Ένας χρόνος «ΡΟΔΑΥΓΗ»!


Ήταν τέτοια εποχή πέρυσι που τα πρωτοείπαμε με την Κατερίνα. Ήταν τότε που ξεκινούσε δειλά – δειλά το έργο του ο...
Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Και δεν τα πήγε άσχημα. Το αντίθετο μάλιστα.

Μέσα σε μερικούς μήνες ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δέχτηκαν να γίνουν δότες μυελού των οστών, καταφέρνοντας ως τόπος, η Ρόδος μας δηλαδή, να έχει 2.100 δότες! Περισσότερους από όσους έχει η Κύπρος!

Σπουδαία εξέλιξη όμως μεγαλύτερη ήταν, η προσφορά του Συλλόγου σε αυτές τις οικογένειες που πραγματικά είχαν και έχουν ανάγκη από την στήριξη ατόμων που γνωρίζουν τι περνούν!

Και σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχουν πολλοί υποστηριχτές και καθημερινά γίνονται περισσότεροι. Γιατί όπως λέει και η Κατερίνα «Όταν είσαι έτοιμος να προσφέρεις ζωή σε έναν άνθρωπο και πόσο μάλλον σε ένα παιδί, το οποίο βρίσκεται σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο χωρίς μαλλάκια στο κεφαλάκι του, τότε καταλαβαίνεις την αξία της ζωής και δεν μπορείς παρά να γίνεις και εσύ εθελοντής»!


Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τη δημιουργία της «Ροδαυγής». Πόσο ικανοποιημένη είσαι με τη πορεία που έχει διαγράψει ο σύλλογος μέχρι τώρα;
Ο πρώτος στόχος μας ήταν να βοηθάμε τις οικογένειες και οικονομικά και ψυχολογικά, και τα παιδιά που μεταβαίνουν σε ένα ογκολογικό κέντρο και έχουν άμεση ανάγκη. Αυτό το καταφέραμε. Σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι περιμέναμε και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Βγάλαμε 18 αεροπορικά εισιτήρια που αντιστοιχεί στο ποσό των 1500 ευρώ, ενώ παρείχαμε και 22 οικονομικές ενισχύσεις που ανέρχονται στο ποσό συνολικά των 5.580 ευρώ για να βοηθηθούν οι οικογένειες των παιδιών αυτών.

ʼλλωστε αυτός είναι ο ρόλος μας. Όταν μας παίρνει τηλέφωνο, μία οικογένεια, μας δίνει τις ημερομηνίες που θα έρθουν στη Ρόδο και κλείνουμε με τον πράκτορά μας τα εισιτήρια τους. Στη «Ροδαυγή» δεν εξετάζουμε τι είναι ή από πού προέρχεται αυτός που χρειάζεται πραγματικά βοήθεια. Είμαστε όλοι ένα, δεν ξεχωρίζουμε και δεν διαχωρίζουμε κανέναν.

Επίσης αναλαμβάνουμε τα μεταφορικά για δέματα και πακέτα γιατί όταν ένας άνθρωπος είναι κλεισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο του ογκολογικού νοσοκομείου δεν έχει την δυνατότητα να π.χ. να πάει στο ταχυδρομείο για να παραλάβει ή να στείλει κάτι. Έτσι και αυτό το έχουμε καλύψει και τα όποια δέματα φθάνουν στη πόρτα του δωματίου του παιδιού, είτε ξενώνας, είναι αυτό είτε νοσοκομείου. Πράγματα απλά αλλά πολύ σημαντικά για τα παιδιά που βρίσκονται εκεί.

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα, έχουν φύγει 1.100 χυμοί, 4.000 αυγά 620 κρουασάν, 2.000 μπισκότα και διάφορα άλλα είδη όπως καπελάκια που στείλαμε το καλοκαίρι σε όλα τα παιδάκια.

Ερχόμαστε σε επαφή με όλες τις οικογένειες, ποτέ δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της οικογένειας, είναι απόρρητα και έτσι παραμένουν.

Τι γίνεται με τους δότες μυελού των οστών;
Δεύτερος στόχος μας ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών μυελού των οστών και να καταλάβει ο κόσμος το πόσο ακίνδυνο είναι.
Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε με ελάχιστους.

Τον ενάμιση περίπου χρόνο που άρχισε όλη αυτή η προσπάθεια έχουμε στείλει 2.100 δότες από Ρόδο! Ξεπεράσαμε τη Κύπρο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε σπάσει ρεκόρ!
Και όλα αυτά με το να κάνουμε ομιλίες και εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Καρυδάκη προέδρου των ΡΟΤΑΡΥ ο οποίος και κάλεσε τον καθηγητή του ογκολογικού τον κ. Γραφάκο, με τη παράσταση που δόθηκε από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου, το cd με γιορτινά τραγούδια που έχει βγάλει ο γνωστός dj Τάσος Γιασιράνης και τόσα άλλα. Έτσι ενημερώνεται η κοινή γνώμη και κατανοεί περισσότερο τη σημασία του να γίνει δότης του μυελού των οστών.

Επίσης έγινε κάτι πολύ σημαντικό τούτο το χρόνο, καθώς πλέον η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και είναι σαν μία απλή εθελοντική αιμοδοσία.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως επίσης και το δείγμα λαμβάνεται πλέον με σάλιο όχι με αίμα όπως παλαιότερα.

Όμως όταν είσαι έτοιμος να προσφέρεις ζωή σε έναν άνθρωπο και πόσο μάλλον σε ένα παιδί, ή όταν μπεις σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο και δεν δεις παιδιά να παίζουν σε κούνια, αλλά αντικρίσεις παιδιά που δεν έχουν μαλλάκια στα κεφαλάκια τους, θα καταλάβεις τότε την αξία και θα πεις, μα μυελός των οστών είναι μα εθελοντική αιμοδοσία είναι, εγώ θα το κάνω και θα το δώσω.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών έχει αυξηθεί;
Δυστυχώς, έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τότε που δημιουργήθηκε η ΡΟΔΑΥΓΗ έως σήμερα. Τότε ήταν 4 τα παιδιά και τώρα είναι 18 από διάφορες περιοχές της Ρόδου και αυτά φιλοξενούνται στο ογκολογικό.

Τι ηλικίες έχουν τα παιδιά;
Είναι 10 μηνών το μικρότερο και 15 ετών το μεγαλύτερο. Από τη πλευρά μας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειες τους. Ακόμη και όταν ένα παιδί είναι έτοιμο να φύγει, ακόμη και τότε η Ροδαυγή είναι δίπλα του. Με τα παιδιά που ζητούν τη στήριξή μας, μαζί ξεκινάμε και μαζί τελειώνουμε. Τα αναλαμβάνουμε όλα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Για κάποιον που θέλει να συνδράμει στη ΡΟΔΑΥΓΗ πως μπορεί να το κάνει.
Βρισκόμαστε στο νέο νοσοκομείο και συστεγαζόμαστε με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, ο οποίος πραγματικά μας άνοιξε την αγκαλιά του, μας παραχώρησε ένα γραφείο. Ακόμη όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας όπου θα βρει αρκετές πληροφορίες. Υπάρχει και τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πολλά χρήματα για να βοηθήσει το έργο της ΡΟΔΑΥΓΗΣ. Μπορεί να το κάνει και χωρίς αυτά. Ίσως να ξέρει ότι ένας φίλος του, ένα γειτονόπουλο ένας γνωστός περνάει αυτή τη δοκιμασία και φιλοξενείται στο ογκολογικό. Έχει τη δυνατότητα λοιπόν να έρθει στο γραφείο να φέρει μαζί του μία απλή σοκολάτα και να τη στείλει σε αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να έχουμε χρήματα για να προσφέρουμε!

Το σπουδαίο έργο της «Ροδαυγής» συντονίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το οποίο απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος: Κατερίνα Μπούκλα
Αντιπρόεδρος: Ντίνα Μαχαιρίδη
Γενική Γραμματέας: Μαίρη Χατζηαντωνίου
Ταμίας: Χάρης Παπαγεωργίου
Μέλος: Φρόσω Κουβίδη

Γράφει : Ελευθερία Πελλού
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου