Παρουσιάστηκε χθες η μελέτη για το λιμανάκι των Φανών – Το έργο θα κοστίσει 6 εκατ. ευρώ

Εν μέσω έντονου προβληματισμού έγινε χθες, Δευτέρα, η παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για το αλιευτικό καταφύγιο των Φανών, παρουσία του δήμαρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου...
Η νέα μελέτη, που προβλέπει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο λιμανάκι των Φανών, ανατέθηκε στον μελετητή το 2015 και το κόστος της ανέρχεται σε 142.000 ευρώ.
Αυτό που το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου επιχειρεί να διασφαλίσει και τονίσθηκε κατ΄επανάληψη στην χθεσινή παρουσίαση, είναι η πλήρης λειτουργικότητα του καταφυγίου όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς  να χρειαστεί να πραγματοποιούνται επιπλέον εργασίες κάθε χρόνο για να διασφαλίζεται η προσβασιμότητά του, όπως γίνεται σήμερα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συχνά οι αλιείς των οποίων τα σκάφη εγκλωβίζονται.
Ο μελετητής παρουσίασε τις αλλαγές που εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν και που εκτινάσσουν το κόστος του έργου στα 6.000.000 ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο το έργο να χωριστεί σε φάσεις, προκειμένου και οι εργασίες να εκτελούνται και παράλληλα το καταφύγιο να είναι λειτουργικό για να εξυπηρετούνται οι αλιείς.
Από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου, έγιναν αρκετές επισημάνσεις, καθώς η αγωνία που υπάρχει είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο εξής να είναι στοχευμένες, διότι πρόκειται για ένα έργο για το οποίο κάθε χρόνο ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί οι αρχικές αστοχίες στο έργο έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητά του.
«Στη δυτική πλευρά του νησιού, υπάρχει μόνο το λιμανάκι των Φανών για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και αντιλαμβάνεσθε πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι εργασίες. Είναι απαραίτητο, πέρα από την συνολική μελέτη, να δοθούν άμεσες λύσεις ώστε κι εμείς ως Λιμενικό Ταμείο  να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το έργο, έστω και σταδιακά, χωρίς να πρέπει να περιμένουμε να εφαρμοσθεί συνολικά η μελέτη το κόστος της οποίας είναι υψηλό και επιπλέον θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος. Το κόστος του προϋπολογισμού ανά στάδιο θα μας βοηθήσει να κάνουμε ως Λιμενικό Ταμείο τον προγραμματισμό μας και να προχωρήσουμε έστω και με δικά μας έξοδα, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της μελέτης. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι σήμερα εδώ και ο ίδιος ο δήμαρχος, η αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος του ΔΛΤ κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φανών και ο πρόεδρος των αλιέων», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
«Είναι σημαντικό να τρέξουν οι μελέτες, διότι υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερης αξιοποίησης της περιοχής από διάφορους ομίλους. Είναι τέτοια η γεωγραφική θέση του συγκεκριμένου καταφυγίου, το οποίο μπορεί να γίνει μαρίνα και να εξυπηρετεί όχι μόνο τη Ρόδο αλλά και τα γύρω νησιά, όπως είναι η Σύμη και η Χάλκη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα δούμε σε επόμενη φάση. Είναι σημαντικό να τρέξουν οι διαδικασίες για το λιμανάκι των Φανών όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε άμεσα να έχουμε την πρόταση των μελετητών για την πρώτη παρέμβαση που θα πρέπει να γίνει, για να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή χωρίς μεγάλο κόστος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το έργο των 4.000.000, πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του ιζήματος, που εγκλωβίζει τα σκάφη στο λιμάνι», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Να σημειωθεί ότι από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 600.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου για εργασίες στο Λιμανάκι των Φανών, χωρίς όμως να έχει δοθεί ουσιαστική λύση.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου