Σήμα κινδύνου από τον Ευθ. Λέκκα για τις Κάτω Πέτρες!


Έχει διαβρωθεί όλη η πλαγιά από την οδό Παπαλουκά μέχρι το φούρνο στα Kρητικά και με ένα σεισμό, ή μια ισχυρή βροχόπτωση, οι βράχοι θα πάρουν τον κατήφορο!
Η περιοχή στις Κάτω Πέτρες, από την κορυφή της πλαγιάς του Μόντε Σμίθ μέχρι τη θάλασσα, είναι μια περιοχή γεωδυναμικά ενεργή και ως εκ τούτου υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, επιβεβαιώνοντας έτσι απόλυτα το χθεσινό ρεπορτάζ του Rodosalarm, εν όψει τη άφιξής του στη Ρόδο, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά.
Μετά την αυτοψία που έγινε στην περιοχή, ο κ. Λέκκας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και επεσήμανε ότι μετά και τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, η διάβρωση στα πρανή της πλαγιάς είναι μεγάλη, «στηρίγματα» βράχων παρασύρθηκαν από τα νερά και οι κίνδυνοι να αποκολληθούν οι βράχοι πολύ ισχυροί.
Ο κ. Λέκκας, συζητώντας με το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχ. Χριστοδούλου και τον Δ/ντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεοδόση Κολιάδη, ανέφερε ότι έχει προκύψει άμεση ανάγκη να προκληθεί με τεχνικά μέσα αποκόλληση των πιο επικίνδυνων βράχων, αλλά αυτό έχει σημαντικό κόστος. Γι’ αυτό και πρότεινε να ενταχθεί ολοκληρωμένο το έργο, για χρηματοδότηση, στο ΕΣΠΑ.
Από τα συμφραζόμενα του καθηγητή Γεωλογίας, προέκυψε ότι όλη η πλαγιά από την οδό Παπαλουκά μέχρι το φούρνο Κρητικά, είναι «ετοιμόρροπη» και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το απευκταίο. Με μια νέα ισχυρή βροχόπτωση ή με έναν σεισμό, οι βράχοι θα αποκολληθούν και θα πάρουν τον κατήφορο προς τη θάλασσα, με απρόβλεπτες και πάντως οδυνηρές συνέπειες. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι το φαινόμενο των κατολισθήσεων θα συνεχισθεί και γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις. Έχουμε μπροστά μας έναν υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Και πρόσθεσε: με την περίπτωση του Μόντε Σμιθ ασχολούμαστε επί είκοσι χρόνια. Είναι μια δύσκολη περίπτωση για να δράσουμε, δεδομένου ότι η πλαγιά είναι απότομη και δεν είναι δυνατό να εφαρμόσουμε κλασικές μεθόδους και για τον επί πλέον λόγο ότι είμαι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με τον κάτω δρόμο, από το Μπελβεντέρε μέχρι την αρχή του οικισμού των Κρητικών, ο κ. Ευθ. Λέκκας άναμε κόκκινο, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των διερχομένων οδηγών είναι οριακή καθώς το φαινόμενο των κατολισθήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΧΘΕΣ ΤΟ Rodosalarm
Στη Ρόδο αναμένεται σήμερα ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, ύστερα από συνεννόηση με το Δήμο Ρόδου, προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην προβληματική περιοχή Κάτω Πέτρες, μετά τις τελευταίες καταρρακτώδης βροχές.
Η κατάσταση είναι όχι απλώς προβληματική, αλλά επικίνδυνη, τόσο στον κάτω δρόμο κατά την έξοδο από την πόλη προς την Ιαλυσό, αλλά και γενικά σε ολόκληρη την πλαγιά, καθώς πολλά βράχια έχουν χάσει τα στήριξή τους εξ αιτίας των βροχών και μπορεί ανά πάσαν στιγμή να αποκολληθούν.
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Λέκκας μαζί με το δήμαρχο και τεχνικούς του δήμου θα επισκεφθούν την περιοχή προκειμένου να αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στη συνέχεια να εκπονηθεί μελέτη για τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν.
Η κατ’ αρχήν εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι εάν δεν γίνονταν αντιστήριξη βράχων προ 10ετίας και η ανατίναξη άλλων βράχων το περασμένο καλοκαίρι, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.
Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν παρασυρθεί μεγάλοι όγκοι από μικρές πέτρες και χώμα όπου «στηρίζονταν» πολλοί βράχοι, με αποτέλεσμα σε μια επόμενη όμοια κακοκαιρία να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι κατολισθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν δυστυχήματα, αφού και οι δύο δρόμοι στις Κάτω Πέτρες έχουν συνεχή ροή οχημάτων και ειδικά το καλοκαίρι.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι για να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα στην περιοχή απαιτούνται μεγάλα ποσά που ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με τον κ. Λέκκα στη βάση της αναζήτησης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των έργων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι, διότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και μπορεί να θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινα θύματα.
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου