Ζητεί ελάφρυνση του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος

Ενέργειες για την ελάφρυνση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε 6 δημοτικές κοινότητες του Δήμου Ρόδου, στα όρια των οποίων λειτουργούν αιολικά πάρκα, σε υλοποίηση απόφασης που...
εκδόθηκε το 2014 και παραμένει ανεκτέλεση, ξεκίνησε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών του Δήμου Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου.
Πιο συγκεκριμένα καθυστερεί επί διετία, η απόδοση σε οικιακούς καταναλωτές, αλλά και Δήμους, παρακράτηση από παραγωγούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που διαθέτουν αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά στις συγκεκριμένες περιοχές.
Πρόκειται για το Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος ΑΠΕ, που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4203/2013 και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 29/12/2014 και το οποίο αφορά σε περίπου 24 εκατ. ευρώ για τα έτη 2010-2014.
Ενώ ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για το συνδεδεμένο σύστημα και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για το μη συνδεδεμένο (τα νησιά) έχουν παρακρατήσει το ποσό αυτό από τους παραγωγούς ΑΠΕ, η απόδοση τους στους δικαιούχους, που είναι οικιακοί καταναλωτές σε 272 δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, καθυστερεί αδικαιολόγητα παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία.
Ένα έσοδο, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε ως ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά και θα περνούσε ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχει καταλήξει να αποτελεί «δυσφήμηση» για τις επενδύσεις ΑΠΕ, με τους αποδέκτες να αμφιβάλουν πλέον εάν καταφέρουν να το εισπράξουν.
Το αποθεματικό των περίπου 24 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στο ΛΑΓΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν έχει αποδοθεί ως τώρα, προέρχεται από συνολική παρακράτηση 3% επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ. Το 1% δικαιούνται οι κάτοικοι όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι ΑΠΕ, το 1,7% στους Δήμους και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.
Για το όλο θέμα έχουν σταλεί στο ΥΠΕΝ επιστολές διαμαρτυρίας από συναφείς φορείς του κλάδου, ενώ έχουν κατατεθεί στη Βουλή και Ερωτήσεις κομμάτων.
Δικαιούχοι της πίστωσης στο νησί τις Ρόδου είναι οι κάτοικοι των ακόλουθων δημοτικών κοινοτήτων:
ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ 88.806,39
ΕΜΠΩΝΑ 31.762,78
ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ 50.823,76
ΑΡΝΙΘΑΣ 36.355,52
ΑΡΧΙΠΟΛΕΩΣ 34.432,90
ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ 55.096,22


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου