Απολύονται οι παλαιότεροι, προσλαμβάνονται φθηνότεροι!


Ωστόσο ο τουρισμός, έστω και σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας εξακολουθεί να παραμένει ο μοναδικός τομέας που δημιουργεί θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία...
Οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και οι κινητές μονάδες εστίασης, τα μπαρ, τα καταστήματα, τα διαφημιστικά γραφεία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι εταιρείες «ενοικίασης» εργαζομένων βρίσκονται στην «κορυφή» της λίστας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν, αλλά και... απολύουν τους περισσότερους είτε για να καλύψουν νέες ανάγκες (λόγω εποχικότητας και αυξημένων αναγκών) είτε για να υποκαταστήσουν τους «ακριβότερους» με «φθηνότερους» εργαζόμενους.
Το φαινόμενο των φθηνότερων εργαζομένων στον τουρισμό έχει πάρει φέτος μεγάλες διαστάσεις ειδικά στη Ρόδο. Ξενοδ/λοι όλων των ειδικοτήτων με μακρά προϋπηρεσία, δύσκολα βρίσκουν φέτος δουλειά στα ξενοδοχεία που επί χρόνια εργάζονταν, καθώς οι ξενοδόχοι προτιμούν νεότερους οι οποίοι παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς, ενώ επιβάλουν μισθούς στους νεότερους κατά το δοκούν υπό την απειλή ότι «ή δέχεσαι με αυτό το μισθό ή δεν προσλαμβάνεσαι».
Όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας ο κλάδος του Τουρισμού κυριαρχεί, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (κυρίως σερβιτόρων, υπαλλήλων, μαγείρων και καμαριέρων) υπερκαλύπτοντας, με βάση τα ίδια στοιχεία, τη συνεχιζόμενη, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης από άλλους κλάδους της οικονομίας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τον Απρίλιο αφορούσαν ειδικότητες του συγκεκριμένου κλάδου ενώ το 84,12% των νέων προσλήψεων έγιναν στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη (τουριστικές περιοχές) σε αντίθεση με την Αττική, πρωτεύουσα της ανεργίας, όπου το ισοζύγιο της απασχόλησης (διαφορά προσλήψεων και απολύσεων) ήταν αρνητικό.
Πού γίνονται προσλήψεις
Οι περισσότερο ζητούμενες ειδικότητες για τις οποίες έγιναν οι προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου (9.223), σερβιτόρους (5.954), καμαριέρες ξενοδοχείων (4.723), πωλητές σε καταστήματα (3.341), ανειδίκευτους εργάτες σε μεταποιητικές βιομηχανίες (2.515), μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων (2.433), λαντζέρηδες ( 1.939) μπάρμαν (1.904), υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών (1.630), υπάλληλους γραφείου (1.577) και εκτός των ξενοδοχείων σερβιτόρους (1.424) και μάγειρες (1.416).
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν συντονισμένες προσπάθειες για υπογραφή ατομικών συμβάσεων αν και είναι γνωστό ότι η συλλογική σύμβαση που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδ/λων ισχύει και για τη φετινή σεζόν.
Οι προσπάθειες αυτές για ντεφάκτο μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης δεν δημοσιοποιήθηκαν και τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα με βούλες και υπογραφές, αλλά στην πραγματικότητα οι ατομικές συμβάσεις εφαρμόζονται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό πάντα υπό την απειλή της μη πρόσληψης – δηλαδή της ανεργίας.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου