ΣΟΚ:Η θάλασσα «τρώει» κάθε χρόνο 1 μέτρο παραλιακής γης!


ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Στη Δυτική πλευρά της Ρόδου και στην βορειοανατολική πλευρά της Κρήτης, η διάβρωση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις...
Η Ρόδος, μαζί με την ανατολική Κρήτη, και τη νότια Πελοπόννησο, χάνουν κάθε χρόνο πολλά μέτρα παραλιακής γης, με ολέθριες συνέπειες σε βάθος χρόνου, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κώστας Συνολάκης.
Ο κ. Συνολάκης αναφέρει ότι υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή των αλλοιώσεων που έχουν προκληθεί σε παραλιακές περιοχές της Ρόδου και της Κρήτης, αλλά η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να μελετηθεί αυτόνομα, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση του φαινομένου.
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά και το πηγάδι βρέθηκε στη θάλασσα. Κάποτε στη θέση της θάλασσας υπήρχε καλλιεργήσιμη γη και το πηγάδι έβγαζε γλυκό νερό!

Πάντως, προσθέτει, η βασική αιτία προέρχεται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως αμμοληψίες, κατασκευή λιμενικών έργων, πρόχειροι μόλοι μέσα στη θάλασσα, αλλά και άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν σημεία που η θάλασσα «εισχωρεί» στη γη από μισό έως ένα μέτρο το χρόνο, γεγονός που εξαφανίζει παραλίες, ιδιοκτησίες και δημιουργεί κινδύνους φυσικών καταστροφών μεγάλης έκτασης, αν ληφθεί υπόψη και η σεισμικότητα της περιοχής.
Φαίνεται καθαρά ότι η θάλασσα πλησιάζει στα όρια του δρόμου...
«Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης αρκετές παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη, ενώ οι παράλιοι οικισμοί θα δοκιμαστούν από εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα. Η ζημιά είναι ήδη τεράστια», τονίζει ο κ. Κ. Συνολάκης.
Ειδικά για τη Ρόδο ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δυτική πλευρά του νησιού, από την πόλη μέχρι το λιμάνι της Καμειρόσκαλας.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου