ΣΟΚ.. ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Η κρίση αυξάνει την βια κατά των γυναικών...
Άνδρες φτωχοί και άνδρες πλούσιοι. Άνδρες μορφωμένοι και άνδρες ακαλλιέργητοι. Όλοι διαφορετικοί, ξεχωριστοί. Έχουν όμως κάτι κοινό. Βιοπραγούν σε βάρος των συντρόφων τους. Ξυλοκοπούν τις γυναίκες τους, οδηγώντας τες σε αδιέξοδο. Τις αναγκάζουν να ζητήσουν βοήθεια. Συμβουλευτική, ψυχολογική, νομική.

Το καθημερινό μαρτύριο που βιώνουν δεκάδες γυναίκες που διαμένουν στα νησιά της Δωδεκανήσου, αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιθύνοντες και τα οποία δίδει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «ΠΡΟΟΔΟΣ». Μέσα σε ένα μόλις χρόνο τα περιστατικά άσκησης ενδοοικογενειακής βίας έχουν διπλασιαστεί, με τις γυναίκες που έρχονται πραγματικά σε αδιέξοδο να πολλαπλασιάζονται.
«Η βασική αιτία άσκησης βίας φέρεται να είναι η οικονομική δυσχέρεια και η ανεργία», εξηγεί, μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ», η πρόεδρος των Γυναικών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) Χαρούλα Γιασιράνη, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως, οι άνδρες νιώθοντας κατώτεροι των περιστάσεων, ξεσπούν ξυλοκοπώντας τις γυναίκες τους. Η δραματική μείωση του οικογενειακού εισοδήματός τους, τους οδηγεί στην άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.
Η σκληρή πραγματικότητα δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να πιστεύεις πως έχεις παντρευτεί τον άνδρα των ονείρων σου, και τελικά να αποδειχθεί πως τα πράγματα είναι διαφορετικά απ΄ότι τα φανταζόσουν. Οι δυσκολίες της ζωής τον μετατρέπουν σε «τέρας». Τι και εάν έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, τι και εάν είναι οικονομικά ισχυρός, μέσα σε λίγους μόνο μήνες μπορεί να αλλάξει, να μεταλλαχθεί, με αποκορύφωμα της αλλαγλης αυτής την επιθετική συμπεριφορά σε βάρος της συζύγου του.
Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα όταν αυτός ο άνδρας, είτε ισχυρός, είτε αδύναμος, είτε πλούσιος, είτε φτωχός, είτε μορφωμένος, είτε αμόρφωτος, αντιμετωπίζει προβλήματα, σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς, τότε, εκτιμά πως η άσκηση βίας κατά της συζύγου του θα τον βγάλει από το αδιέξοδο, θα επιδείξει δύναμη ή απλώς μέσω αυτής θα ξεσπάσει την ένταση. Φυσικά, δεν είναι έτσι. Απλά τότε μπαίνουν και οι δύο σε ένα αδιέξοδο δίχως επιστροφή.
«Τα περιστατικά που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι δεκάδες. Η άσκηση έμφυλης βίας είναι διαστρωμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», προσθέτει η κ. Γιασιράνη, ενώ εξηγεί πως «πάρα πολλές γυναίκες ζητούν βοήθεια από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό τους». «Ζητούν συμβουλευτική καθοδήγηση. Υποστήριξη, πρακτική, νομική, ψυχολογική», επισημαίνει, ενώ αναφέρεται στον φόβο που αισθάνονται οι γυναίκες σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών για το πρόβλημά τους.
Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης πάντως, είναι ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στους ανθρώπους που τελούν το έγκλημα της άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο και τιμωρείται με βάση τα όσα προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Η άσκηση άλλωστε, κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από τον Νόμο.
Ανοικτές
συναντήσεις
Με το πρόβλημα της άσκησης ενδοοικογενειακής βίας να διογκώνεται καθημερινά και για τις γυναίκες που διαμένουν στα νησιά της Δωδεκανήσου, οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση ανοιχτών συναντήσεων στη Ρόδο, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα επί τάπητος. Η διοργάνωση σειράς ανοιχτών συναντήσεων έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτά τα ζητήματα.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τα παιδιά και θα ξεκινήσουν στα τέλη του μηνός Ιουνίου. Σε αυτές, θα περιλαμβάνεται η προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ενώ θα επιτρέπεται και η συζήτηση με το κοινό. Αντικείμενο των ανοιχτών συζητήσεων θα είναι οι διάφορες μορφές βίας, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στις γυναίκες και τα παιδιά, αλλά και η στάση της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο.
Η ομάδα που θα συνδράμει στη διεξαγωγή των ανοιχτών συζητήσεων αποτελείται από τρεις εθελόντριες. Δύο ψυχολόγους και μία κοινωνιολόγο. Την Εύη Μαχαιράκη, τη Φλώρα Χατζημανώλη και την Κατερίνα Παπαθεοδώρου.
Στοιχεία
που σοκάρουν
Μέσα σε διάστημα δύο ετών η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας σε όλη τη χώρα, δέχθηκε 10176 κλήσεις και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα. Τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την καταγραφή των καταγγελιών είναι τα κατωτέρω:
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:
•1697 (28%) είναι απασχολούμενες (από τις οποίες 214 (13%) είναι αυτοαπασχολούμενες),
•1826 (31%) είναι άνεργες (από τις οποίες 267 (15%) μακροχρόνια άνεργες) και
•764 (13%) είναι οικονομικά ανενεργές (από τις οποίες 50 (7%) παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση).
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την οικογενειακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:
•2890 (48%) είναι έγγαμες
•571 (10%) είναι άγαμες
•456 (8%) σε διάσταση
•310 (5%) διαζευγμένες
•89 (1%) χήρες
•184 (3%) σε συμβίωση
Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο φαίνεται ότι:
•8 (0,1%) είναι τυπικά αναλφάβητες
•509 (9%) έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
•594 (10%) την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
•317 (5%) τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και
•759 (13%) την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, 1204 (20%) την περιγράφουν ως κακή, 1106 (19%) την αναφέρουν ως μέτρια και 679 (11%) ως καλή.
Της Άννας Σαρρή.
proodos.net
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου