Έκλεισε με φύκια και άμμο πάλι το λιμανάκι των Φανών

Τη συνδρομή του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου που συνεδρίαζε χτες ζήτησαν για μία ακόμα φορά οι ψαράδες που χρησιμοποιούν το λιμενικό καταφύγιο των Φανών. 
Με επικεφαλής τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φανών Βασίλη Νικολίτση, παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και ενημέρωσαν τα μέλη για την κατάσταση που επικρατεί, αφού και πάλι το στόμιο του λιμανιού έχει κλείσει από τα φύκια και την άμμο. 

Τις τελευταίες μέρες αδυνατούν να βγάλουν τα σκάφη τους για ψάρεμα ενώ αδύνατη είναι και η είσοδος για όσα τουριστικά σκάφη επιθυμούν να δέσουν στο αγκυροβόλιό του. 

Όπως είπε χτες ο κ. Νικολίτσης η κατάσταση είναι απελπιστική, και πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να δοθεί και πάλι μία προσωρινή λύση μέχρι να εκτελεστούν οι εργασίες που προβλέπει το μεγάλο έργο το οποίο θα λύσει οριστικά το ζήτημα. 

Σημειώνεται ότι λόγω του αποκλεισμού της εισόδου του λιμανιού, τα φύκια έχουν σαπίσει στο εσωτερικό δημιουργώντας έναν βούρκο που προκαλεί αναγκαστικά δυσοσμία και ενοχλεί τους πελάτες του ξενοδοχείου που βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα. 

Ο δήμαρχος αφού άκουσε το παράπονο των ψαράδων αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στα λάθη του παρελθόντος που είχαν σαν αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του λιμενικού καταφυγίου. Υπενθύμισε ότι συντάσσεται νέα μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος όμως το έργο είναι δαπανηρό και εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 4 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως ειπώθηκε είχε βρεθεί η προσωρινή λύση με εργολάβο ο οποίος ανέλαβε να καθαρίζει το λιμάνι από τα φύκια όμως η συμφωνία σκόνταψε στη γραφειοκρατία και όλα όσα ζητά από αυτόν η κρατική μηχανή ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται την άμμο που βγάζει. 

Επίσης σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμο πλωτό σκάφος ώστε να αναλάβει τον καθαρισμό, και αναγκαστικά θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει κάποιος καθαρισμός από τη στεριά, με τη διάθεση ποσού 10.000 ευρώ. 

«Καταλαβαίνουμε την αγωνία και την αγανάκτηση των ψαράδων, όμως η υλοποίηση του μεγάλου έργου υπερβαίνει τις δυνάμεις του ΛΤΝΔ» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κάνοντας λόγο για ένα συνεχές πρόβλημα. 

Πάντως όπως αποφασίστηκε μπορεί να γίνει ένα μικρότερης κλίμακας έργο εκεί προσωρινά, το οποίο θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του λιμανιού σε ποσοστό ίσως και 70%, όμως απαιτείται ακτομηχανική μελέτη. 
Το έργο θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση σε περίπου τρεις μήνες και ίσως να φτάσει ακόμα και τα 300.000 ευρώ.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=257677&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου