Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με την παράνομη βόσκηση στη Ρόδο!

Σε μείζον θέμα έχει αναχθεί αυτό της ανεπιτήρητης βόσκησης στο νησί της Ρόδου, το οποίο απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πόκκια να εξανίσταται επειδή ο Δήμος μοιάζει να είναι μόνος του στην αντιμετώπισή του ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις....


Συγκεκριμένα, το θέμα έβαλε ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., κ. Στέργος Στάγκας, ο οποίος, απόντος του κ. Στράτου Καρίκη, εκπροσωπούσε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Ο ίδιος, έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα που του είπαν να μεταφέρει οι κάτοικοι στην Αρνίθα, ενώ το ίδιο είναι σε μεγάλο μέρος του Αρχαγγέλου αλλά και στην περιοχή Μαλώνα-Μάσαρι. Πάντως, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Αντιδήμαρχο που δέχεται και απειλές. Μάλιστα, είπε ότι δεν του φθάνουν πλέον οι μηνύσεις και ζήτησε να γίνει η αντίστοιχη καταγγελία στους φορείς ώστε αυτοί που έχουν ανεπιτήρητα ζώα που προξενούν και καταστροφές αλλά είναι και πάνω στην εθνική οδό, να τους αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις. Επιπλέον, ζήτησε τη λίστα με τις υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα αλλά και τα ονόματα των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων.

Σημειώνεται ότι και ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι το παρακολουθεί και έχει, πλέον, ωριμάσει η πρόταση για να πιέσουμε ώστε να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στους ασυνείδητους κτηνοτρόφους αφού ο κ. Πόκκιας δεν μπορεί να κάνει…τον αγροφύλακα. «Είναι μία μάστιγα για την οποία υπάρχον αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Πόκκιας
«Ξέσπασε» κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πόκκιας ο οποίος, επανέλαβε ότι η ανεπιτήρητη βόσκηση είναι ένα πολύ μεγάλο και διαχρονικό ζήτημα που έχει πάρα πολλές επιπτώσεις, πρωτίστως για την ασφάλεια στους δρόμους αφού προκαλούνται πολλά ατυχήματα από την ανευθυνότητα κάποιων κτηνοτρόφων, αλλά και ζημιές στις καλλιέργειες.

Όπως είπε, λοιπόν, τους απασχολεί καθημερινά εδώ και ενάμιση χρόνο και κάθε μέρα κλιμάκιο «οργώνει» το νησί προσπαθώντας να περισυλλέξει ανεπιτήρητα ζώα, να στήσει παγίδες κτλ. Στη συνέχεια, όμως, μίλησε για τις αδυναμίες που υπάρχουν με πρώτη το θεσμικό πλαίσιο αφού ο μόνος τρόπος που έχουν για ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι κάποιες παγίδες που θα πρέπει βέβαια να υπάρχουν και να λειτουργούν. Επανέλαβε ότι οι ανεύθυνοι κτηνοτρόφοι είναι γύρω στους 20-25 και το πρωί οι αρμόδιοι του Δήμου φτιάχνουν παγίδες και το βράδυ τις χαλάνε εκείνοι ενώ ο Δήμος δεν έχει κανένα νομικό περιθώριο να παρέμβει και ούτε εθελοντές μπορεί να βρει.

Ο Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ένα σύνθετο ζήτημα, αφού ο Δήμος έχει την ευθύνη για τη συλλογή των ανεπιτήρητων αλλά, όπως είπε, η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας πηγαίνει και κάνει αιμοληψίες από τα παράνομα σημεία στα οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, και είπε στον κ. Στάγκα να μεταφέρει ότι πρέπει να σταματήσει αυτό.

Επίσης, ο κ. Πόκκιας έκανε γνωστό ότι από τον Ιούνιο, σε συνεννόηση με τους Προέδρους, έστειλε επιστολή στη Διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Νότιο Αιγαίο, με ονόματα 25 κτηνοτρόφων, οι οποίοι με στοιχεία δημιουργούν προβλήματα, ζητώντας να έρθουν να ελεγχθούν για να κοπούν οι επιδοτήσεις τους.

Και, στη συνέχεια, ξέσπασε λέγοντας: «Ε, δεν μπορεί να είναι ο Δήμος-ο Πόκκιας και ένας υπάλληλος που έχει σ’ αυτό-αυτός που θα λύσει το πρόβλημα, όταν ένας τεράστιος Οργανισμός όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασχολείται, όταν εν μία νυκτί δόθηκε η αρμοδιότητα για τους βοσκοτόπους και τα ανεπιτήρητα στην Περιφέρεια. Δεν είδα, όμως, κάτι να κινείται. Όταν η κτηνιατρική υπηρεσία δεν κάνει κάτι, όταν το Δασαρχείο δεν κάνει κάτι και όταν, κυρίως, η Αστυνομία δεν κάνει κάτι…Θα πρέπει όλοι ν’ αντιληφθούν ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους: Οι πολίτες, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Κράτος και αυτό το “για όλα τα θέματα να φταίει ο Δήμος”, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει”!
Ένταση με τον κ. Κούρτη
Προς το τέλος της συζήτησης, το λόγο ζήτησε ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γιάννης Κούρτης, ο οποίος, σε έντονο ύφος, εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά του κ. Στάγκα, την οποία χαρακτήρισε ως απαράδεκτη καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκαλεί τους κτηνοτρόφους «ζώα», και δήλωσε ότι θα αποχωρήσει.
Τότε, αντέδρασε ο κ. Στάγκας και επεκράτησε ένταση με φωνασκίες εκατέρωθεν.

Ο κ. Κούρτης του είπε ότι είναι άδικος ενώ ο κ. Στάγκας αντέτεινε ότι έχουμε να κάνουμε με θανάτους.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, του είπε ακόμη ότι μπορούν να γίνουν οι μηνύσεις οι απαιτούμενες αλλά δεν έχει δικαίωμα να αποκαλεί τους κτηνοτρόφους «ζώα». Από την πλευρά του ο κ. Στάγκας είπε ότι ο χαρακτηρισμός ήταν για συγκεκριμένους ενώ ο Πρόεδρος του δ.σ., κ. Βαγγέλης Μανδρακός είπε ότι επρόκειτο για μία ατυχή έκφραση του κ. Στάγκα και το θέμα έληξε εκεί.
Για τα πανηγύρια
Ενημέρωση για το θέμα της αδειοδότησης των πανηγυριών στο νησί, ζήτησε το μέλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Ο κ. Πόκκιας είπε ότι δεν είχε τη στήριξη από όλους στο θέμα αυτό και ότι «όλοι έπεσαν πάνω του να τον φάνε» ενώ φέτος για πρώτη φορά αδειοδοτήθηκε ένα πανηγύρι και ενημέρωσε για την επιστολή που απέστειλε σε όλους τους Προέδρους δίνοντάς τους deadline μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να χωροθετήσουν όλες τις εκδηλώσεις στα χωριά τους.

Είπε, ακόμη, με αυστηρό ύφος, ότι, αν δεν το κάνουν, τότε αυτοδίκαια θα ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων των τ.σ. Μάλιστα, είπε ότι, για κάθε πανηγύρι θα περάσει ξεχωριστή κανονιστική διάταξη στο δ.σ. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι έχουν δίκιο όσοι αντιδρούν ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να μην έχει έσοδα από τους κοινόχρηστους χώρους.
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου