Έσβησαν τα μέτωπα, τεράστια η καταστροφή

«Εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις σήμερα για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπυρώσεων από τους καρβουνιασμένους κορμούς των δένδρων...
Λίγο πριν το πρώτο φως του τρίτου εικοσιτετραώρου που η φωτιά έκανε στάχτη μια ακόμα καταπράσινη τεράστια έκταση στη Ρόδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε λόγο για το τέλος της τραγωδίας, οι συνέπειας της οποίας είναι ανυπολόγιστες.
Συγκεκριμένα σε επικοινωνία του Rodosalarm με αξιωματικό της ΠΥΡ τα ξημερώματα , η εικόνα που δόθηκε είναι ότι τιθασεύτηκε και το τελευταίο μέτωπο που αντιστεκόταν μέχρι αργά το απόγευμα ανάμεσα στον Μεσαναγρό και της Αρνίθα και έτσι απομένει πλέον το στάδιο των «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων από τις επίγειες και εναέριες μονάδες δασοπυρόσβεσης σε όλη την αποτεφρωθείσα έκταση, ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπυρώσεων από τα αποκαΐδια των τεράστιων δένδρων που εξακολουθούν να καπνίζουν καρβουνιασμένα.
Ο ίδιος αξιωματικός πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη του καιρού για χαμηλή ένταση ανέμων σήμερα Τρίτη ευνοεί την ανάληψη και ολοκλήρωση των «εκκαθαριστών» επιχειρήσεων.
Έτσι αναμένεται ότι μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες ολόκληρη η καμένη έκταση θα απαλλαγεί από τις μικροεστίες. Για τον σκοπό αυτό θα δράσουν επιθετικά με το πρώτο φως της ημέρας, τόσο οι επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, όσο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Και μετά την ολοκλήρωση αυτών των «εκκαθαριστών» επιχειρήσεων θα παραμείνουν επί τόπου ισχυρές δυνάμεις διότι είναι τόσο μεγάλη η έκταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν απροσδόκητες αναζωπυρώσεις.
Όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματικός θα μείνουν εκεί τουλάχιστον για τρεις μέρες ώστε όταν φύγουμε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ανάφλεξης.
Ο απολογισμός του δραματικού τριημέρου που έζησε η Ρόδος για μια ακόμη φορά με την πύρινη λαίλαπα είναι μακάβριος. Η έκταση που κάηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της δασική, υπολογίζεται σε 50.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι το νησί της Ρόδου επιβαρύνθηκε με μια ακόμα οικολογική ισοπέδωση, οι συνέπειες της οποίας είναι τεράστιες.
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου