H περιοχή μυρίζει πετρέλαιο και... ανευθυνότητα

Την απόδοση και τον καταλογισμό των ευθυνών όλων όσων εμπλέκονται με την υπόθεση της βύθισης του φορτηγού πλοίου «Νour-m» ξεκίνησε ήδη από χθες η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου...
κα Σοφία - Μαρία Βαΐτση, ασκώντας διώξεις σε πρώτη φάση σε βάρος του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η Ρόδος πληρώνει εκ νέου βαρύ τίμημα με λάθη και παραλείψεις για τις οποίες το πιο πιθανό είναι να μην καταλογιστούν σε κανένα και να την πληρώσει ο λοστρόμος του φορτηγού πλοίου ή ο… στρατηγός άνεμος που έσπασε τους κάβους του πλοίου.

Ήδη στο Λιμενικό Ταμείο και στον δήμο της Ρόδου αναζητούν άμεσα τρόπους για να ανελκύσουν ή να απομακρύνουν το πλοίο το οποίο έχει καταλήξει στον πάτο του λιμανιού σε βάθος 8 μέτρων και 20 εκατοστών.

Οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις είναι ότι θα απαιτηθούν για να γίνει κάτι τέτοιο αρκετές εβδομάδες (ίσως και μήνες) ενώ το κόστος που κανείς ακόμα δεν ξέρει ποιος θα καλύψει θα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Οι διωκτικές αρχές πάντως θα αναζητήσουν αυτή τη φορά ευθύνες κατά παντός υπευθύνου και πάντως όχι μόνο στον πλοίαρχο ή τα μέλη του πληρώματος.

ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Ποινική δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «NOUR M» που ναυάγησε προχθές το μεσημέρι στο λιμάνι της Ακαντιάς, σχηματίστηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Πρόκειται για τον πλοίαρχο, τον ύπαρχο και τον Α΄ μηχανικό, σε βάρος των οποίων χθες το απόγευμα η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Σοφία – Μαρία Βαΐτση άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα, τα τρία μέλη του πληρώματος κατηγορούνται:
- για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο τελεσθείσας δια παραλείψεως από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα από κοινού
- Διακεκριμένη φθορά αντικειμένου κοινής ωφέλειας από κοινού δια παραλείψεως με ενδεχόμενο δόλο
- Ρύπανση από κοινού
Και οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν με εντολή της κ. Εισαγγελέως ελεύθεροι, ενώ για την υπόθεση έχει παραγγελθεί περαιτέρω προανάκριση την οποία θα διενεργήσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ώστε να συμπεριληφθούν στη δικογραφία όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Χθες αργά το βράδυ ξεκίνησε στη Ρόδο σύσκεψη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκου Ζωίδη ο οποίος μαζί με τον Δήμαρχο, τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ρόδου και επαγγελματίες εξειδικευμένους όπως ο δύτης κ. Βασίλης Μαντικός, θα εξετάσουν όλα τα σχετικά σενάρια για τις διαδικασίες απομάκρυνσης του πλοίου.
Ενδιαφέρον επίσης για να πάρει μέρος στην προσπάθεια αυτή αν του ζητηθεί εξέφρασε μιλώντας στη “Ροδιακή” και ο εκπρόσωπος εταιρίας εξειδικευμένης στα ναυάγια κ. Γιώργος Αντωνάτος.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι όσο διαρκεί η κακοκαιρία, κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει το σκάφος κι αυτό γιατί είναι άκρως επικίνδυνο.
Αυτό που περιμένουν όλοι είναι να γίνει η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης από έμπειρο επαγγελματία δύτη, έτσι ώστε να αξιολογήσουν στη συνέχεια τι μέσα και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι με τη βύθιση του φορτηγού πλοίου Nour m, το οποίο είχε τεθεί σε περιορισμό από τις 8 Νοεμβρίου από τις ελληνικές αρχές επειδή μετέφερε ουκρανικά πυρομαχικά, η Ρόδος μπήκε σε μια ακόμα περιπέτεια.
Αυτή η υπόθεση, όπως εκτιμάται θα κοστίσει για το πιο τουριστικό λιμάνι της χώρας μας, τη Ρόδο, εξαιρετικά ακριβά, καθώς αχρηστεύθηκε (κανείς δεν ξέρει για πόσο) το πιο λειτουργικό κομμάτι του νέου λιμανιού μας.

Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, η περιοχή μυρίζει ήδη πετρέλαιο και η κατάσταση δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε περιβαλλοντικό πλήγμα για το νησί μας.
Όλα αυτά τα οποία οφείλονται σε επιπολαιότητα πολλών τοπικών και όχι μόνο παραγόντων και εκπροσώπων αρχών που καθίστανται πλέον επικίνδυνοι για τον τόπο μας, προκαλούν εκτός από θλίψη και προβληματισμό και μεγάλη οργή στην τοπική κοινωνία.
Μια τοπική κοινωνία που δεν προλαβαίνει πλέον να μετρά τραγωδίες, απώλειες και δράματα τα οποία θα επιχειρήσουν τα φορτώσουν και πάλι στον… κακό μας τον καιρό.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα θαλάσσιας ρύπανσης έως τώρα» στο λιμάνι Ακαντιάς της Ρόδου, λόγω της προσάραξης του φορτηγού πλοίου «NOUR M» διαβεβαιώνουν, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και προσθέτουν ότι στην περιοχή έχει τοποθετηθεί πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα.
Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε εντοπιστεί από το Λιμενικό να μεταφέρει παράνομα μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών που προορίζονταν για εμπόλεμες περιοχές της Μεσογείου.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτη, το φορτίο είχε εκφορτωθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε τοποθετηθεί σε ασφαλές σημείο του λιμανιού. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή, έσπασαν οι κάβοι του πλοίου, το οποίο προσέκρουσε πολλές φορές στον προβλήτα, υπέστη ρήγμα και, λόγω εισροής υδάτων, πήρε αριστερή κλίση.
Ο πλοίαρχος και το τετραμελές πλήρωμα του «NOUR M» αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον προβλήτα. Το βάθος της θάλασσας στην περιοχή κυμαίνεται από 6,5 έως 7 μέτρα.




H περιοχή μυρίζει πετρέλαιο και... ανευθυνότητα
H περιοχή μυρίζει πετρέλαιο και... ανευθυνότητα
H περιοχή μυρίζει πετρέλαιο και... ανευθυνότητα
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=267748&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment