Φοιτητές φεύγουν από τη Ρόδο γιατί δεν έχουν χρήματα!


ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ

Ακριβά τα ενοίκια και η ζωή στη Ρόδο. Οι οικογένειές τους δεν τα βγάζουν πέρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις…
Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τα εισοδήματα των οικογενειών σε βαθμό που μετά βίας πλέον καλύπτουν τις δαπάνες για τις σπουδές των παιδιών τους. Την κατάσταση έρχεται να δυσχεράνει η περιστολή δαπανών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, που συνεπάγεται την «έξωση» φοιτητών από τις εστίες και την «απεμπολή» του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση. Αναμένεται δε από το επόμενο εξάμηνο, να πρέπει να πληρώνουν για τα συγγράμματά τους, όπως προβλέπεται από τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.
Ήδη αρκετοί από τους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν με τις δικές τους δυνάμεις τα έξοδα σίτισης φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, ή απλά αποφάσισαν να επιστρέψουν στο πατρικό τους και να έρχονται σε κάθε εξεταστική περίοδο για να δίνουν μαθήματα. Σε όλη αυτή την κατάσταση η κοινωνία της Ρόδου εμφανίζεται αδιάφορη. Όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, οι ροδίτες θα ενεργοποιηθούν μόνο όταν …χάσει το νησί το φοιτητόκοσμο.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μιλούν στη «ΔΡΑΣΗ» για το πόσο πολύ τους έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση και η περιστολή δαπανών.
Παναγιώτης, Μυτιλήνη
Γενικά ένας φοιτητής περιορίζεται πολύ στην καθημερινότητά του λόγω της κρίσης. Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν οριακά. Πάρα πολλοί εργάζονται πλέον αναγκαστικά ή ψάχνουν για δουλειά για να καλύψουν ακόμη και τα βασικά. Τα πράγματα αυτή τη χρονιά γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τους φοιτητές δεδομένου ότι περιορίζονται πολύ οι δαπάνες για τη σίτιση, τη στέγαση και τα συγγράμματα. Τα εισοδηματικά κριτήρια για όσους δικαιούνται δωρεάν σίτιση και στέγαση γίνονται πλέον πιο αυστηρά και έτσι έχουν βρεθεί φέτος φοιτητές εκτός εστίας.
Λόγω οικονομικής στενότητας και με δεδομένο ότι κόπηκαν πολλές από τις παραπάνω παροχές, πολλοί φοιτητές αναγκάστηκαν να διακόψουν οριστικά τις σπουδές τους ή έρχονται πλέον μόνο στις εξεταστικές για να δίνουν μαθήματα.
Δήμητρα, Ρόδος
Ακόμη και εγώ που σπουδάζω στην πόλη μου δυσκολεύομαι αρκετά. Ψάχνουμε πια εναλλακτικούς και ανέξοδους τρόπους διασκέδασης. Μαζευόμαστε σε σπίτια, κάνουμε βόλτες έξω, γενικά προτιμούμε την ανέξοδη διασκέδαση. Οπωσδήποτε αν έπρεπε να σπουδάσω κάπου αλλού θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα.
Χριστίνα, Ηράκλειο Κρήτης
Η Ρόδος είναι γενικά ακριβή. Τα ενοίκια είναι πολύ ψηλά για ένα φοιτητή, παρόλο που η κατάσταση των διαμερισμάτων γύρω από το πανεπιστήμιο δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν βέβαια λύσεις για να εξοικονομήσεις χρήματα, αν το ψάξεις. Σε γενικές γραμμές όμως η κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές όλων, κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των φοιτητών.
Άννα-Μαρία, Θεσσαλονίκη
Είμαι από τη Θεσσαλονίκη, οπότε μόνο για τη μετακίνησή μου απαιτείται μία διόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη σε ετήσια βάση. Το κόστος διαβίωσης στη Ρόδο είναι ανεβασμένο, μπορώ να πω. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις στο κέντρο της πόλης διαμέρισμα με ενοίκιο κάτω από 300 ευρώ. Και μιλάμε για διαμερίσματα πάρα πολύ μικρά και σε κακή συνήθως κατάσταση. Ακόμη και τα έξοδα διατροφής είναι μεγάλα, αν δεν δικαιούσαι δωρεάν σίτιση στη λέσχη. Προσωπικά προσπαθώ να μαγειρεύω στο σπίτι, από το να τρώω έξω. Έτσι εξοικονομώ αρκετά χρήματα. Προσπαθώ δε να περιορίζω πολύ και τα έξοδα διασκέδασης. Λίγο-πολύ όλοι οι φοιτητές αναζητούν πια εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, που δεν κοστίζουν πολύ.
Παναγιώτης, Αθήνα
Αυτό που παρατηρώ στη Ρόδο είναι ότι η κοινωνία αδιαφορεί για τους φοιτητές. Η τοπική οικονομία εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό και υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσαρμοστεί η οικονομική ζωή του τόπου στα μέτρα των φοιτητών. Αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύει γιατί το πανεπιστήμιο και γενικότερα η φοιτητική κοινότητα που απαριθμεί 2.000 άτομα, κρατούν ζωντανή την πόλη το χειμώνα. Με τη νοοτροπία που επικρατεί δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να αναζητά ο κόσμος της Ρόδου τους φοιτητές.
Γιάννης, Αθήνα
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού στην Ελλάδα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζει και τους φοιτητές. Τα ενοίκια και γενικά τα καταστήματα στη Ρόδο είναι πολύ ακριβά για τα βαλάντια των φοιτητών. Πλέον δεν τίθεται θέμα διασκέδασης για τους φοιτητές, αλλά καθαρά επιβίωσης. Είναι γενικά πολύ πιεστική η κατάσταση.
Δεν βοηθά καθόλου η νοοτροπία των Ροδιτών τους φοιτητές. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα υπάρχει κέρδος, αν χαμηλώσουν τις τιμές για το φοιτητόκοσμο. Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένες περιπτώσεις σε κάποια καταστήματα, όπου γίνονται εκπτώσεις. Αυτό όμως είναι η εξαίρεση. Την ίδια στιγμή το κράτος κόβει φοιτητικές παροχές, για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα.
Υπάρχουν φοιτητές που εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή που ετοιμάζονται να τις εγκαταλείψουν λόγω της κρίσης. Η μείωση του αριθμού των φοιτητών σε ένα πανεπιστήμιο πολυεδρικό, όπως είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου, μπορεί να δώσει το έρισμα στους κυβερνώντες να κλείσουν κάποια τμήματα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα είναι οπωσδήποτε μεγάλες για την τοπική κοινωνία.
Μαρία Κανναβάκη, Κρήτη
Όλοι σχεδόν δυσκολεύονται από την οικονομική κρίση. Είναι επομένως λογικό να σκέφτομαι πώς θα διευκολύνω και εγώ την οικογένειά μου οικονομικά. Έχω περιορίσει πολύ τα έξοδά μου. Δεν μπορώ να πω ότι η Ρόδος είναι πολύ ακριβή για τους φοιτητές, τουλάχιστον δεν έχω διακρίνει ακόμη όλες περιπτώσεις. Τα ενοίκια και τα καταστήματα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι οικονομικά. Ψάχνουμε όμως πάντα οικονομικές λύσεις. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε ό,τι κοστίζει ακριβά.
Κωνσταντίνος Σταυράκης, Κρήτη
Η οικονομική κρίση καθιστά πολύ δύσκολη τη διαβίωση των φοιτητών. Αναγκαστικά περιοριζόμαστε στα βασικά. Ακόμη όμως και η κάλυψη των βασικών αναγκών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν βοηθά καθόλου που η στέγαση και η σίτιση δεν είναι δωρεάν, ενώ από το επόμενο εξάμηνο λέγεται ότι θα χρειαστεί να πληρώνουμε για τα συγγράμματα, όπως προβλέπεται από τα νέα μέτρα.
Κατερίνα Καραμιχάλη, Ρόδος
Γενικά νομίζω ότι οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης παντού. Τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών ανά την επικράτεια δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα, είναι επόμενο να δυσκολεύονται και οι φοιτητές που συντηρούνται κατά κανόνα από τους γονείς τους. Προσωπικά έμεινα στη Ρόδο για οικονομικούς λόγους. Έχω αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη και θα ήταν πολύ δύσκολο για την οικογένειά μου να καλύπτει τις δαπάνες για τις σπουδές και των δύο παιδιών.
Παναγιώτης Ρούσος, Λέρος
Τα έξοδα διατροφής, διαμονής και μετακίνησης, είναι σχεδόν δυσβάστακτα πλέον για τους φοιτητές. Τώρα μάλιστα λόγω υποχρηματοδότησης αναγκάστηκαν φοιτητές να εγκαταλείψουν τις εστίες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να στεγάζονται δωρεάν όσοι έχουν κάνει αίτηση. Επιλέγονται πλέον με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια όσοι έχουν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Μπορεί δηλαδή κάποιος φοιτητής στο δεύτερο έτος να μείνει εκτός εστίας, επειδή έτυχε να κάνει αίτηση κάποιος άλλος φτωχότερος. Με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια επιλέγονται όσοι δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Περίπου 438 είναι οι φοιτητές που δικαιούνται φέτος να σιτίζονται δωρεάν. Αυτό το σύστημα δεν είναι βέβαια απόλυτα δίκαιο Δεν μιλάμε ούτως ή άλλως για υψηλά εισοδήματα. Μπορεί για ένα ευρώ, κάποιος φοιτητής να χάσει το δικαίωμα σε δωρεάν στέγαση.
Έχουν φύγει φοιτητές που δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα. Η δαπάνη για το ενοίκιο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ ετησίως στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ποσό το οποίο λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν πολλές οικογένειες.
rodosalarm.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου