«Ατύχησε» και πάλι ο δήμαρχος Ρόδου! «Αδιάβαστος» προσπάθησε να «διαψεύσει» την «δημοκρατική»

Απέλπιδα προσπάθεια να διαψεύσει τη «δημοκρατική» για όσα απεκάλυψε σχετικά με την άρνηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με...
δημοσιευμένη μάλιστα αυτούσια την σχετική πράξη, με την οποία απορρίπτεται η εκτέλεση εντάλματος πληρωμής ύψους 200.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Ρόδου για τα έτη 2015-2016, κατέβαλε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο δήμαρχος Ρόδου, δεν απέφυγε και χθες να στραφεί και κατά του Επιτρόπου, λέγοντας μάλιστα ότι απαιτεί  δικαιολογητικά για την έγκριση της δαπάνης, που δεν είχε ζητήσει στα προηγούμενα 20 έτη.
Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ρόδου ανέφερε στην συνέντευξή του εισαγωγικά τα εξής:
«Πέρασε μια εβδομάδα από την σύσκεψη που έγινε για την εκτίμηση της κατάστασης όσον αφορά την τουριστική κίνηση, τις αμφιλεγόμενες πληροφορίες και διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι σχετικά με τον ΠΡΟΤΟΥΡ.
Δεν θα ακολουθήσω την πορεία να απαντώ σε δημοσιεύματα, αλλά όταν υπάρχει παραπληροφόρηση, οφείλω να δίνω διευκρινίσεις. Είπαν ότι με ευθύνη του δημάρχου, ο ΠΡΟΤΟΥΡ απενεργοποιείται, γίνεται ‘φάντασμα’.
Ξέρετε ότι μόλις ανελάβαμε, διαθέσαμε το 2014, 200.000 ευρώ και πληρώθηκαν όλα όσα είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή Κουσουρνά.
Το 2015, είχαμε διαθέσει 170.000 τον Αύγουστο και 200.000 ευρώ το Νοέμβριο. Οι 200.000 ευρώ δεν εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο. Φταίει ο δήμαρχος; Φταίει η δημοτική αρχή; Επανυποβλήθηκε το ένταλμα, επέστρεψε και μας είπαν ότι κάναμε αστοχία στην τροποποίηση του Καταστατικού.
Το σχέδιο του Καταστατικού, να ξέρετε ότι το έφερε από το γραφείο του υιού Παυλόπουλου, ο κ. Καμπουράκης. Το επεξεργάστηκε ο νομικός σύμβουλος κ. Θ. Παπαγεωργίου ο οποίος είναι και συντάκτης του αρχικού Καταστατικού του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Ο ΠΡΟΤΟΥΡ είναι ένα σωματείο. Δεν είναι ένας Οργανισμός, όπως παραπληροφορούν κάποιοι. Είναι ένα σωματείο που αποτελείται από φυσικά νομικά πρόσωπα, εκπροσώπους φορέων. Με μία εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και Οικονομικών, ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτεί αυτά τα σωματεία που προβάλλουν δράσεις του Τουρισμού μέσα από τον προϋπολογισμό που έχει 1,5% για τα σωματεία.
Μέσα από αυτό τον κωδικό λοιπόν, πήγαμε να χρηματοδοτήσουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ».
Κατ’ αρχήν η «δημοκρατική» κατέστησε σαφές στο δημοσίευμα της 28ης Ιουλίου 2016 ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ (Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού) λειτουργεί ως σωματείο (σύλλογος) και η όποια χρηματοδότησή του από το Δημόσιο επιτρέπεται να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο σε δράσεις. Στο ίδιο δημοσίευμα κατέστησε εξάλλου σαφές ότι η καταβολή μισθών και τα λοιπά λειτουργικά του έξοδα, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω άλλης οδού. Προς τι η παραπληροφόρηση, που βλέπει ο δήμαρχος;
Αυτό επιβεβαίωσε μάλιστα χθες με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:
«Ο Δήμος χρηματοδοτεί δράσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην χρηματοδότηση των δράσεων. Υπάρχει πρόβλημα στην χρηματοδότηση των λειτουργικών. Εκεί πρέπει να έρθουν και οι υπόλοιποι να συμβάλουν για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος. Είναι σαφές».
Από εκεί και πέρα η τροποποίηση του καταστατικού έγινε γιατί μετά από έλεγχο της εταιρείας Ορκωτών Λογιστών Grand Thorton στις παρατηρήσεις του επί του ισολογισμού του ΠΡΟΤΟΥΡ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει στο καταστατικό να διορθωθεί το ό,τι χρηματοδοτείται από τον ΔΗΦΟΔΩ γιατί δεν μπορεί ένα σωματείο ή σύλλογος να επιδοτείται από φόρο.
Την 15η Οκτωβρίου 2015 η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου πράγματι ανέθεσε στην δικηγορική εταιρεία «Παυλόπουλος – Μπενετάτος – Παππάς» την τροποποίηση του καταστατικού, πλην όμως αυτό που εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Ρόδου και υποβλήθηκε από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου δεν ταυτίζεται με εκείνο που εισηγήθηκε η δικηγορική εταιρεία των Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ είχαν ζητηθεί το έτος 2015 900.000 ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεων λειτουργίας του, ο Δήμος Ρόδου ενέκρινε 580.000 ευρώ εκ των οποίων έχει διαθέσει μόλις 180.000 ευρώ και το ένταλμα των 200.000 ευρώ που δεν έχει εγκριθεί.
Η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου συνεισφέρει ετησίως 200.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ενώ έχουν μείνει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 600.000 ευρώ, που όπως φαίνεται, δεν μπορεί να εξοφλήσει ο Δήμος Ρόδου καθώς δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτραπεί επιχορήγηση του ΠΡΟΤΟΥΡ για τις δαπάνες αυτές. Ήδη ορισμένοι από τους πιστωτές έχουν κινήσει διαδικασίες για την είσπραξή τους και μένει να διαπιστωθεί, πού θα καταλογιστούν.
Ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε στη συνέχεια και τα εξής:
«Ειπώθηκε ότι δεν είχαμε υποβάλει στον ΕΟΤ ένα σχέδιο δράσης ως ΠΡΟΤΟΥΡ. Ουδέποτε στα 20 χρόνια λειτουργίας του ΠΡΟΤΟΥΡ έχει υποβληθεί ή έχει ζητηθεί έγκριση από τον ΕΟΤ. Διότι έγκριση υποχρεούται να ζητήσει η Περιφέρεια, ο Δήμος γενικά οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα –όχι όμως ένα ΝΠΙΔ που είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ. Το έγραψε ο Επίτροπος σε μια παρατήρηση. Ο Επίτροπος, ούτε έχει το αλάθητο το Πάπα ούτε είναι νομικός. Έχει ετοιμάσει η νομική υπηρεσία του Δήμου ένα έγγραφο, στο οποίο του απαντά σε καθεμία από τις αιτιάσεις του. Εάν έχει βάλει κάποιος ταφόπλακα στον ΠΡΟΤΟΥΡ αυτό είναι η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου –για να μην ονοματίζω τον Επίτροπο, ο οποίος φαίνεται ότι τον ενόχλησαν οι δηλώσεις μου, σιγοντάρεται από μια παραπληροφόρηση, και ζητάει ολοένα και περισσότερα. Πέρσι όταν ενέκρινε ο ίδιος το ένταλμα, δεν είχε ζητήσει αυτά τα πράγματα. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να δούμε ποιος κάνει τι, και ποιος ευθύνεται για το καθετί. Γι αυτό ετοιμάσαμε ένα έγγραφο που θα στείλουμε σήμερα στον ΕΟΤ για να μας απαντήσει εάν υποχρεούται ο ΠΡΟΤΟΥΡ, να υποβάλει σχέδιο δράσης.
Γενική διαπίστωση όλων είναι ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ είναι ένα εργαλείο που πρέπει να διατηρηθεί. Αυτό προέκυψε μέσα από την σύσκεψη. Ζήτησα από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, που είναι ο πρόεδρος της ΕΞΡ, να συγκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που θα γίνει στις 9 Αυγούστου, να υποβληθεί ένα σχέδιο δράσεων, να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί με 300.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ξεκαθαρίζουμε ότι (και αυτό που δημοσιεύτηκε είναι αληθές) υπάρχει μια ΚΥΑ που λέει ότι ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτεί αυτά τα σωματεία, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτεί μισθοδοσίες προσωπικού και ατομικά έξοδα. Σημαίνει ότι ο Δήμος με 300.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσει δράσεις. Όλα τα άλλα θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσουν τα λοιπά μέλη του ΠΡΟΤΟΥΡ. Μετά θα ζητήσω την σύγκληση της Γ.Σ. ή μιας ευρύτερης συνάντησης για να δούμε ποιες σκέψεις υπάρχουν, ποια μέλη μπορούν να εγγραφούν στον ΠΡΟΤΟΥΡ και τι δυνατότητες έχει ο καθένας για να τον χρηματοδοτήσει.
Με ξένα κόλλυβα δεν κάνεις μνημόσυνο! Ο Δήμος έχει βγάλει ένα ποσόν από τον προϋπολογισμό του. Η ΠΝΑ χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ  για δράσεις προβολής του τουρισμού αλλά πρέπει και όσοι ασχολούνται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, να έρθουν, να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν για να προχωρήσουμε και να δούμε πώς γίνεται πράξη η προβολή του τουρισμού. Το να βάζει η ΠΝΑ τα χρήματα και να έρχεται κάποιος να λέει ότι περνάμε στην πράξη και δεν παραφιλολογούμε, αυτό δεν ισχύει. Εάν θέλουμε να κρατήσουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ θα πρέπει να πάμε να δούμε την νέα τάξη πραγμάτων πώς μπορεί να λειτουργήσει. Δεν υπάρχουν ούτε δεύτερες, ούτε τρίτες σκέψεις. Είναι ένα εργαλείο. Εάν θέλουν όλοι μαζί, να τον κρατήσουμε».
Επί των ως άνω δηλώσεων του δημάρχου Ρόδου η «δημοκρατική» οφείλει να ξεκαθαρίσει για αποφυγή παραπληροφόρησης από μέρους του, ότι τα όσα έγραψε δεν «ειπώθηκαν» αλλά περιλαμβάνονται αυτούσια στην πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πέραν τούτου είναι παντελώς άκομψο για έναν αιρετό, οποιασδήποτε βαθμίδας, να αναθεματίζει κατ’ εξακολούθηση το έργο μιας αρχής και δη δικαστικού χαρακτήρα, όπως αυτής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις αποφάσεις της. Και είναι μάλιστα να απορεί κανείς αν έχει αναλογιστεί κανείς στον Δήμο Ρόδου ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν διενεργείτο έλεγχος και κρινόταν παράνομες όλες οι επιχορηγήσεις στον ΠΡΟΤΟΥΡ από τον δημοτικό φόρο με δεδομένο μάλιστα ότι για το ζήτημα των επιχορηγήσεων που έγιναν στο παρελθόν εκκρεμεί και ποινική προκαταρκτική δικογραφία.
Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούν κάποιοι ότι η «ευελιξία» που υφίστατο σε ορισμένες εγκρίσεις δαπανών έχει κάνει ορισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες περισσότερο προσεκτικές;
Τέλος, σε ερώτηση για τις απουσίες που σημειώθηκαν από την σύσκεψη   που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ρόδου για τον τουρισμό, από εκπροσώπους της ΕΞΡ και της ΠΝΑ ο δήμαρχος είπε:
«Όταν στους Περσικούς πολέμους είχαν συστρατευθεί όλοι οι Έλληνες και νίκησαν τους Πέρσες, οι Λακεδαιμόνιοι δεν είχαν πάει. Και τότε είπαν οι Αθηναίοι: για Λακεδαιμονίους θα μιλάμε τώρα; Αυτό».


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου