Ξεκινά τις πληρωμές ο Δήμος

Πάνω από χίλιοι είναι οι δικαιούχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου της Ρόδου, με πολλαπλάσια τιμολόγια όμως, και η αποπληρωμή τους...
αναμένεται να ξεκινήσει, με κριτήρια προτεραιότητας, πιθανότατα από τον Απρίλιο και θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του χρόνου! 

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, κ. Στάθης Κουσουρνάς, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στα «βήματα» που θα ακολουθήσει ο Δήμος από εδώ και πέρα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τα ληξιπρόθεσμα, ανάμεσα στους 99 Δήμους σε όλη τη χώρα. 

Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, χθες το πρωί, είχε συνάντηση με τον Διευθυντή της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, κ. Παϊτάκη καθώς και τμηματάρχες, για αυτό το θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου που είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012. Σημειώνεται ότι ως ληξιπρόθεσμες θεωρούνται αυτές που δεν έχουν εξοφληθεί πάνω από 90 ημέρες. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσε, χθες, ο κ. Κουσουρνάς, ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών αυτών, προέρχονται από τις προηγούμενες χρήσεις των δέκα Δήμων, από το 2006 και μετά. Είναι πάνω από χίλιοι δικαιούχοι αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με πολλαπλάσια, όμως, τιμολόγια. Μάλιστα, θα ελεγχθεί κάθε τιμολόγιο ξεχωριστά. 

Χθες, δόθηκε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, για αν είναι ρεαλιστές, είπαν ότι η διάρκεια της αποπληρωμής όλων θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Και εξήγησε, στη συνέχεια: 

«Επειδή υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δουλειάς και πρέπει όλοι που έχουν τα παραστατικά στοιχεία και τη νομιμότητα πληρωμής να πληρωθούν, θα συστήσουμε ειδικό γραφείο για τον έλεγχο και την πληρωμή». 

Μάλιστα, αυτό ανατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Παύλο Τσίπρα, ο οποίος και θα αναλάβει τη σύσταση του Γραφείου αυτού το οποίο αναμένεται να στελεχωθεί από υπαλλήλους που θα αποσπαστούν από την Οικονομική υπηρεσία ή και από άλλες, οι οποίοι θα ασχολούνται μόνο μ’ αυτό «διότι είναι άδικο να μην προχωρήσει αυτή η διαδικασία», όπως τόνισε ο Δήμαρχος. 

Ο ίδιος, στη συνέχεια, περιέγραψε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως εξής: Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Ρόδου έχει μπει στον κατάλογο, στέλνουν το χρονοδιάγραμμα, θα έρθει η απόφαση το Υπουργείου για την περαιτέρω διαδικασία, ο Δήμος πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές στον προϋπολογισμό που είναι τυπικές-πιθανότατα εάν προλάβουν ακόμα και στο επόμενο δ.σ. που θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και έκτακτο για να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση-ώστε, όπως είπε, προμηθευτές, εργολάβοι και ο οποιοσδήποτε «που τόσα χρόνια περίμεναν υπομονετικά, να μπορέσουν να πληρωθούν φέτος για να υπάρχει και μία ρευστότητα στην αγορά». 

Πάντως, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι, τώρα, που θα γίνει πιο αναλυτικός έλεγχος ενδέχεται κάποια παραστατικά στοιχεία να μην είναι αυτά που θα μπορούν να πληρωθούν, οπότε πρέπει να ειδοποιήσουν όλους τους πιστωτές του Δήμου τι πρέπει να κάνουν. 
Ακόμη, θα συναντηθεί και με τον Επίτροπο αφού θα υπάρχει ένας όγκος δουλειάς που θα πρέπει να δρομολογηθεί και, επίσης, δεν εξαρτώνται όλα από το Δήμο αλλά έχει λόγο και ο Επίτροπος, όταν δηλαδή θα πηγαίνουν πρόσθετα παραστατικά στοιχεία για να μπορούν να πληρωθούν. 

Η συνάντηση θα έχει και ως στόχο να διευκολυνθεί ο Επίτροπος αφού στην πρώτη αυτή φουρνιά των Δήμων είναι ο Δήμος Ρόδου και ο Δήμος Καλύμνου. 
Είπε, ακόμη, ότι ακολουθούν τη διαδικασία των ελέγχων. Αυτό σημαίνει ότι όσα τιμολόγια είναι πάνω από πέντε χιλιάδες ευρώ θα πηγαίνουν στον Επίτροπο και όσα είναι κάτω από το ποσό αυτό θα είναι στην ευθύνη του Δήμου ή αν είναι τιμολόγια εργολάβων που δεν είναι ο πρώτος λογαριασμός θα τα ελέγχει ο Δήμος κτλ. Ακολουθούν, δηλαδή, κανονικά την ίδια διαδικασία σαν να είναι μία καινούργια πληρωμή. 

«Προετοιμαζόμαστε και πιστεύω ότι θα είμαστε από τους Δήμους που θα κάνουμε κανονικά τις πληρωμές μας διότι είναι και οργανωμένη η Οικονομική μας υπηρεσία και θα υπάρχει προσωπικό που θα ασχολείται μόνο μ’ αυτό. 

Ήδη ετοιμάζουμε τους χώρους και το προσωπικό που θα ξεκινήσει. Θα γίνει σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπάρχει», είπε ο Δήμαρχος. 
Όπως εξήγησε, θα ξεκινήσουν με τα παλαιότερα τιμολόγια, του 2006, επίσης θα έχουν προτεραιότητα αυτά για τα οποία έχουν βγει οριστικές αποφάσεις πληρωμής από τα Δικαστήρια και όταν, για παράδειγμα, κάποιο δεν μπορεί να προχωρήσει για διάφορους λόγους, θα πηγαίνουν στο επόμενο. 

Δεν μπορούν, δηλαδή, να πληρώσουν του 2009 και να αφήσουν πίσω του 2006 και του 2007. «Θα υπάρχει μία σειρά και μία ενημέρωση του Υπουργείου ως προς την εξέλιξη αυτή. Τα χρήματα θα δίνονται σταδιακά μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα έρχονται ή θα πληρώνονται μέσω του Ταμείου ή στους Δήμους θα εκταμιεύονται τα ανάλογα ποσά», εξήγησε ακόμη. 

Όσο για το πότε θα ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση της αποπληρωμής, επειδή το χρονοδιάγραμμα που τους ζήτησαν είναι να βάλουν ποσά από το Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο για την εκταμίευση των χρημάτων, από το Δήμο το έκαναν, ωστόσο, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι θεωρείται πολύ δύσκολο αφού περιμένουν διάφορες εγκρίσεις από το ίδιο το Υπουργείο. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι από το Δήμο δεν θα υπάρχει καθυστέρηση αφού και τώρα αν είχαν χρήματα θα μπορούσαν να πλήρωναν αμέσως. 
Έτσι, αναμένεται η ροή να ξεκινήσει από τον Απρίλιο και να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του χρόνου. 

Όσο γι’ αυτά που χρωστάνε στο Δήμο και τα οποία ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ, ερωτηθείς χθες ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε, για ακόμα μία φορά, να τονίσει ότι ελέγχονται αυστηρά για την είσπραξη των εσόδων, έχουν κάνει ενέργειες αλλά είναι η μεγάλη κρίση και υπάρχει αδυναμία είσπραξής τους, όπως συμβαίνει και με τα έσοδα του Δημοσίου. 

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ζήτησε από τους αρμοδίους του Υπουργείου, με επίμονο τρόπο, οι διευκολύνσεις που γίνονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου, να αφορούν και τους Δήμους αφού οι πολίτες, όταν διαπιστώνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει, αγανακτούν εναντίον των Δήμων.
rodiaki.gr

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου