Στήριξη σε σαράντα άπορες οικογένειες


Μόλις βραδιάσει και οι δρόμοι στα χωριά αδειάσουν, ξεκινά τη δράση της η ομάδα στήριξης άπορων ατόμων και οικογενειών, που...
αποφάσισε εθελοντικά να προσφέρει λίγο από το χρόνο της για να βοηθήσει όσο μπορεί εκείνους που έχουν ανάγκη.

Η ομάδα έχει έδρα της την τοπική κοινότητα Φανών, και… ορμητήριό της το παλιό κοινοτικό κατάστημα στο οποίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό κοινωνικό παντοπωλείο.

Ψυχή της ομάδας ο πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Νικολίτσης που μαζί με τον πατέρα Παναγιώτη, την εκκλησιαστική επιτροπή Φανών και κατοίκους του χωριού όπως τη Φωτεινή Σκλαβούρη μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ανέλαβαν σε τακτά χρονικά διαστήματα να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους χωρίς παιδιά, άνεργους και άπορες οικογένειες όχι μόνο στο χωριό αλλά και σε όλο το νησί.

Μέχρι το Γεννάδι, φτάνουν για να δώσουν κάποιες ποσότητες τροφίμων σε συνανθρώπους μας χωρίς να κάνουν διαχωρισμό σε χρώματα, ηλικίες και φύλο. Αυτό είναι και το νόημα της προσφοράς εξηγεί στη «Ρ» ο κ. Νικολίτσης, ο οποίος επισημαίνει ότι όταν κάποιος ζει στην ανέχεια δε μπορεί να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για βενζίνη ώστε να μετακινηθεί και να πάει ο ίδιος να πάρει τα αγαθά που διατίθενται.

Για το λόγο αυτό υπάρχει η ομάδα των ευαισθητοποιημένων πολιτών, η οποία δρά… τη νύχτα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας. Κι αυτό γιατί σκοπός της δεν είναι να διαφημίσει το έργο της και πολύ περισσότερο να φέρει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους στους οποίους παρέχει βοήθεια. Ένα χτύπημα στην πόρτα φτάνει για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Αυτό τους φτάνει. Τους ικανοποιεί που ξέρουν ότι βοηθούν χωρίς τυμπανοκρουσίες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. ʼλλωστε αυτό είναι το νόημα της προσφοράς γι’ αυτούς …

Ξεκίνησαν την προσπάθεια πριν ένα χρόνο όταν, στις συζητήσεις τους κυριαρχούσε η ανθρώπινη δυστυχία και η σκέψη ότι κάτι πρέπει να κάνουν.
Αυτό το κάτι έγινε γρήγορα πράξη και οι δέκα οικογένειες που αρχικά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, σήμερα έγιναν σαράντα. Είναι άνθρωποι που μένουν σε όλες τις τοπικές κοινότητες ακόμα και στην πόλη της Ρόδου, και είναι κυρίως άνθρωποι που ξαφνικά βρέθηκαν στο σημείο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το καθημερινό τους φαγητό.

Σε αυτή την προσπάθεια, συμβάλλουν και άλλοι ευαισθητοποιημένοι συνάνθρωποί μας όπως η Σούλα Μαραγκουδάκη, που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και η οποία μεταφέρει αρκετές μερίδες φαγητού από την πρόνοια του δήμου.

Το έργο των εθελοντών δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη στήριξη αρκετών εμπόρων και επιχειρηματιών, του νησιού και όχι μόνο οι οποίοι στηρίζουν με προσφορές αγαθών και προϊόντων το κοινωνικό παντοπωλείο.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι :
- Γιάννης και Τσαμπίκος Φρόνας
- Βασιλόπουλος ΑΕ ( με την παρέμβαση του πρώην βουλευτή Γιάννη Παππά)
- ΕΑΣΔ

- Carrefure, Γιώργος και Γιάννης Αντωνάκης
- Δέσποινα Χάλκου
- Γιάννης Γερόλυμος

- Γιάννης Πάππου
- Διονύσης Νόβας
- Κρεοπωλείο ΣΤΡΑΤΗ

καθώς επίσης και το φαρμακείο Μιχάλη Καΐκη, αλλά και η φαρμακαποθήκη Γιώργου Φρόνα, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια με το δικό τους τρόπο.

Όλοι οι εθελοντές εκτός από τρόφιμα που διαθέτουν στο κοινωνικό παντοπωλείο, παρέχουν και δωροεπιταγές, είδη καθαριστικών, παιδικές τροφές και βρεφικά είδη ενώ στις αποθήκες του μπορεί κανείς να δει ακόμα και ηλεκτρολογικό υλικό.

Τα μέλη της ομάδας από τις επισκέψεις τους στα σπίτια διαπιστώνουν ότι λείπουν ακόμα και τα βασικά είδη, και κυρίως όλα όσα χρειάζονται για τη διατροφή βρεφών αλλά και μικρών παιδιών. Οι μητέρες τους είναι στην κυριολεξία απεγνωσμένες αφού αναγκάζονται να ταΐζουν τα μωρά… κορν φλάουρ αντί για βρεφικές κρέμες!

Σε αυτή τη θέα δεν μπορούν παρά να καταβάλλουν προσπάθεια να βοηθήσουν όσο μπορούν, αφού τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Για τα μεγαλύτερα φροντίζουν να διανέμουν και σχολικά είδη, τα οποία οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν ενώ εξίσου σημαντική στήριξη παρέχουν και στους κρατούμενους των φυλακών της Κω.

Για να συνεχίσει όμως το έργο της, χρειάζεται συνεχή στήριξη και από τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν. Οι προσφορές τους είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες για να μπορέσει να στηρίξει συνανθρώπους μας για όσο διάστημα χρειάζεται.





Στήριξη σε σαράντα  άπορες οικογένειες
Στήριξη σε σαράντα  άπορες οικογένειες
Στήριξη σε σαράντα  άπορες οικογένειες
Βαρβάρα Μπογδάνου

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου