Γ. Χατζημάρκος: Ανίκανοι και επικίνδυνοι!


Σφοδρά πυρά κατά Κουσουρνά και Ν. Τσουκαλά για ευαίσθητα θέματα οικονομικής διαχείρισης. «Περίεργα και παράδοξα πράγματα είναι αυτά που συμβαίνουν…»
Σφοδρά πυρά κατά του Δημάρχου Στάθη Κουσουρνά και του αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Τσουκαλά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζημάρκος. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο κ. Χατζημάρκος στάθηκε στο θέμα του δανείου που φαίνεται να σύναψε ο Δήμος με την Εμπορική Τράπεζα. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» δήλωσε ότι ενώ από το 2006 και μετά ο Δήμος Ρόδου δεν έχει αναγνωρίσει την οφειλή αυτή, η σημερινή Δημοτική Αρχή προσπαθεί να δώσει δίκιο στην Εμπορική απεμπολώντας την υποχρέωσή του Δήμου να υπερασπισθεί το δίκιο του.
Αναλυτικότερα είπε: «Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Ρόδου ακούμε τα τελευταία δύο χρόνια πολλά και διαφορετικά πράγματα από τη Δημοτική Αρχή. Είναι ένα μεγάλο θέμα και έχει να κάνει και με το παρελθόν και με τα παρόν αλλά και το μέλλον. Από τα 18 εκατομμύρια που στάλθηκαν στο Υπουργείο, τα τέσσερα είναι τελικά δημιούργημα της σημερινής δημοτικής Αρχής.
Ζητήσαμε κάποια στοιχεία και τα πήραμε ελλιπή. Πιστεύω ότι ο λόγος που τα πήραμε ελλιπή είναι επειδή εξυπηρετεί τη Δημοτική Αρχή να κρύβει όσα επιθυμεί κάτω από το χαλί. Δηλαδή να κρύψει στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ανθρώπων που είναι είτε πολύ κοντά τους είτε συνεργάτες τους.
Ο κ. Τσουκαλάς έκανε δηλώσεις για τη λίστα και για μία εγγραφή σε αυτή που αφορά δάνειο ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ στην εμπορική Τράπεζα. Η δήλωση του κ. Τσουκαλά δεν αφήνει αμφιβολίες ως προς την πολιτική απόφαση που έχει λάβει την οποία ξέραμε από τον Απρίλιο του 2012 σχετικά με την οφειλή αυτή-αναφέρομαι στο λογαριασμό overdraft.
Ο κ. Τσουκαλάς για το σύνολο των οφειλών λέει ότι όλες οι δαπάνες θα πληρωθούν εφόσον ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους. Για τη συγκεκριμένη οφειλή κάνει ειδική αναφορά και λέει ότι πρόκειται για ποσό πράγματι απαιτητό από την Εμπορική Τράπεζα και ότι έχει να κάνει με ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ παρατάξεων. Για μην επιβαρύνεται ο Δήμος με τόκους θα προβεί στην εξόφλησή του. Ενώ από τις άλλες δαπάνες παίρνει αποστάσεις για το συγκεκριμένο ποσό δεν τις παίρνει. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα πληρωθεί.
Στην πρώτη του απόπειρα να νομιμοποιήσει την απαίτηση της Εμπορικής Τράπεζας δεν δημοσιοποιήσαμε τίποτε. Δώσαμε μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους αναγκάσαμε για μία ακόμη φορά να το αποσύρουν. Πήραμε συγκεκριμένη απόφαση την οποία ποτέ δεν υλοποίησαν. Τον Απρίλη του 2012 έφεραν ως θέμα να εγκρίνουμε μόνο τους τόκους του δανείου του β’ εξαμήνου του 2011. Σημειώστε ότι από το 2006 και μετά ο Δήμος Ρόδου δεν έχει αναγνωρίσει την οφειλή αυτή. Καμία πράξη ή ενέργεια του Δήμου Ρόδου δεν έχει δώσει στην Εμπορική το Δικαίωμα να λέει ότι ο Δήμος έχει αναγνωρίσει αυτή την οφειλή. Ο μόνος που προσπαθεί να δώσει δίκιο στην Εμπορική απεμπολώντας την υποχρέωσή του να υπερασπισθεί το Δίκαιο είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή. Η δεύτερη απόπειρα να νομιμοποιήσουν την απαίτηση της Τράπεζας είναι αυτό που κάνουν με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο Δήμος έχει στα χέρια του την έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών που περιγράφει τι έχει συμβεί. Τουλάχιστον τρεις διευθυντές των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου έχουν αρνηθεί να υπογράψουν ότι έχει να κάνει με την απαίτηση των 3 εκατομμυρίων ευρώ της Τράπεζας. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή του κ. Χατζηευθυμίου είχε αρνηθεί αν δεν ξεκαθάριζε νομικά το ζήτημα να προχωρήσει είτε σε αναγνώριση πολύ δε περισσότερο σε πληρωμή και αν θέλετε τη γνώμη μας πολύ σωστά έκανε. Επτά χρόνια μετά τη γέννηση της απαίτησης, η Εμπορική δεν πήρε κανένα μέτρο σε βάρος του Δήμου. Ο μόνος που προσπαθεί να εξυπηρετήσει την Εμπορική Τράπεζα είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε. Τώρα έχουμε σε εξέλιξη τη δεύτερη απόπειρα. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».
«Επικίνδυνοι και ανίκανοι-Ελέγχονται για τα κίνητρά τους»
Ο κ. Χατζημάρκος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να δώσει στη Δημοσιότητα για το σύνολο των ενταλμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα τα πλήρη στοιχεία για τις οφειλές του κάθε καποδιστριακού δήμου ξεχωριστά, ώστε να σταματήσει η συζήτηση περί των «αμαρτωλών» πρώην δημάρχων, γιατί δεν γίνεται όλοι οι δήμαρχοι να είναι κλέφτες και κακοδιαχειριστές, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για μία δημοτική Διοίκηση που εκτός από επικίνδυνη είναι και ανίκανη και που πλέον ελέγχεται και για τα κίνητρά της.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτή η λίστα με τα 18 εκατομμύρια έχει πολλές άλλες εκπλήξεις μέσα, περίεργα και παράδοξα, πράγματα που πρέπει να απαντηθούν. Έχουμε μία σειρά από εγγραφές και εντάλματα συνολικού ύψους 800.000 ευρώ περίπου που φέρουν τον τίτλο διάφοροι δικαιούχοι και εντοπίζονται χρονικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρόλο που η λίστα αφορά 78 μήνες. Σήμερα απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή:
α) Να δώσει στη δημοσιότητα για το σύνολο των ενταλμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα τους Δήμους από τους οποίους προέρχονται και
β) Να δώσει το ακριβές ποσό των ενταλμάτων αυτών ώστε η χαζοχαρούμενη συζήτηση που γίνεται περί των αμαρτωλών πρώην δημάρχων να αποκτήσει πλέον όνομα. Δεν γίνεται να είναι όλοι κλέφτες και απατεώνες ή κακοδιαχειριστές. Ή αν ήταν θα πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία.
Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να βγαίνουν συνέχεια στα μικρόφωνα και να μιλάνε για την τραγική οικονομική του κατάσταση, όταν με τις πράξεις και τις ενέργειές τους βυθίζουν το Δήμο και παράλληλα απεμπολούν τα δικαιώματα του, στη περίπτωση του overdraft και σε πολλές άλλες.
Θα ήθελα να ζητήσω από τον κ. Τσουκαλά να μην αντιδράσει αυτή τη φορά όπως στο θέμα των κλήσεων, όπου αναγκάστηκε να παραδεχθεί τα πάντα μετά από δέκα μέρες. Έχουμε να αποδείξουμε και εγγράφως την ισονομία που εφαρμόσθηκε στις κλήσεις-θυμάστε σίγουρα το δακρύβρεχτο βλέμμα με το οποίο έλεγε ότι όλοι έχουν αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο. Ας ξεκινήσουν με την αλήθεια για το θέμα των ληξιπρόθεσμο οφειλών, γιατί όσες φορές κατέφυγαν στο ψέμα πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε.
Ακόμη και η ΑΔΕΚΤ, η ΡΟΔΩΝ ΑΕ, η αναπτυξιακή Νότιας Ρόδου, η ΔΕΥΑΡ, οι σχολικές επιτροπές εμφανίζονται σε αυτή τη λίστα. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς όλη αυτή η συζήτηση τα δύο τελευταία χρόνια ότι θα πέσουν λεφτά στην αγορά ποιους αφορά. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αφορά κατά 4 εκατομμύρια τη θητεία του κ. Κουσουρνά, κατά 3 εκατομμύρια αφορά την Εμπορική Τράπεζα και αν δεν κάνω λάθος την περίοδο που Διοικητής της Τράπεζας ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. Αν αφαιρεθούν αυτά τα ποσά, τα υπόλοιπα αφορούν την τελευταία χρονιά των Καποδιστριακών Δήμων δηλαδή 6,5 ευρώ το 2010. Για να δούμε για τη συγκεκριμένη χρονιά τι παρέδωσε ο καθένας, η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει την ανάλυση των 6,5 εκατομμυρίων.
Τα ψέματα έχουν τελειώσει μαζί με τις αντοχές της κοινωνίας και τα αποθέματα ομορφιάς που έδωσε ο θεός στο νησί. Έχουμε να κάνουμε με μία Διοίκηση που εκτός από επικίνδυνη είναι και ανίκανη και που πλέον ελέγχεται και για τα κίνητρά της. Το ερώτημα είναι γιατί ασχολείται κανείς με τα Κοινά και τι υπηρετεί».
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου