ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Στη Δυτική πλευρά της Ρόδου και στην βορειοανατολική πλευρά της Κρήτης, η διάβρωση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις...
Η Ρόδος, μαζί με την ανατολική Κρήτη, και τη νότια Πελοπόννησο, χάνουν κάθε χρόνο πολλά μέτρα παραλιακής γης, με ολέθριες συνέπειες σε βάθος χρόνου, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κώστας Συνολάκης.
Ο κ. Συνολάκης αναφέρει ότι υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή των αλλοιώσεων που έχουν προκληθεί σε παραλιακές περιοχές της Ρόδου και της Κρήτης, αλλά η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να μελετηθεί αυτόνομα, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση του φαινομένου.
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά και το πηγάδι βρέθηκε στη θάλασσα. Κάποτε στη θέση της θάλασσας υπήρχε καλλιεργήσιμη γη και το πηγάδι έβγαζε γλυκό νερό!
Πάντως, προσθέτει, η βασική αιτία προέρχεται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως αμμοληψίες, κατασκευή λιμενικών έργων, πρόχειροι μόλοι μέσα στη θάλασσα, αλλά και άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν σημεία που η θάλασσα «εισχωρεί» στη γη από μισό έως ένα μέτρο το χρόνο, γεγονός που εξαφανίζει παραλίες, ιδιοκτησίες και δημιουργεί κινδύνους φυσικών καταστροφών μεγάλης έκτασης, αν ληφθεί υπόψη και η σεισμικότητα της περιοχής.
Φαίνεται καθαρά ότι η θάλασσα πλησιάζει στα όρια του δρόμου...
«Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης αρκετές παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη, ενώ οι παράλιοι οικισμοί θα δοκιμαστούν από εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα. Η ζημιά είναι ήδη τεράστια», τονίζει ο κ. Κ. Συνολάκης.
Ειδικά για τη Ρόδο ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δυτική πλευρά του νησιού, από την πόλη μέχρι το λιμάνι της Καμειρόσκαλας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου