ΑΞΙΟΛΟΓΑ : Σε πλήρη εγκατάλειψη η κοσμοπολίτικη Ρόδος – Το φωτορεπορτάζ μιας Ροδίτισσας που κάνει διακοπές στην γενέτηρά της

Το φετινό καλοκαίρι είναι το πρώτο μετά απο χρόνια, που το περνάω στη γενέτηρά μου, την κοσμοπολίτικη Ρόδο...
Δυστυχώς, όμως, περιπλανώμενη στους δρόμους τόσο της σύγχρονης πόλης, όσο και της Παλαιάς, με κυρίευσαν συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, αηδίας. Συνοδοιπόροι μου σαυτη τη διαδρομή, βρέθηκαν πολλοί τουρίστες, στους οποίους μπορούσε κανείς να διακρίνει τα ίδια συναισθήματα δυσαρέσκειας .
Χόρτα ακλάδευτα κατα μήκος των πεζοδρομίων να σε αναγκάζουν να περπατήσεις απο το δρόμο. Σκουπίδια αντικατέστησαν τα παρτέρια των λουλουδιών, κάδοι υπερξεχειλισμενοι και τριγύρω τους μια λίμνη απο βρομιές, σκουπίδια και χάος.
Ιδιαίτερα αξίζει να επισημάνω, πως σε μια αλάνα όπου παρκάρουν τα τουριστικά λεωφορεία πλησίον του αρχαίου σταδίου, επι της οδού Διαγοριδων, επικρατεί μια κατάσταση ανεπίτρεπτη. Γυάλινα μπουκάλια πεταμένα σε ξερά χόρτα, υπολείμματα απο συνευρέσεις παράνομων ζευγαριών, ακλάδευτα χόρτα να παίρνουν φρικιαστικές διαστάσεις. Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα που δε μπορούν να περιγράφουν είναι ότι συναντά ένας τουρίστας κατα το οδοιπορικό του για το αρχαίο στάδιο.
Αυτή είναι, λοιπόν, η κοσμοπολίτικη Ρόδος και το θέαμα αυτό, ό,τι αντικρίζει ένας τουρίστας ερχόμενος απο τα πέρατα του κόσμου, περιμένοντας να ζωντανέψουν μπροστά του οι μύθοι του παρελθόντος. Οι πολιτικές ηγεσίες και οι τοπικές διοικήσεις, όμως, του παρόντος δεν ειναι ικανές να παρέχουν τα βασικά σε αυτούς τους ανθρώπους. Την καθαριότητα και την υγιεινή ενός τόπου που εχει ανθίσει σε εποχές ένδοξες.
Δυστυχώς, το θέαμα, η κατάσταση, η υπονόμευση ειναι αποκρουστικά. Επαναπαυόμαστε σε ότι μονάχα μας πρόσφεραν οι πρόγονοί μας. Την ιστορία, το κλέος ενός τόπου και των ανθρώπων της, τα αρχαία μνημεία να μας τα θυμίζουν όλα αυτά. Αντικρίζουμε τους τουρίστες μονάχα ως πορτοφόλια διαφόρων συναλλαγμάτων, απαξιώντας να κάνουμε τη μηδαμινή προσπάθεια, ώστε να τους ανταποδώσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επίσκεψη τους στον τόπο μας.
Θα έρθουν καιροί δύσκολοι και θα αναρωτιόμαστε τι θα μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.
<<Είμαι χαζός, σύμφωνοι, αλλά με πιάνει τρόμος όταν βλέπω πώς έχουν καταντήσει τον τόπο μου όλοι αυτοί οι έξυπνοι.>>
Υποσημείωση : Σας επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες, ωστε ιδίοις ομμασι να εξακριβώσετε την αληθοφάνεια των παραπάνω λόγων μου.
Με εκτίμηση,
Μια συνειδητή πολίτης.
http://rodosreport.gr/


Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου