Η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο;

Νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία έναντι του καρκίνου...
αν και η επίδραση φαίνεται πιο ασθενής σε σχέση με ότι εκτιμάτο προηγουμένως.

Το τελικό κεφάλαιο σχετικά με το φάρμακο πρέπει ακόμα να γραφτεί, δηλώνουν ειδικοί επειδή όπως προηγούμενες έρευνες, η νέα έχει αξιοσημείωτους περιορισμούς. Ο Dr. Michael Thun, του American Cancer Society, δήλωσε ότι ειδήσεις σχετικά με τη δυνατότητα της χρήσης της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι ενθαρρυντικές, τελευταίως. Ωστόσο χρειάζονται ακόμα έρευνες.

Ιατρικές οδηγίες στις ΗΠΑ ήδη προτρέπουν ανθρώπους να λαμβάνουν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, αν τα προβλεπόμενα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών ή αν ήδη έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα το αν οι συστάσεις θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν την πρόληψη του καρκίνου. Νωρίτερα φέτος, ανάλυση προηγούμενων κλινικών δοκιμών έδειξε ότι άνθρωποι που έκαναν χρήση ασπιρίνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν, με πτώση 37% στους θανάτους λόγω καρκίνου από τα 5 χρόνια και έπειτα.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο ‘Journal of the National Cancer Institute’, βασίζεται σε πραγματικές παρατηρήσεις αντί για πειράματα. Πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 100.000 άντρες και γυναίκες στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ήταν άνω των 60 ετών και κανείς δεν κάπνιζε.

Άνθρωποι που δήλωσαν ότι λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, ανακάλυψε ο Thun.Στους άντρες, παρατηρήθηκαν 103 λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο τον χρόνο ανά 100.000 ανθρώπους, και στις γυναίκες 42. Η επίδραση ήταν πιο δυνατή για γαστρεντερικούς καρκίνους όπως παχέος εντέρου και στομάχου. Δεν φάνηκε να παίζει ρόλο αν οι άνθρωποι λάμβαναν ασπιρίνη για λιγότερα ή περισσότερα από 5 χρόνια.

Καθώς η έρευνα δεν ήταν κλινική δοκιμή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν τα ευρήματα μπορούν να αποδοθούν στην ασπιρίνη ή αν ευθύνονται άλλοι παράγοντες.

Παρόλα αυτά, ο Thun δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν υπέρ της διεύρυνσης των οδηγιών της ασπιρίνης ώστε να περιλαμβάνει την πρόληψη του καρκίνου με βάση την αξιολόγηση του ατομικού κινδύνου/ οφέλους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να συνδυαστούν οι υπάρχουσες ενδείξεις.

Άλλοι ερευνητές διατηρούν επιφυλάξεις. Ο Dr. Kausik Ray, από το St. George's University of London, που έχει μελετήσει την ασπιρίνη, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν εστίασε στα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας ή παρενέργειες όπως σοβαρή γαστρορραγία. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για φάρμακο χωρίς παρενέργειες, επομένως πρέπει να εστιάζουμε στο καθαρό όφελος.

Νωρίτερα φέτος, η ομάδα του Ray δημοσίευσε ανάλυση προηγούμενων δοκιμών με ασπιρίνη, που έδειξε ότι το φάρμακο δεν προλαμβάνει θανάτους από καρδιακή νόσο ή καρκίνο και είναι πιθανό περισσότερο να βλάπτει παρά να ωφελεί.

Ένα από τα προβλήματα με τη νέα έρευνα, καθώς και με προηγούμενες δοκιμές για την ασπιρίνη, δήλωσε, ήταν η μεροληψία επιλογής. Άνθρωποι που εμφανίζουν αιμορραγία στο στομάχι από τη λήψη ασπιρίνης πιθανόν θα ελέγξουν τα έντερά τους. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορεί να ανακαλύψουν και να αφαιρέσουν όγκους ή προκαρκινικούς πολύποδες, πράξη που θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή του ασθενούς.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες δοκιμές για την ασπιρίνη έχουν σχεδιαστεί για να εξετάσουν την επίδραση του φαρμάκου στην καρδιοπάθεια. Ο Ray καλεί σε δοκιμές που θα εξετάσουν συγκεκριμένα ανθρώπους για νέους καρκίνους, σε δεδομένα διαστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο περιορισμός προηγούμενων ερευνών.

Ο Ray πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετές ισχυρές ενδείξεις πως όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη. Όσον αφορά πιθανό καρκίνο, το U.S. Preventive Services Task Force συμφωνεί. Αποθαρρύνει τη χρήση ασπιρίνης για την αποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ανθρώπους με μέσο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου