Νέα στοιχεία σε βάρος της Ρ. Μαντικού για τις προσλήψεις δημοτικών αστυνόμων

Νέα στοιχεία φέρονται να προκύπτουν εις βάρος της πρώην Τμηματάρχη στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ρένας Μαντικού αναφορικά με τις προσλήψεις των δημοτικών αστυνόμων... 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» για το θέμα είχε δοθεί παραγγελία για την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τα αποτελέσματα της οποίας συμπεριλαμβάνονται σε τρία ογκοδέστατα πορίσματα τα οποία ήδη έχουν κοινοποιηθεί προς τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. 

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, φέρονται να υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από την κ. Μαντικού αναφορικά με τις προσλήψεις δημοτικών αστυνόμων στους πρώην δήμους Ιαλυσού και Ατταβύρου και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν για αυτές. 

Η αποστολή των πορισμάτων έχει γίνει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΔΕ που προηγήθηκε, και εφόσον κριθεί απαραίτητο να συσχετιστούν με την δικογραφία η οποία ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Μαντικού κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος άνω των 30.000 ευρώ αλλά και των 120.000 ευρώ και τον Μάιο του 2012 είχε απολογηθεί στον ανακριτή Ρόδου και είχε αφεθεί ελεύθερη χωρίς να της επιβληθεί ο οποιοσδήποτε όρος. 

Απολογούμενη η κ. Μαντικού είχε αποδώσει την «στοχοποίηση» της στην «πολιτική της δραστηριότητα» και όχι μόνο αρνήθηκε τα όσα της καταλογίζονται αλλά εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δημοτικών αστυνόμων και το ρόλο τον οποίο είχε η ίδια, θέλοντας να αποδείξει πως είχε τόση ανάμιξη όση και τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς επιτροπής. 

Η κ. Ρένα Μαντικού η οποία την περίοδο εκείνη ήταν Τμηματάρχης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απλό μέλος της επιτροπής για την πρόσληψη των δημοτικών αστυνόμων, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η διαδικασία συμμετοχής τηρήθηκε άψογα, οι φάκελοι των υποψηφίων βρίσκονταν στο γραφείο του Περιφερειάρχη, ενώ πρόσβαση σε αυτό μπορούσε να έχει ο καθένας. 

Ωστόσο η επιλογή των υποψηφίων έγινε από την επιτροπή με βάση τα δικαιολογητικά που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες προσκόμισαν». 

Όπως είναι γνωστό στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά έξι άτομα τα οποία φέρονται να έκαναν χρήση πλαστών εγγράφων (πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, απολυτήριο λυκείου, βεβαίωση κατοικίας κ.α.). Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν με την προκήρυξη στο τέλος του 2004 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού 

από τους ΟΤΑ Α΄βαθμού με αντικειμενικά κριτήρια, 41 συνολικά θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας των κατηγοριών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τότε Δήμου Ροδίων Νομού Δωδεκανήσου εκ των οποίων οι 30 θέσεις ήταν της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Μαντικού προκάλεσε ένα εκ των υποψηφίων για τη θέση να παραποιήσει (πλαστογραφήσει) το απολυτήριο λυκείου του και από 11 και 8/11 που ήταν ο γενικός βαθμός του να γίνει 17 και 8/11. 

Μάλιστα ο 36χρονος «διαμόρφωσε» ανάλογα και τους βαθμούς των μαθημάτων ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με το γενικό σύνολο, προκειμένου να μοριοδοτηθεί ευμενέστερα έναντι άλλων υποψηφίων για την ίδια θέση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μαντικού όχι μόνο δηλώνει πως δεν έχει σχέση με την υπόθεση κάτι που επιβεβαιώνεται – όπως τονίζει- και από το γεγονός ότι ο ανιψιός της που επίσης ήταν υποψήφιος, τελικά έμεινε απ’ έξω, αλλά και πως δεν γνωρίζει καν τους ανθρώπους που φέρεται να έχει επηρεάσει. 

Αλλά και οι δημοτικοί αστυνόμοι, αρνούνται τις κατηγορίες και επισημαίνουν πως τα όποια έγγραφα αρχικά είχαν καταθέσει σε φωτοτυπίες στη συνέχεια τα αντικατέστησαν με τα πρωτότυπα. 

Σημειώνεται τέλος πως το μέρος της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση αυτή έχει περαιωθεί από το τέλος Φεβρουαρίου. 

http://www.rodiaki.gr/article.php?id=256670&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου