, Βιολόγος – Ωκεανογράφος) 

ΕΛΛΗ (Εστιατόριο Μελτέμι - 9.30 -φορέας: Κολλέγιο Ρόδου – Ιδιωτικό Γυμνάσιο) 

ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΕΣ (Απέναντι από hotel Belvedere - 9.30 -φορέας: Ολλανδικό Σχολείο & Ολλανδική Κοινότητα Ρόδου) 

ΚΡΗΤΙΚΑ (Φούρνος Κρητικών - 9.30- φορέας: Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης») 
12.00-12.30: Φιλικοί αγώνες γρήγορου σκακιού 
(φορέας: Επιτροπή Νέων του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο) 

ΠΑΡΚΑ 
ΡΟΔΙΝΙ (Είσοδος πάρκου -9.30 -Σωματείο Ξεναγών Δωδεκανήσου) 

ΚΑΣΙΩΤΩΝ (Κτίριο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Παπαλουκά γωνία) - 9.30 -φορέας: Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) 
9.30 – 12.30: Εξωραϊσμός του πάρκου 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Είσοδος Πανεπιστημίου Αιγαίου - 9.30 - φορείς: Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, ΕΟΠΚ CD Δωδεκανήσου, Ερυθρός Σταυρός ΕΕΣ Περιφερειακό τμήμα Ρόδου – τμήμα Νοσηλευτικής) 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΗΣΙΟΥ 
ΑΦΑΝΤΟΥ: Παιδική χαρά στην παραλία Αφάντου - 9.30 - φορείς: Δημοτική Κοινότητα Αφάντου, ΓΕΛ Αφάντου, 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο) 
Βουνό Κριός: 9.30 – 12.30 (φορέας: 3ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου). Η δράση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 12 Απριλίου. 

ΑΡΧΙΠΟΛΗ (Πλατεία κοινότητας Αρχίπολης - 9.30 -φορείς: Τοπική Κοινότητα Αρχίπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίπολης «ʼγιος Μηνάς», Δημοτικό Σχολείο Αρχίπολης) 
Δρώμενα: Λουτάνη ποταμό, Αρχίπολη – Κολύμπια 

ΛΙΝΔΟΣ (Μεγάλη – κεντρική Παραλία Λίνδου - 10.00- φορείς: Δημοτική Κοινότητα Λίνδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Λίνδου «ʼγιος Παύλος», Σύλλογος Ομπρελάδων Λίνδου) 
10.00-13.00: Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας από του μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λίνδου. 

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ
 (1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου - 9.30 - φορείς: Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου) 
9.30 – 12.30: Καθαρισμός παραλίας Στεγνών Αρχαγγέλου. 
Οι μαθητές θα τοποθετήσουν πινακίδες με οικολογικά μηνύματα στην παραλία. 
Η δράση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 12 Απριλίου. 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών)
(φορέας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών - 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών) 
10.00 – 12.00: Καθαρισμός ρεματιάς γύρω από το χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του δρόμου προς Παναγιά Ελεούσα 
(φορέας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών) 
10.00- 12.00: Μοναστήρι «Προφήτης Αμώς» Φαληράκι 
(φορέας: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Καλυθιών 
9.30: Καντίνα στρατού παραλίας Τραγανού 
Χορευτικό Εργαστήρι «Τερψιχόρη»
(φορέας: Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος νήσου Ρόδου) 
9.30: Δασάκι Καλλιθέας 
Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) 
(φορέας: Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλυθιών «Ο Φάρος»)
9.30: Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία. Θα εξωραϊστεί και η άγκυρα πάνω από την παραλία γαλάζιο. 

ΜΑΛΩΝΑ
10.00: Παραλία Αγάθη 
10.00: Πλατεία Χαράκι 
(φορείς: Δημοτική Κοινότητα Μαλώνας, Αθλητικός Σύλλογος Μαλώνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλώνας «Φαρακλός», Σύλλογος Ομπρελάδων Χαράκι και Αγάθης, Καντίνες Αγάθης, Επιχειρηματίες Χαράκι. 

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
 (Πλατεία Απολακκιάς - 9.30- Τοπική Κοινότητα Απολακκιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Απολακκιάς, Αθλητικός Σύλλογος Ασπίδας Απολακκιάς) 
9.30: Πρασονήσι (φορείς: Τοπική Κοινότητα Κατταβιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Κατταβιάς, Αθλητικός Σύλλογος Κατταβιάς, Ομάδα Εθελοντών Τουριστών 

ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΗΣΙΟΥ 
ΕΜΠΩΝΑ (Δημοτικό Σχολείο Έμπωνας - 10.00 - φορείς: Δημοτική Κοινότητα Έμπωνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνας «Ο Αττάβυρος», Πράσινη Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Έμπωνας) 

Καθαρισμός εισόδου Έμπωνας, περιοχή Κουτσουρά. 

ΜΑΝΔΡΙΚΟ (Παραλία Μανδρικού - 10.00 - φορείς: Δημοτική Κοινότητα Έμπωνας, Εθελοντική Ομάδα Μανδρικού) 

ΚΡΕΜΑΣΤΗ (Πλατεία παραλιακής τέλος Νηρηίδων - 9.30 - φορείς: Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής, Σύλλογος Παναγιά η Ελεημονήτρια, Σύλλογος Αντισφαίρισης, Σύλλογος Εθελοντές Φίλοι Κρεμαστής και τα μέλη του Καρναβαλιού, Σύλλογος Γυναικών Κρεμαστής, Αθλητικός Σύλλογος Ελπίς, 2ο Σύστημα Προσκόπων Κρεμαστής, Σύλλογος Τρίτης Ηλικίας, Γυμνάσιο Κρεμαστής, Γενικό Λύκειο Κρεμαστής, Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής). 
Θα καθαρίσουν την παραλία την Παρασκευή 12 Απριλίου. 

ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Πλατεία κοινότητας Απολλώνων - 9.30 - φορείς: Τοπική κοινότητα Απολλώνων, Νηπιαγωγείο Απολλώνων, Δημοτικό Σχολείο Απολλώνων, Π.Ο.Α.Ρ. «Νέοι Ορίζοντες») 

ΙΑΛΥΣΟΣ (Παραλία περιοχής Sun Beach Hotel - 10.00 - Δημοτική Κοινότητα Ιαλυσού) 
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού από το 1Ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού σχετικά με το περιβάλλον και τα ΑΜΕΑ. (φορέας: 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού) 
Μουσική, face painting και σημείο για ζωγραφική παιδιών σε φυσικά υλικά, παιχνίδια με τα παιδιά, συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, μπουκάλια) τα οποία θα τοποθετηθούν στους κάδους ανακύκλωσης του ξενοδοχείου (φορέας: Hotel Sun Beach) 

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ (10.15 - Περιοχή Ξύλινο Γεφύρι – Θόλαρος, Περιοχή Ατσιγγάνικα, Περιοχή Ποταμός – Μύλοι, Περιοχή Ρενάκι, Περιοχή ʼης Γιώργης, Περιοχή Σταυροθόλι) 
(φορείς: Δημοτική Κοινότητα Παραδεισίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Παραδεισίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Παραδεισίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Παραδεισίου, 3ο Σύστημα Προσκόπων Παραδεισίου, Ένωση Παλαιών Προσκόπων, Πολιτιστικός Σύλλογος Βιλανόβα, Σύλλογος Νέων Ωρίωνας, Αθλητικός Ποδηλατικός όμιλος ʼθλος, Αθλητικός Σύλλογος Κλεάνθης, Εθελοντικός Αιμοδοτικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κιβωτός της Αγάπης). 

ΚΡΗΤΗΝΙΑ (Παραλία Κοπριά και Λίρος - 10.30 - φορέας: Τοπική Κοινότητα Κρητηνίας) 

ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ (Κεντρική παραλία Καλαβάρδων Καρατζιάς - 10.00 - φορείς: Τοπική Κοινότητα Καλαβάρδων, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλαβάρδων «Κάμειρος», Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΕ Ρόδου) 

ΚΑΜΕΙΡΟΣ (φορείς: 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου, Σύλλογος Φουσκωτών Σκαφών).
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου