Η ίδια εικόνα στο Κορακόνερο


Μόλις τρεις μήνες έχουν περάσει από την «μεγάλη» επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Κορακόνερο..,
και η εικόνα που εμφανίζει η περιοχή είναι η ίδια ή με μερικές … παραλλαγές!
Όσα παραπήγματα κατεδαφίστηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη 2012, έχουν αντικατασταθεί με άλλα που οι ΡΟΜΑ έφτιαξαν λίγα μέτρα πιο πέρα προκειμένου να διαμείνουν αυτοί και οι οικογένειές τους, ενώ επί της ουσίας πολιτική απόφαση για την οριστική λύση αυτού του ζητήματος δεν έχει ληφθεί! 

Είναι ακόμη νωπές οι εικόνες των αθίγγανων οι οποίοι καταφεύγοντας από τον έναν φορέα στον άλλο, ζητούσαν να τους δοθεί συγκεκριμένος χώρος ή άλλη λύση για να διαμείνουν με τις οικογένειές τους. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη αυτή!

Έτσι οι ΡΟΜΑ έκαναν απλώς το … αυτονόητο. Αφού στο χώρο του αιγιαλού και της παραλίας δεν μπορούσαν πλέον να καταλύσουν, μετέφεραν τον οικισμό τους λίγο πιο πέρα.
Ορισμένοι εγκαταστάθηκαν μαζί με άλλους ομόφυλους τους στο παλιό βενζινάδικο των ταξιτζήδων, κάποιοι άλλοι έφτιαξαν νέα παραπήγματα δεξιά και αριστερά από αυτό, ώστε και «νόμιμοι» να είναι και να μπορούν να έχουν το δικό τους νοικοκυριό!

Και όλα αυτά υπό το «άγρυπνο» βλέμμα όλων αυτών που ΘΑ … έλυναν το θέμα. Αυτό όμως παραμένει άλυτο, εκθέτοντας υπηρεσίες και φορείς! Πρόκειται από ότι φαίνεται για μία «καυτή» πατάτα που ουδείς αρμόδιος θέλει να την πάρει στα χέρια του!

Και ο χρόνος κυλάει, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους των πολιτών, όταν βλέποντας να ξηλώνονται τον Δεκέμβρη οι παράγκες στο Κορακόνερο δήλωναν επιφυλακτικοί και περίμεναν – ακόμη περιμένουν- η ενέργεια αυτή να έχει και συνέχεια σύντομα, για τα υπόλοιπα παραπήγματα!

Υπενθυμίζεται πως η όλη επιχείρηση κατεδάφισης των αυθαιρέτων στο Κορακόνερο έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Αξημέρωτα ακόμη, άρχισε να καταφθάνει στη περιοχή, προσωπικό των υπηρεσιών που θα έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση. Με την αστυνομία να έχει το «γενικό πρόσταγμα» και την πλήρη συνεργασία των υπολοίπων αρχών και φορέων, με επικεφαλής την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, η απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αποξήλωση των αυθαίρετων παραπηγμάτων, εκτελέστηκε άψογα.

Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας από όλες τις υπηρεσίες της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής καθώς και προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, της ΚΥΔ, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας, πήραν θέσεις και περίπου στις 6.30 το πρωί άρχισε η διαδικασία παρουσία δύο Αντεισαγγελέων, του Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Βλαχάκη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηδιάκου.

Οι αστυνομικοί καταρχήν διενήργησαν έλεγχο σε όλα τα τσαντίρια μαζί με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ έγιναν και προσαγωγές αθίγγανων οι οποίοι με λεωφορείο της ΡΟΔΑ μεταφέρθηκαν σε χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους εναπομείναντες ΡΟΜΑ να βγουν έξω από τα παραπήγματά τους, την ώρα που στον καταυλισμό έφθανε πλατφόρμα του στρατού η οποία μετέφερε ένα γκρέιτερ και μία μπουλντόζα.

Στην εμφάνιση των ομάδων που επιχειρούσαν και των αστυνομικών, γυναίκες ΡΟΜΑ άρχισαν να φωνάζουν και να αρνούνται να βγουν από τα τσαντίρια τους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν το παραμικρό αφού η όλη επιχείρηση συνεχίστηκε κανονικά. Τελικά, διαπιστώνοντας πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση για κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους, οι ίδιοι οι αθίγγανοι άρχισαν να αδειάζουν και να μεταφέρουν έξω, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και τα λοιπά υπάρχοντά τους. Μέχρι και μεγάλους μουσαμάδες με τους οποίους είχαν καλυμμένες τις οροφές των τσαντιριών, αφαίρεσαν οι αθίγγανοι οι οποίοι βοηθούνταν από τα παιδιά τους!

Οι λιγοστές αντιδράσεις καθόλη την διάρκεια της επιχείρησης, περιορίστηκαν στις εκφράσεις θυμού, οργής και βρισιών που «εκτοξεύθηκαν» σε βάρος των αστυνομικών και των λοιπών φορέων, αλλά και στα δύο αυτοκίνητα που τοποθέτησαν οι ΡΟΜΑ στην είσοδο του καταυλισμού προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των μηχανημάτων.

Μετά την εκκένωση των τσαντιριών, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, αποξηλώνοντας κάθε αυθαίρετη κατασκευή του καταυλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά γκρεμίστηκαν 22 παραπήγματα, τα οποία ήταν σε δημόσια έκταση. 


Ελευθερία Πελλού.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου