Μητέρα διεκδικεί από την κόρη της την επιστροφή ενός ακινήτου λόγω… αχαριστίας

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε χθες μια ηλικιωμένη μητέρα στρεφόμενη κατά της κόρης της με αίτημα να ακυρωθεί η δωρεά ενός ακινήτου που της έκανε λόγω αχαριστίας! Πρόκειται από τις ελάχιστες φορές που απασχολεί το δικαστήριο υπόθεση του είδους.
Σύμφωνα συγκεκριμένα με την διάταξη του άρθρου   505 ΑΚ ο δωρητής έχει δικαίωμα να ανακαλέσει την δωρεά αν ο δωρεοδόχος φάνηκε με βαρύ του παράπτωμα αχάριστος απέναντι στον δωρητή, στο σύζυγο ή σε στενό συγγενή του και ιδίως αν αθέτησε την υποχρέωσή του να διατρέφει τον δωρητή.
Ως «αχαριστία» κατά την ως άνω διάταξη η οποία δικαιολογεί την ανάκληση της δωρεάς, θεωρείται η βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά ή διαγωγή του δωρεοδόχου, που αποτελεί παράβαση των κανόνων του δικαίου ή των αντιλήψεων περί ηθικής και ευπρέπειας που επικρατούν στην κοινωνία και οφείλεται σε υπαιτιότητα του, προσβάλλει δε άμεσα αγαθά του δωρητή.
Επίσης σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 509 παρ.1 ΑΚ η ανάκληση της δωρεάς γίνεται με άτυπη σχετική δήλωση του δωρητή προς τον δωρεοδόχο, συνεπώς και με αγωγή, τα δε αποτελέσματα της ανάκλησης επέρχονται ευθύς ως περιέλθει η δήλωση σε αυτόν περί ανακλήσεως και εφόσον ο λόγος της ανάκλησης είναι αληθινός και δύναται να δικαιολογήσει την ανάκληση.
Στην προκείμενη υπόθεση, η μητέρα διατείνεται ότι χάρισε στην εναγόμενη κόρη της μια μονοκατοικία δύο ορόφων επιφανείας 85,28 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 101 τ.μ.
Υποστηρίζει ότι η κόρη της από το έτος 2010 άρχισε να επιδεικνύει επιθετική και απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί της, κατηγορώντας την σε συγγενείς και φίλους ότι δημιουργεί προβλήματα στην οικογενειακή της ζωή  και έπαψε να ενδιαφέρεται για την διατροφή και την φροντίδα της παρά την προχωρημένη ηλικία της και την κλονισμένη κατάσταση της υγείας της.
Ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορά της αυτή συνεχιζόταν όλα αυτά τα χρόνια παρά τις παραινέσεις του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.
Η μητέρα τονίζει ότι έκανε υπομονή, πιστεύοντας ότι θα αναγνώριζε την αγάπη της γι’ αυτήν και την συμβολή στη ζωή της.
Υποστηρίζει ότι δεν της ανταπέδωσε κατ’ ελάχιστον την αγάπη και την φροντίδα, αποδεικνύοντας το καθημερινά και βεβαίως όταν της δώρισε την οικία της, προκειμένου να βελτιώσει την ζωή της, ενώ αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη παραμονή των Χριστουγέννων του 2015, όταν με ασήμαντη αφορμή, παρουσία τρίτων, την κατηγόρησε ως ουσιαστικά υπεύθυνη όλων των οικογενειακών, προσωπικών και οικονομικών της προβλημάτων με φωνές, απειλές και ύβρεις.
Έκτοτε, όπως ισχυρίζεται, της απαγόρευσε να έχει οποιαδήποτε επαφή με την ίδια και την οικογένειά της και μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την ζωή και την υγεία της. Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Σάββας Παυλίδης.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου