Σε πορεία εγκατάλειψης και παρακμής βρίσκεται το νησί μας


«Έπεσε και η Ρόδος, το τελευταίο οχυρό στην Ελλάδα!», είναι η φράση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος...
σε μία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες διαφορετική από τις άλλες, μίλησε για τη διαχρονική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τα πράγματα σ’ αυτό τον τόπο και, βέβαια, του πρώτου πολίτη του νησιού, του Δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά, περιγράφοντας, με μία δόση πικρίας, μία ζοφερή πραγματικότητα και ένα «αποπνιχτικό» τοπίο. 
Μπορεί ο κ. Κουσουρνάς να μην ξέφυγε, βέβαια, από τα «βέλη» του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ωστόσο, αυτή τη φορά, ο κ. Χατζημάρκος…αφιέρωσε τη συνέντευξη τύπου και στους Διοικούντες τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια που, όπως είπε, λειτουργούσαν με κριτήριο τα πολιτικά οφέλη και γνώμονα την πολιτική τους επιβίωση!

Αναλυτικά:

«Χειρότερα από ποτέ»!
Στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία του, βρίσκεται σήμερα το νησί της Ρόδου σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός από την αρχή, σχολιάζοντας τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τα όνειρα που δημιούργησε η φετινή σεζόν αλλά μέχρι στιγμής τα έχει διαψεύσει αφού είναι κακή.
Όπως είπε, το νησί που ζει από τον τουρισμό και δίδαξε τουρισμό, η «ναυαρχίδα», υποδέχεται τη νέα τουριστική σεζόν και τους επισκέπτες του στη χειρότερη κατάσταση ποτέ στην ιστορία του! Μάλιστα, ο ίδιος, έσπευσε να προκαταλάβει όσους ίσως θεωρούν ότι με αυτά τα λόγια θέλει να κάνει αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν τα λέει με αντιπολιτευτική χροιά αλλά πρόκειται για διαπίστωση του συνόλου των πολιτών. Και είπε, στη συνέχεια:

«…Ένα νησί το οποίο δείχνει παντελώς ανέτοιμο, το λιγότερο. Έχει εικόνες εγκατάλειψης, παρακμής, αφιλόξενο σε πολλά ζητήματα για τους επισκέπτες του, ένα νησί που δίνει την εικόνα στον επισκέπτη του ότι δεν σέβεται τελικά».

Και ακριβώς στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζημάρκος, δεν θα μπορούσε να μη «δείξει» τη Δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον Δήμαρχο, λέγοντας, καταρχήν, ότι πέρα από το κυρίαρχο πρόβλημα όλων μας που είναι η ύφεση, ζήσαμε ένα περίπου οκτάμηνο κατά το οποίο καλλιεργήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για την τουριστική περίοδο. Δεδομένων, όμως, των δυσκολιών-συνέχισε-θα έπρεπε, γιατί είναι απολύτως επιβεβλημένο, ο Δήμος να είχε δώσει τον καλύτερο εαυτό του προκειμένου να προετοιμάσει το νησί, είτε αυτό είχε να κάνει με τις παραλίες, τις συγκοινωνίες, την καθαριότητα κτλ.
Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις…εκατοντάδες συσκέψεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε για την «προετοιμασία» της σεζόν, τις οποίες χαρακτήρισε ως εντελώς ανούσιες, άνευ περιεχομένου, άνευ λόγου, άνευ ουσίας, άνευ αντικειμένου, με το αποφασιστικό τους να αφορά μόνο αυτούς που συμμετέχουν!

Δεν θα μπορούσε, βέβαια, εδώ να μην κάνει αναφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη για την κατάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη, σχολιάζοντας, καταρχήν, ότι «δύσκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς ότι έγινε η…χιλιοστή σύσκεψη για την Παλιά Πόλη για να εφαρμοστεί ο νόμος»! Χαρακτήρισε δε εντυπωσιακό το στοιχείο του πρώτου πολίτη να δηλώνει ότι ντρέπεται για την κατάσταση. «Ποιος εμπόδισε τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το νόμο;», ρώτησε ρητορικά.

Βέβαια, τα όσα είπε, χθες, στη συνέντευξή του ο κ. Χατζημάρκος μπορούν να εκληφθούν και ως απάντηση στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος πλαισιωμένος από δύο κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής (σ.σ. τους κ.κ. Τσουκαλά και Περδίκη) και κατά την οποία θέλησαν να απαντήσουν στην κριτική που δέχονται για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη της Ρόδου και το νησί αρχές της σεζόν.
Όπως είπε, λοιπόν, χθες, ο επικεφαλής της μείζονος, είναι εύκολο και συνεχίζει να ακολουθείται ως διαδρομή εδώ ότι για όλα φταίει το Κέντρο, τα Υπουργεία, πρωτίστως «αυτός ο…πολύ κακός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος κατηγορείται για όλα».

Ως παράδειγμα, μάλιστα, γι’ αυτό το τελευταίο, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα απορριμματοφόρα του Δήμου που, προ καιρού, έμειναν από καύσιμα και η απάντηση από τη Δημοτική Αρχή ήταν ο επίτροπος δεν υπέγραψε τον διαγωνισμό. Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε σε πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή του ότι ο φάκελος που κατατέθηκε γι’ αυτό από το Δήμο δεν είχε μέσα όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν και αναρωτήθηκε ποιός έχει την απαίτηση να υπογράψει ο Επίτροπος έναν διαγωνισμό για 1 εκατομμύριο ευρώ δίχως να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Δηλαδή, το πρόβλημα αποδόθηκε από τη Δημοτική Αρχή στη γραφειοκρατία ενώ ο φάκελος ήταν, για ακόμα μία φορά, ελλιπής, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος.

«Εκτός πραγματικότητας»!
Για πρώτη φορά αποφάσισε να μιλήσει με συνέντευξη πριν το δ.σ. σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος επειδή, όπως είπε, έχει κορυφωθεί και στους ίδιους, στην παράταξή του δηλαδή, όπως και στον κόσμο το αίσθημα της…απόλυτης διαφοράς μεταξύ δ.σ. και πραγματικότητας! Στην ουσία, ο επικεφαλής της μείζονος, παρουσίασε το κορυφαίο όργανο του Δήμου σαν να μην έχει και…πολλή επαφή με την πραγματικότητα. «Στο δ.σ. έχει χαθεί ο βηματισμός», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι σήμερα, που έχουμε μία τουριστική σεζόν στην πιο κρίσιμη οικονομική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου, με το νησί στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ, συνεδριάζουν (σ.σ. χθες το βράδυ) με δεκάδες θέματα τα οποία ελάχιστα έχουν σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει στο νησί-δίχως να μειώνει την αξία των ζητημάτων στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, όπως είπε, θα έπρεπε το δ.σ. να στέλνει το μήνυμα ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην κοινωνία και όχι να δείχνει αποξενωμένο και απομονωμένο και μίλησε για «εσωτερική υποβάθμιση».

Για τις παραλίες που όπως είπε «είναι παραδομένες στο απόλυτο χάος», και την καθυστέρηση που υπήρξε για την εκμίσθωσή τους, και γι’ αυτό άκουσαν όλοι «για την πολύ κακή δημόσια διοίκηση» που δημιούργησε όλα τα προβλήματα για την προετοιμασία τους αφού η ΚΥΑ βγήκε πολύ αργά, 2 Μαΐου. Ωστόσο ανέφερε ότι απεκρύβη, «όπως γίνεται συνήθως», ότι η πρώτη ΚΥΑ βγήκε στις 29/3 και εκείνη στις 2/5 την αντικατέστησε. «ʼρα, εάν κάποιος ασκούσε σωστά Διοίκηση από τις 29/3 είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει εκείνη και να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα αυτές για το προτιμησιακό δικαίωμα το οποίο, παραδοσιακά, δινόταν μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Αναφορά έκανε και στην περιοχή των Κολυμπίων, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ένας συνδυασμός παραγόντων και «είδαμε εικόνες μιας τριτοκοσμικής περιοχής, πλημμυρισμένης, βομβαρδισμένης, αλλά και με τη νέα πρωτοτυπία της μονοδρόμησής του όπου με έναν εξαιρετικά πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο ζήτησε από ιδιώτες να ολοκληρώσουν τη σήμανση των μονοδρόμων αυτών ενώ επισημάνθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς, πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση εκεί με τον τρόπο που έγινε η μονοδρόμηση εκεί, ζητήθηκε και εκ των υστέρων, αφού εφαρμόστηκε το μέτρο να προχωρήσουν οι ιδιώτες στην ολοκλήρωση των σημάτων για τη μονοδρόμηση.

«Έπεσε και η Ρόδος»!
Ο κ. Χατζημάρκος, δεν έμεινε μόνο στα θέματα στενά του Δήμου αλλά μίλησε και για τη θέση της Ρόδου στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ξεκίνησε λέγοντας: «Η ναυαρχίδα του τουρισμού χάνει έδαφος σταθερά, χάνει έδαφος σε αφίξεις, σε ανταγωνιστικότητα, σε ελκυστικότητα, σε τζίρο», είπε και ανέφερε ότι τα στοιχεία τα σημερινά από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που κάνουν κρατήσεις, μιλάνε για μεσοσταθμικές μειώσεις του 15%, τα στοιχεία από το λιμάνι για την κρουαζιέρα είναι επίσης απογοητευτικά. Οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά, οι τουριστικοί πράκτορες που εκπροσωπούν τις μεγάλες Εταιρίες, παρουσιάζουν τα στοιχεία των μειώσεων που ξεπερνούν το 25%, και συμπλήρωσε: «…Και εμείς εδώ, πανηγυρίζουμε ως…αυτιστικοί διάφορα home-ports, όταν τα αντανακλαστικά μας είναι αντανακλαστικά αχιβάδας»!

«Ορισμένοι νομίζουν ότι η αγορά λειτουργεί με κανόνες δημοσιοϋπαλληλικούς», σχολίασε αλλά, στη συνέχεια, στάθηκε στον ΠΡΟΤΟΥΡ, λέγοντας ότι η Ρόδος είχε για πολλά χρόνια να υπερηφανεύεται για μία «εξαιρετικά έξυπνη και απολύτως αναγκαία ιδέα» που ήταν η προβολή με ίδιες δυνάμεις, μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ. Όπως είπε, όμως, ο Οργανισμός, μέσα στο 2013 συνεδρίασε μόνο μία φορά αφού ο Πρόεδρός του που είναι ο Δήμαρχος έχει συγκαλέσει μέχρι τώρα ένα συμβούλιο, μετά από απαίτηση του κ. Χατζημάρκου για να κλείσει το θέμα της συνεργασίας με τη Rynair. Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Κουσουρνάς δεν έχει ενημερώσει το Δ.Σ. ότι από τον Ιανουάριο του 2013 υπάρχει νομοθεσία η οποία θέτει, αν όχι σε αμφισβήτηση, πάντως σε πολύ μεγάλη περιπέτεια πια τη χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλίμα στην τοπική αγορά, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε σε όλους αυτούς, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς που προσπαθούν να στηρίξουν την τοπική βιομηχανία και είπε: «Ανοιχτά και καθαρά, όλοι αυτοί, υπονομεύτηκαν από τη λειτουργία πολιτικών παραγόντων οι οποίοι στο μυαλό τους είχαν τον διαγκωνισμό, στο μυαλό τους είχαν τα πολιτικά κέρδη, να μην πετύχει ο πολιτικός τους αντίπαλος στο απέναντι κτίριο κάτι που μπορεί γι’ αυτούς να ήταν εμπόδιο, στο μυαλό τους είχαν το κατόπιν ενεργειών τους. Ανοιχτά λοιπόν έχει υπονομευθεί αυτός ο τόπος. Όπως και για τις εξελίξεις στον ΠΡΟΤΟΥΡ, υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες σε συγκεκριμένα κτίρια στο κέντρο της Ρόδου που πανηγυρίζουν για να κρατήσουν τα προνόμια και τον προϋπολογισμό τους και να μοιράσουν αυτοί παιχνίδι, όπως χαρακτηριστικά λένε στην πολιτική όπως αυτοί έμαθαν να την κάνουν. Η πολιτική που έρχεται με μία εντελώς μακιαβελική λογική να εφαρμοστεί ως ποινή τελικά στους πολίτες με μοναδικό στόχο και κριτήριο τη δική τους πολιτική επιβίωση».

Εκτός από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ο κ. Χατζημάρκος άφησε υπονοούμενα και για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ρωτώντας χαρακτηριστικά πως έκλεισε και αν αυτό έγινε μόνο με αποφάσεις του Κέντρου ή «την πήγανε» εκεί που είναι σήμερα. Πάντως, σημείωσε ότι θεωρεί ότι είναι πολύ λίγοι αριθμητικά αυτοί που επιβουλεύονται αυτόν τον τόπο. Ο ίδιος, μίλησε ακόμη για μια διαδικασία πολυετούς αποσύνθεσης που μπορεί να δει κανείς αν κάνει μία βόλτα στην πόλη και στάθηκε ιδιαίτερα στους μικροπωλητές κάνοντας λόγο για βεντέτα-δίωξη αυτών που βρίσκονται στο Νεώριο, την ίδια στιγμή που απέναντι από το γραφείο του Δημάρχου, στην άσφαλτο έχουν καρφωθεί ψυγεία και πλαστικές κατασκευές, όπως και κατά μήκος στο Μαντράκι όπου κάποτε εκθείαζαν την περιοχή ως την ωραιότερη μαρίνα στη Μεσόγειο και σήμερα την έκαναν…τσιγγανομαχαλά. Ο κ. Χατζημάρκος είπε ξεκάθαρα ότι στοχοποιήθηκαν οι μικροπωλητές στο Νεώριο ενώ κάποιοι βρίσκονται στο απυρόβλητο και σήμερα τους νομιμοποιούν, θέμα το οποίο επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του δ.σ.

Και είπε, στη συνέχεια:
«Έπεσε και το τελευταίο οχυρό στην Ελλάδα. Πάντα λέγαμε εμείς εδώ, περήφανοι για το παρελθόν μας το οικονομικό και βεβαίως όλο το υπόλοιπο, όταν λέγαμε ότι η Ρόδος θα αντέξει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας και θα πέσει τελευταία. Έπεσε και η Ρόδος. Και όποιος θέλει σήμερα να είναι ειλικρινής, οφείλει αυτό να το αναγνωρίσει. Είναι πέμπτος χρόνος ύφεσης, έπεσε και το τελευταίο οχυρό στην Ελλάδα, που λέγεται Ρόδος. Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών για συμπατριώτες μας που πήραν την απόφαση να δώσουν τέρμα στη ζωή τους νομίζω ότι είναι το πιο σκληρό μήνυμα που μπορεί να πάρει μια κοινωνία».

Στη συνέχεια, καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, είπε ότι η Ρόδος έπεσε όπως έπεσε και η Ελλάδα, όπως έπεσε και η Κωνσταντινούπολη το 1452: «Από μέσα έπεσε»! Εξηγώντας, μάλιστα, τι θέλει να πει ανέφερε: «…Έτσι έπεσε και η Ρόδος. Από μία τοπική ηγεσία η οποία άνοιξε την πόρτα. ʼνοιξε την πόρτα άλλοτε για να εξασφαλίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη, και αν δεν το έκανε για να προεξοφλήσει γραμμάτια, σε κάθε περίπτωση το έκανε προτάσσοντας μία ατζέντα που ήταν εχθρική προς τον τόπο που υποτίθεται ότι υπηρέτησε και εξακολουθεί να υπηρετεί»!

Είπε, ακόμη, ότι σε κάποιων το μυαλό η αγωνία να βλάψουν τον ίδιο και την παράταξή του σχετικά με τις θέσεις που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν για το Δημοτικό φόρο, δεν τους εμποδίζει καθόλου να βλάψουν αυτό τον τόπο όσο πιο σκληρά γίνεται. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε αυτό που ζήτησαν πριν από ενάμιση χρόνο για εξειδίκευση των τοπικών εσόδων για την προάσπιση της χρηματοδότησης των δράσεων μέσω αυτών και τότε η δημοτική αρχή το καταψήφισε.

Έτσι, μετά από πέντε χρόνια διαχείρισης του θέματος του ΔΗΦΟΔΩ «στα μουλωχτά» και δημοσιοποιώντας ψέματα περί δήθεν συσκέψεων επιτροπών η οποία κατέληξε στην τροποποίηση,…ενός συντελεστή στα τσιγάρα, ενώ γνωρίζουν από τον περασμένο Ιανουάριο την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τις επιχορηγήσεις, το αφήνουν και αυτό να το βγάλουν την τελευταία στιγμή φορτώνοντάς το στον Επίτροπο και θα βρεθούμε προ τετελεσμένων.

Εδώ, εμβόλιμα, και μιλώντας για λάθη των τοπικών Αρχόντων που παραδέχονται στη συνέχεια, θύμισε την πρόταση για το γκολφ που όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Περιφερειάρχης έγραφε…τα ανάποδα στις εισηγήσεις του στην Κεντρική Διοίκηση και μετά έλεγε στην τοπική κοινωνία, μην μπερδεύεστε δεν υπάρχουν λάθη, και σχολίασε:
«Πιο κυνική ομολογία ξεπουλήματος των συμφερόντων αυτού του τόπου δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του. Αλλά αυτή είναι η παρακμή μιας κοινωνίας: Όταν τα αποδέχεται όλα αυτά, όταν της τα πετάνε κατάμουτρα. Αυτή είναι η παρακμή μιας κοινωνίας που δεν ξεσηκώνεται απέναντι σε αυτούς που γέμισαν αυτό το νησί με έργα τα οποία έχουν γίνει με το χειρότερο τρόπο, σήμερα δυσφημούν τον τόπο γιατί είναι όλα σπασμένα, γιατί οι παραλίες έχουν γεμίσει λύματα και είναι αυτά τα έργα που τα περισσότερα παρελήφθησαν καλώς, εξοφλήθηκαν»!

Κλείνοντας θέλησε να θυμίσει τον υπότιτλο στο όνομα της παράταξής του «Η Ρόδος Μπροστά», το «περήφανοι ξανά», και είπε: «Ποιος μπορεί να κοιτάξει εμάς στα μάτια και να μας πει ότι δεν είναι αυτό το οποίο λείπει σήμερα από τον ροδίτη: Η ανάγκη να αισθανθεί περήφανος. Γιατί δεν είμαστε περήφανοι γι’ αυτό τον τόπο, δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την κατάντια στην οποία σήμερα βρίσκεται. Είμαστε περήφανοι βεβαίως για την ιστορία του, μπορούμε και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτά τα οποία μπορεί να πετύχει στο μέλλον αλλά όχι γι’ αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Και βεβαίως δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για δηλώσεις του πρώτου πολίτη αυτού του τόπου που λέει ότι ντρέπεται γι’ αυτά που αντικρίζει στη Μεσαιωνική Πόλη»...






Σε πορεία εγκατάλειψης  και παρακμής βρίσκεται η Ρόδος
rodiaki.

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου