Απαγορεύεται να βαπτίζουν παιδιά όσοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο!

Δεν λέει να καταλαγιάσει ο σάλος που προκλήθηκε μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατικής» στο φύλλο της 26ης Αυγούστου 2016 ότι η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, απαγόρευσε σε γυναίκα, που είναι παντρεμένη με πολιτικό γάμο, να μπεί νονά σε μία βάπτιση!
Όπως έγραψε η «δ» έκπληκτοι οι γονείς του μωρού, όταν έσπευσαν για τα διαδικαστικά, ενημερώθηκαν ότι αν θέλουν να τελέσουν το μυστήριο για την βάπτιση του παιδιού τους, θα πρέπει να αντικαταστήσουν την μία νονά, διότι έχει παντρευτεί με πολιτικό γάμο και όχι με θρησκευτικό και σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγονται τα Δωδεκάνησα, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα επιτρέπεται η τέλεση του μυστηρίου.
Θορυβημένοι οι γονείς, εξήγησαν ότι η κοπέλα, που είναι και αδελφή της μητέρας του παιδιού, έχει τελέσει μεν πολιτικό γάμο αλλά σκοπεύει να τελέσει μέσα στο επόμενο έτος και θρησκευτικό, όμως ούτε αυτό έδωσε λύση καθώς πλέον, απαγορεύεται ρητά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, οι νονοί να έχουν τελέσει πολιτικό γάμο.
Το αξιοσημείωτο είναι πως και οι γονείς του παιδιού, έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο εφόσον οι γονείς δεν λαμβάνουν μέρος στο μυστήριο!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» η γιαγιά του παιδιού, σε επικοινωνία που είχε η ίδια με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, της εξήγησε πως πρόκειται για αυστηρές οδηγίες από το Φανάρι που δεν μπορούν οι ιερωμένοι να παραβλέψουν, διότι διαφορετικά θα υποστούν κυρώσεις, υπερτονίζοντας την σπουδαιότητα του μυστηρίου τόσο για τους νονούς, όσο και για το παιδί.
Φυσικά, μετά το δημοσίευμα η υπόθεση έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς πολλοί δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για οδηγία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Επειδή πάντως κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν εύκολα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Μητρόπολη Ρόδου και γενικότερα όλους τους κληρικούς, που αρνούνται να τελέσουν μυστήρια εάν δεν υπόκεινται στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, συντάκτης της «δ» επικοινώνησε με την Εκκλησία της Ελλάδος και ζήτησε να μάθει εάν συμβαίνει αυτό και στις Ιερές Μητροπόλεις που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της Εκκλησίας της Ελλάδος, “εάν οι υποψήφιοι νονοί είναι παντρεμένοι με πολιτικό γάμο, δεν μπορούν να τελέσουν το μυστήριο της βαπτίσεως. Το παιδί βαπτίζεται σε μικρή ηλικία. Κανονικά, στην αρχαία εκκλησία, τους βάπτιζαν και μεγάλους.
Το νόημα του μυστηρίου είναι ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει να το καθοδηγήσει στην εκκλησιαστική ζωή. Όταν κάποιος έχει παντρευτεί πολιτικά, σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει το μυστήριο του γάμου, συνεπώς δεν μπορεί να το καθοδηγήσει πνευματικά στην εκκλησιαστική ζωή. Αυτή είναι η αρχή και για την Εκκλησία της Ελλάδος”.
Όλοι αυτοί οι ιεροί κανόνες έχουν τεθεί με συνοδικές αποφάσεις και ισχύουν για όλη την Ελλάδα.
Οι γονείς του παιδιού, επειδή δεν θέλουν να αντικαταστήσουν την νονά, αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι του χρόνου, ώστε να παντρευτεί θρησκευτικά η μελλοντική πνευματική μητέρα του παιδιού τους και στην συνέχεια, να τελέσουν το μυστήριο της βάπτισης, όταν πια το παιδί θα είναι 2,5 ετών.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου