Λεηλασία στα δάση της Ρόδου!


ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ...

Δέντρα δεκάδων ετών, πεύκα και κυπαρίσσια, αποδεκατίζονται από τη …ρίζα και μετατρέπονται σε καυσόξυλα, για τζάκια, ξυλόσομπες και τα νέα ενεργειακά τζάκια!
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί κατ’ ανάγκη στη λειτουργία των τζακιών και των ξυλόσομπων. Αυτά προϋποθέτουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καυσόξυλων, που δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στα δάση, συνήθως με παράνομη υλοτομία.
Η παράνομη υλοτομία στα δάση της Ρόδου έχει προσλάβει φέτος διαστάσεις λεηλασίας. Κυριολεκτικά φέτος δεν γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ καμένων δασών, άθικτων δασικών εκτάσεων, αλλά και περιοχών που αναδασώθηκαν πριν από 15 – 20 χρόνια και ήδη τα δέντρα προσφέρονται για καυσόξυλα!
Οι περισσότερες από τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν αυτοκίνητα, σε πλαγιές και χαράδρες χωρίς αγροτική ή δασική οδοποιία. Έτσι, όσοι έχουν ανάγκη από καυσόξυλα πραγματοποιούν καταστροφικές επιδρομές σε δάση, στα οποία είναι εύκολη η πρόσβαση ανθρώπων και αυτοκινήτων. Οι καταγγελίες που γίνονται κάνουν λόγο για θυσία δένδρων δεκάδων ετών, κυρίως πεύκων, που προσφέρονται καλύτερα για τζάκια και ξυλόσομπες, αλλά και τα κυπαρίσσια δεν απορρίπτονται.
Το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης. Οι άδειες υλοτομίας που χορηγούνται από τη Δ/νση Δασών για καμένες περιοχές καλύπτουν ένα μικρό μόνο μέρος των αναγκών σε καυσόξυλα. Αγροτικά και άλλα, μεγαλύτερα, αυτοκίνητα κινούνται ελεύθερα στα δάση και άφοβα οι οδηγοί τους παρκάρουν ακόμη και στις άκρες αγροτικών δρόμων. Τα αλυσοπρίονα πιάνουν δουλειά και μέσα σε λίγη ώρα, δέντρα πανύψηλα γίνονται μικρά κομμάτια και φορτώνονται στα αυτοκίνητα.
Τα περισσότερα σπίτια στη Ρόδο διαθέτουν τζάκια, αλλά και όσα δεν διαθέτουν, οι ιδιοκτήτες τους έχουν προμηθευτεί νέου τύπου ξυλόσομπες. Στη «μόδα» έχουν γίνει και τα λεγόμενα ενεργειακά τζάκια, τα οποία προσφέρουν κεντρική θέρμανση, με τη διαφορά ότι αντί για πετρέλαιο χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τα ξύλα. Αυτά ειδικά τα τζάκια χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ξύλων γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά η κεντρική θέρμανση. Και επειδή η καύσιμη ύλη, τα ξύλα, είναι τσάμπα η λειτουργία τους διαρκεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας μέχρι αργά τη νύχτα.
Τα κρύα στη Ρόδο δεν έπιασαν ακόμη, αλλά οι «προνοητικοί» έχουν αρχίσει τις επιδρομές στα δάση, στοιβάζοντας σε αποθήκες, αλλά και υπαίθριους χώρους, τεράστιες ποσότητες καυσόξυλων, δηλαδή τεμαχισμένων δέντρων, που στη θέση τους δεν πρόκειται να ξαναφυτρώσει τίποτα, ή αν φυτρώσει θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια για να ξαναγίνουν δέντρα, όπως αυτά που πέφτουν τώρα θύματα των αλυσοπρίονων!
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου