To “Λιμανάκι της Φώκιας” κινδυνεύει

Ανοιχτή επιστολή στις αρμόδιες αρχές αλλά και τους φορείς περιβάλλοντος του νησιού μας απευθύνουν κάτοικοι της περιοχής στους Πεύκους για τον...
κίνδυνο που υπάρχει να διαταραχτεί η οικολογική ισορροπία στην περιοχή. 

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα: 
«Δεν δεχόμαστε, δεν ανεχόμαστε και δεν καταδεχόμαστε, αλλοδαποί και ημεδαποί “ξένοι” – δηλαδή μη Ρόδιοι – να διεκδικούν τα πρωτεία “αγάπης” για τη γενέτειρά μας, αλλά ούτε και επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε να την καταστρέφει. 

Ο λόγος για το εκπληκτικού κάλλους «Λιμανάκι της Φώκιας», στους Πεύκους της Λίνδου, που αποτελεί τη γραφικότερη και μικρότερη παραλία της περιοχής και τώρα κινδυνεύει από την ‘εισβολή’ των καταδυτών που πήραν και την έγκριση Δημοτικού Συμβουλίου!!!, να κατασκευάσουν στέγαστρο και χημική τουαλέτα. 
Εμείς οι «ιθαγενείς», δεν έχουμε λόγο, για την “εισβολή” τόσων οπαδών του νέου σπόρ της κατάδυσης, στο μικρό λιμανάκι, στο οποίο από μικρά παιδιά κάναμε αμέριμνα το μπάνιο μας και τώρα δεν έχουμε χώρο ούτε να πατήσουμε από τις απλωμένες καταδυτικές στολές και μπουκάλες οξυγόνου; 

Οι όποιοι ονειρεύτηκαν και ‘ορέχτηκαν’ το «Λιμανάκι της Φώκιας», που είναι μόλις λίγα τετραγωνικά, και μας εξοστράκισαν με “ελαφρά την καρδιά”, έχουν κυριολεκτικά απλωθεί με τα εξαρτήματά τους, και πέρα από το λιμανάκι, στα παρακείμενα λίγα δέντρα, όπου οι τουρίστες, γελώντας κοροϊδευτικά, φωτογραφίζουν κρεμασμένες μαύρες στολές, ως πρωτοφανείς «νυχτερίδες ημέρας». 

Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας σε τοπική εφημερίδα, άρθρο προφανώς «φίλης και θαυμάστριας της Ρόδου», για το δικό μας «Λιμανάκι της Φώκιας», προσπαθώντας να μας αφυπνίσει και να κινητοποιηθούμε για τη σωτηρία του. 
Όμως, εμείς οι Ροδίτες έχομε την ευθύνη της διάσωσης και της διατήρησης του Φυσικού μας περιβάλλοντος και της κληρονομιάς που επί τόσους αιώνες, κυριολεκτικά χιλιάδες χρόνια, σεβάστηκε ο Χρόνος και οι όποιοι κατακτητές. 
Ο τουρισμός, είναι ο οικονομικός πνεύμονας της Ρόδου και της χώρας. 

Οι τουρίστες μας, έρχονται για το Φυσικό μας περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε από το υπέροχο Μεσογειακό μας κλίμα και τους Ροδίτες προγόνους μας, που αγαπούσαν τον τόπο με πάθος, διατήρησαν ήθη, έθιμα φιλοξενίας και το μοναδικό περιβάλλον, έτσι που κατακτητές λιγότερο ή περισσότερο πολιτισμένοι, δεν κατάφεραν να κάμψουν τον πατριωτισμό μας και ν΄ αλλοιώσουν την προσωπικότητά μας. Γκρινιάζομε και διαμαρτυρόμαστε πολύ σωστά, όταν η υδροκέφαλη κεντρική εξουσία, αποφασίζει για μας, πότε για να πουλήσει το «Γκολφ», την μοναδική παραλία Αφάντου, το Πρασονήσι μας κ.α. Και βέβαια, πολύ σωστά διαμαρτυρόμαστε. 

Η Ρόδος, πάει να γίνει “προτεκτοράτο” ξένων – αλλοδαπών και ημεδαπών μη Ροδιτών. Καθημερινά, βλέπουμε τη Φύση να αλλοιώνεται προς το χειρότερο, οι επιχειρήσεις να περνούν σε ξένα χέρια, οι εργαζόμενοι να είναι ξενόφερτοι.
Ήρθαν τα «άγρια να διώξουν τα ήμερα»…. 

Πήγε κανένας από αυτούς που διατείνονται ότι αγαπούν και φροντίζουν τη Ρόδο, να κάνουν το μπάνιο τους στο «γραφικό μικρό λιμανάκι της Φώκιας»; 
Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε να πατήσεις, από τα απλωμένα σύνεργα των καταδυτών. Και ας μην πούμε τίποτε για τις χημικές τουαλέτες. Θα ανεβάζουν τα “προϊόντα”, με γερανό; 
Το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στο λιμανάκι, ίσα που χωράει μια πατημασιά. Καταντάει γελοία, και μόνον η σκέψη. 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν έχει λόγο; Όλη η περιοχή μας, χαρακτηρίζεται Ιστορική-Αρχαιολογική. Ας θυμηθούμε, ότι το αρχαιότερο Αστεροσκοπείο ολόκληρης της Μεσογείου, ήταν στο Κέσκινδο, όπου βεβαίως, χαράχτηκε και ο περίφημος «Αστρολάβος», γνωστός ως «Μηχανισμός Αντικυθήρων», που χρονολογείται περίπου από το 200 π.Χ. 
Ο Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, πολλές φορές από τα ΜΜΕ της Ρόδου, έκανε έκκληση στους Ροδίτες, ιδιαίτερα της Νότιας Ρόδου, να παραδίδουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία οποιοδήποτε μαρμάρινο εύρημα, όσο μικρό κι αν είναι, διότι μπορεί ν’ αποτελεί ύψιστης σημασίας κομμάτι του παζλ, για το που ακριβώς βρισκόταν το σημαντικό Κέσκινδο. 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, πολύ σωστά, επενέβη και παρέμεινε η Λίνδος όπως είναι και τη θαυμάζουν σήμερα τόσες χιλιάδες τουρίστες. 
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, πάλι πολύ σωστά πράττουσα, επενέβη να μη σπάσουν κάποιοι βράχοι στο δρόμο που συνέδεε τη Λίνδο με την κύρια αρτηρία. 
Τώρα ποια είναι η γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την πλέρια καταστροφή του μοναδική σε ομορφιά λιμανιού της Φώκιας; Ποια είναι η γνώμη των περιβαλλοντολόγων; 

Τι λέει το Λιμεναρχείο; 
Πολλές δεκάδες πολιτών υπογράφουν διαμαρτυρία που θα αποσταλεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και Υπουργεία. 
Ας μη θυσιάσουμε ακόμα μια φορά, το «Νησί του Απόλλωνα» στον «Κερδώο Ερμή», διότι θα αποβεί εις βάρος όλων μας”.
 http://www.rodiaki.gr/article.php?id=253604&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου