Τα έψαλαν στον δήμαρχο

…Κατά ριπάς ήταν οι «βολές» που δέχθηκε, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, για την εικόνα που..
παρουσιάζει το νησί στις αρχές της φετινής σεζόν, με τη Δημοτική Αρχή να αντιπαραβάλει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο καταστροφική όσο παρουσιάζεται! 

Το θέμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο, αυτό της κατάστασης με την οποία υποδέχεται το νησί τη φετινή σεζόν, δεν θα μπορούσε να μην τεθεί στο δ.σ., με φόντο τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος αλλά και την ευρεία σύσκεψη για τη Μεσαιωνική Πόλη που συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή την περασμένη εβδομάδα. 

«Η σεζόν που ξεκίνησε βρήκε το νησί ση χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ!», ανέφερε στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Χατζημάρκος, «ανοίγοντας» το θέμα αλλά τείνοντας παράλληλα χείρα βοηθείας προς τη Δημοτική Αρχή, παρά την κριτική, για να βοηθήσουν όποτε τους καλέσει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση «όπως μπορούμε πια να το κάνουμε». 

Το «ντρέπομαι» του κ. Κουσουρνά στη σύσκεψη για την Παλιά Πόλη για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, δεν άφησε ασχολίαστο στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος είπε ότι του μετέφεραν την πολύ άσχημη εντύπωση που προκάλεσε αυτή η δήλωση του Δημάρχου ο οποίος δεν μπορεί να μένει σε διαπιστώσεις. 

Ήταν, όμως, το μέλος της μείζονος κα Ευαγγελία Παναή που έκανε την πιο σκληρή κριτική, προχθές το βράδυ, για το θέμα αυτό, κάνοντας λόγο, αρχικά, για τις «αρνητικά κοσμογονικές στιγμές» που ζούμε, τις οποίες αδυνατούν να τις συλλάβουν και οι πιο υποψιασμένοι! 

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα έχουν ούτε…μία πατημασιά δημόσιας γης και ότι η πλειοψηφία περιορίζεται αποκλειστικά σε δυσάρεστες διαπιστώσεις, τις οποίες όμως κάνει και ο τουρίστας από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του στο νησί. 

Μίλησε για ένα απαίσιο δημοτικό συγκοινωνιακό σύστημα καλοπληρωμένων στελεχών της πλειοψηφίας, για την άθλια κατάσταση όλων των στάσεων της ΡΟΔΑ, για τα κατσίκια που υπάρχουν ανεξέλεγκτα στις κεντρικές οδούς κ.α. 

«Δεν θέλουμε άλλες διαπιστώσεις!», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Γίνεται ένα βρόμικο ξεπούλημα του ζωτικού δημόσιου χώρου αυτού του νησιού και εμείς αντί να ασχολούμαστε με αυτά, ασχολούμαστε με το αν έχει…αρσενικούς και θηλυκούς αγγέλους στον ουρανό»! 

Για τη Μεσαιωνική Πόλη τόνισε ότι δεν μπορεί να τη δει κανείς και οι τουαλέτες είναι κατεστραμμένες ενώ αντέδρασε έντονα στην ερώτηση του Δημάρχου πότε πήγε τελευταία φορά. Μίλησε, ακόμη, και για τις καντίνες «με τις πολύχρωμες ομπρέλες και τα παρδαλά ψυγεία» μπροστά στα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίρια στο κέντρο της πόλης και ανέφερε ότι δέχεται καθημερινά πάρα πολλά παράπονα. 

Και το μέλος της μείζονος κ. Ηλίας Ζωγραφίδης είπε χαρακτηριστικά ότι είναι Μάιος και η Ρόδος έχει «τα απίστευτα χάλια», όπως και οι παραλίες του Βορείου τριγώνου περιγράφοντας γλαφυρά τις εικόνες που αντικρίζουν οι λουόμενοι. 

Επίσης το μέλος της παράταξής τους και πρώην Αντιδήμαρχος Ρόδου, κ. Κώστας Ταρασλιάς, μεταξύ άλλων, στάθηκε στη Μεσαιωνική Πόλη την οποία, όπως είπε, επισκέπτεται και αφού ανέφερε ότι όντως ο Δήμος δεν έχει χρήματα, επεσήμανε ότι υπάρχουν κανονισμοί που είναι σε ισχύ. 

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ποτέ στην οδό Σωκράτους τα εμπορεύματα των καταστημάτων δεν έβγαιναν έξω πάνω από 60 εκ. ενώ τώρα φθάνουν στο 1,5 μέτρο! Ρώτησε επίσης τι γίνεται με τις βυθιζόμενες μπάρες που ακούμε τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. 

«Η εικόνα δεν είναι καλή αλλά δεν είναι και…καταστροφική», ήταν η απάντηση του Δημάρχου. Καταρχήν, προς τον κ. Γάκη, είπε ότι μίλησε για ντροπή για την Παλιά Πόλη επειδή κάθε φορά που πηγαίνει δέχεται πάρα πολλά παράπονα και το ανέφερε ως διαπίστωση όταν του είπαν ότι το 90% των δραστηριοποιούμενων δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. 

Αναφέρθηκε και πάλι για τις 15 χιλιάδες κλήσεις που «μοίρασε» πέρυσι η δημοτική αστυνομία για κυκλοφορία και στάθμευση στο εσωτερικό του Μνημείου λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει το πρόβλημα. Είπε, στη συνέχεια, ότι φέτος η φύλαξη θα είναι αυξημένη, σε συνεργασία και με την ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση ότι δεν θα έπρεπε να χρειάζεται καθόλου φύλαξη αφού, στην τελική, είναι ζήτημα παιδείας και σεβασμού.] 

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι τουαλέτες στην Παλιά Πόλη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα ενώ για την οδό Σωκράτους πέρυσι η δημοτική αστυνομία υπέβαλε πάνω από χίλιες μηνύσεις. 

Για τις παραλίες 
Όσον αφορά στην κατάσταση των παραλιών, καταρχήν, προχθές το βράδυ, ο πρόεδρος των «Πηγών Καλλιθέας» που διαχειρίζεται τις παραλίες, κ. Γιάννης Περδίκης ενημέρωσε το Σώμα ότι οι διαγωνισμοί εξελίχθηκαν ομαλά και χθες επρόκειτο να ολοκληρωθούν με αυτούς για τις παραλίες Αφάντου και Ιαλυσού. 

Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι διαγωνισμοί για τις παραλίες της Νότιας Ρόδου, της Λίνδου, της Καλλιθέας, του Αρχαγγέλου και της Ρόδου και, όπως είπε, απομένουν μεμονωμένες περιπτώσεις στη δυτική πλευρά για κάποιες θέσεις που έχουν ζητηθεί και θα δημοπρατηθούν μέσα στην εβδομάδα. 

«ʼρα, έχουμε τελειώσει μ’ αυτό το κομμάτι πάρα πολύ γρήγορα», είπε και συνεχάρη τους υπαλλήλους της Εταιρίας που, όπως είπε, έχουν αφήσει τα πόστα τους και κάθονται μέχρι τις 11:00 το βράδυ για να διεξαχθεί όλη η διαδικασία ομαλά, τονίζοντας ότι, τις τελευταίες ημέρες, όλοι έχουν φθάσει στα όριά τους ενώ υπήρξε και μία πίεση τεχνητή αλλά σε πείσμα της οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ συνετά στη διεξαγωγή των δημοπρασιών που, εκτός από μία δύο περιπτώσεις, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές. 
Πάντως, ο Δήμαρχος, απαντώντας στην κριτική που έγινε, είπε ότι οι παραλίες είναι καθαρές και δεν μπορούσαν να κάνουν παρεμβάσεις νωρίτερα αφού δεν τους το επέτρεπε ο νόμος. 

Η αναφορά του, όμως, ότι κανένας άλλος Δήμος στη χώρα δεν έχει κάνει διαγωνισμούς όταν η ΚΥΑ έχει έρθει μόλις στις 2 Μαΐου, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χατζημάρκου ο οποίος ανέφερε ότι ήδη έχουν κάνει σε νησιά όπως η Αίγινα και η Κεφαλλονιά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήρθε στις 290 Μαρτίου αφού η τροποποιημένη που ήρθε όντως στις 2 Μαΐου έλεγε ότι ό,τι έχει γίνει με την προηγούμενη ισχύει. Κριτική επίσης ασκήθηκε και για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δοθεί το προτιμησιακό δικαίωμα που παραδοσιακά δινόταν μέχρι τις 30 Μαρτίου. 

Ο Δήμαρχος συνέχισε απορρυθμίζοντας τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο Δήμος μέχρι τώρα από τον καθαρισμό του αεροδρομίου και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, παροτρύνοντας όλους να μην καταστροφολογούν αφού κάνει κακό. Σημειώνεται ότι ο κ. Περδίκης αποχώρησε μετά από λίγο επειδή όπως είπε στα διπλανά γραφεία της Εταιρίας «υπάρχουν άνθρωποι που ξημεροβραδιάζονται για τα προβλήματα του νησιού τα οποία πολλοί νομίζουν ότι λύνονται…με τον αυτόματο πιλότο»! 

Για τα Κολύμπια 
Ένα θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, όπως έγραψε η «Ρ», αυτό με τις μονοδρομήσεις στα Κολύμπια έπειτα από την εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης και τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρηματιών, τέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση. 

Ο κ. Χατζημάρκος, καταρχήν, μίλησε για μια τριτοκοσμική εικόνα για την ποιότητα των έργων, ειδικά μετά τη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τη μονοδρόμηση που έγινε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εφαρμογή της μελέτης που έγινε είναι πρόχειρη και αμφισβητούμενη και δυσχεραίνει την κατάσταση ενώ ζητείται από ιδιώτες να συμπληρώσουν τη σήμανση. 

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, καταρχήν, ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιοχής κ. Πετράκης, ανέφερε ότι η απόφαση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Κολύμπια είναι καθ’ όλα νόμιμη και ότι προηγήθηκε διαβούλευση. Ο Δήμαρχος, με τη σειρά του είπε ότι όποια αλλαγή γίνεται δημιουργεί αντιδράσεις και συνέστησε υπομονή για να δούμε πως θα λειτουργήσει. 

Τέλος, ο νέος κανονισμός για την καθαριότητα που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση. 
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=253588&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια: