Οι...άλλοι φταίνε, λέει η δημοτική αρχή!

Με μία σημειολογική εικόνα, πλαισιωμένος από δύο κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών...
κ. Νίκο Τσουκαλά καθώς και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρόεδρο των «Πηγών Καλλιθέας» κ. Γιάννη Περδίκη, παραχώρησε, χθες, την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, κατά την οποία, κυρίως οι δύο τελευταίοι, αναφέρθηκαν στα «ανυπέρβλητα» εμπόδια που θέτει η Κεντρική Διοίκηση και τα οποία ευθύνονται για το γεγονός ότι το νησί δεν είναι έτοιμο ακόμη για τη νέα σεζόν, απαντώντας, έτσι, στην ουσία στο μπαράζ επικριτικών σχολίων που δέχεται αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή!

Για τις παραλίες 
Θίγοντας το θέμα στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος, θέλοντας να δείξει ότι ο Δήμος της Ρόδου είναι πιο μπροστά ακόμη από τα υπόλοιπα νησιά, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο περιθώριο της συνάντησης που είχε την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, από τις συζητήσεις με τους Δημάρχους για το τι γίνεται με τις παραλίες στα άλλα νησιά, εξήγαγε το συμπέρασμα ότι «είμαστε οι μόνοι που κάναμε προκήρυξη έστω με την προηγούμενη ΚΥΑ που ξέραμε ότι έχει προβλήματα. 

Διότι, εδώ, έχει μπει για τα καλά η τουριστική περίοδος και έπρεπε συνειδητά, είχαμε αποφασίσει με τον κ. Περδίκη να το κάνουμε αυτό, γνωρίζοντας ότι έχει προβλήματα. Ήρθε η τροποποίηση και καταφέραμε μέσα σε μία μέρα, να αλλάξουμε τους όρους και να υπάρχει νέα προκήρυξη με μία καθυστέρηση δύο-τριών ημερών , όταν οι άλλοι Δήμοι δεν έχουν πάρει ακόμα αποφάσεις, δεν έχουν ξεκινήσει καν προκηρύξεις και ούτε ήξεραν για την τροποποίηση της ΚΥΑ», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι…εμείς τρέχουμε, απλώς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με άλλους!», δίνοντας και ένα «εύγε» στους υπαλλήλους που ξενυχτούν όπως είπε. 

Αναλυτικά, βέβαια, μίλησε ο κ. Περδίκης ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Βλέπετε ότι, η Δημοτική Αρχή, καταβάλει τεράστιες προσπάθειες παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια που υπάρχουν από την Κεντρική Διοίκηση για να είναι συνεπείς και στις εξαγγελίες αλλά και τις αποφάσεις που παίρνει. 

Αυτό το οποίο νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό και από την πλειοψηφία των πολιτών είναι ότι οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες, όχι μόνο από οικονομικής απόψεως αλλά πλέον βλέπετε τα προβλήματα αρχίζουν να διαχέονται και στον κοινωνικό ιστό. Και, όπως λέει και ο λαός μας, όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει». Και συνέχισε: 

«…Έχετε αντιληφθεί ότι η εποχή των παχιών αγελάδων, της κακοδιοίκησης, της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, των αλόγιστων προσλήψεων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί και έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, όπου ούτε χρήματα υπάρχουν, τα οικονομικά μέσα δηλαδή είναι πάρα πολύ περιορισμένα, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αυτή η Δημοτική Αρχή είναι τεράστιες αλλά πλέον και ο έλεγχος από πλευράς Επιτρόπου, έχει γίνει πάρα πολύ ασφυκτικός όσον αφορά τις δαπάνες». 

Ο κ. Περδίκης, λοιπόν, επανέλαβε ότι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, ευθύς εξ’ αρχής ήταν να παρακάμψουν τα όποια εμπόδια υπήρχαν, έτσι πήραν την πολιτική απόφαση να ξεκινήσουν ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν παραχωρήσεις της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ αλλά να προχωρήσουν με την ίδια διαδικασία γι’ αυτές τις παραλίες όπως και με εκείνες του Υπουργείου Οικονομικών, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να κατανοήσει και να εκτιμήσει ο πολίτης αφού πρόκειται για μία απόφαση πολιτική. 

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα-συνέχισε-προχώρησαν σ’ αυτά που έλεγε η πρώτη ΚΥΑ, δηλαδή δούλεψαν υπηρεσίες του Δήμου, τοπογράφοι και για το κάθε ένα δημοπρατούμενο πόστο σε επίπεδο νησιού, δημιουργήθηκαν ορθοφωτοχάρτες όπου αποτυπώνονται, πλέον, και τα σημεία των πόστων, και τέτοιος χάρτης θα επισυνάπτεται και πίσω από κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο θα αφορά είτε εκμετάλλευση ομπρελών, είτε καντίνας είτε εκμετάλλευση σκαφών αναψυχής. Ο ίδιος μίλησε για μία τεράστια δουλειά που έγινε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός από αυτήν που έγινε για να βγουν οι τιμές εκκίνησης και οι προκηρύξεις. 

Όπως είπε, είχαν αποφασίσει ότι σήμερα θα ξεκινούσαν τις δημοπρασίες από τη δημοτική ενότητα Λινδίων και Νότιας Ρόδου, τη Δευτέρα από το Φαληράκι και την Τρίτη για τη δημοτική ενότητα Ροδίων και Αρχαγγέλου. 

Μετά, όμως, από την προχθεσινή ανακοίνωση αποφάσισαν να τις αναστείλουν και να επαναπροκηρύξουν πλέον τη διαδικασία αυτή αρχής γενομένης από τις 15 του μήνα ώστε την ερχόμενη Πέμπτη το 70% των παραλιών του νησιού να έχουν δημοπρατηθεί και θα απομένουν ακόμα οι δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Αφάντου όπου εκεί υπάρχει μία εμπλοκή με το ΤΑΙΠΕΔ «αλλά εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς αυτό», όπως διεμήνυσε. 

Όπως εξήγησε η διαδικασία έχει αλλάξει επειδή τις προηγούμενες ημέρες εστάλη στο Δήμο μία νέα ΚΥΑ η οποία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και τη διαδικασία και σε γενικές γραμμές αυτή είδε ότι τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα-ο ίδιος στο δ.σ. την είχε χαρακτηρίσει εκτός από καθυστερημένη και απαράδεκτη-αν και είπε ότι η διόρθωση είναι “του ποδαριού”. 

Στη συνέχεια, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι «Πηγές» θα προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή πλέον του εκπροσώπου της ΚΥΔ, χωρίς την εγγυητική επιστολή του 20% που ήταν προαπαιτούμενο, μόνο με τις φορολογικές ενημερότητες και «χωρίς να ζητάμε τίποτα άλλο από τους πολίτες και πάμε σε μία διαδικασία η οποία πλέον θα είναι ανοιχτή και δεν θα είναι κλειστή», όπως είπε και η παραχώρηση θα ισχύει για ένα χρόνο. 

Δήλωσε, ακόμη: «Εύχομαι να πάνε όλα καλά, προσπαθούμε, με νύχια και με δόντια να διαφυλάξουμε τη διαδικασία των δημοπρασιών παρά το ότι βλέπω υπάρχει μία πίεση η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι και τεχνητή, είναι και μία πίεση που περνάει και από τα ΜΜΕ με δημοσιεύματα ότι έχουν καταφθάσει οι τουρίστες, ότι στις παραλίες δεν υπάρχουν ομπρέλες, δυστυχώς, όμως έτσι έχει η διαδικασία, εμείς θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις δημοπρασίες ούτως ώστε ο πολίτης ο οποίος θα πλειοδοτήσει και θα πάρει τη θέση, οι παραλίες να είναι ελεύθερες για να μπορεί να τοποθετηθεί και για να μην έχουμε προβλήματα εντάσεων κτλ. από κάποιους που, αν εμείς το επιτρέπαμε να κατέβουν στις παραλίες, τότε θα ακύρωναν την όλη διαδικασία και δεν θα είχε νόημα να προχωρήσουμε σε αυτήν». 

Όσον αφορά στον καθαρισμό των παραλιών, όπως είπε, σχεδόν τον ολοκληρώνουν μέσα στην επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, έχει απομείνει μόνο ο Αρχάγγελος όπου χθες ολοκλήρωσε ο εργολάβος που έχει αναλάβει ένα κομμάτι της Λίνδου και από το μεσημέρι επρόκειτο να πάει στην Τσαμπίκα. Οι υπόλοιπες έχουν καθαριστεί, μία εργολαβία δουλεύει στη δυτική πλευρά, από Κρεμαστή-Παραδείσι μέχρι τη Θολό, τα υπόλοιπα κομμάτια του νησιού είναι καθαρισμένα και οι παραλίες «πανέτοιμες» και ήδη έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις για τις συντηρήσεις στις παραλίες, είτε αφορούν ντους, WC και αποδυτήρια. 

Ο Πρόεδρος των «Πηγών», δεν παρέλειψε να εκφράσει και την πολύ μεγάλη απογοήτευσή τους αφού όπως είπε ενώ ξόδεψαν πέρυσι ένα σημαντικό προϋπολογισμό για νέα αποδυτήρια, διαδρόμους, αντικατάσταση ντους κτλ., κατά τη διάρκεια του χειμώνα όλα αυτά «τα έχουν διαλύσει». 

Όπως είπε, θα προχωρήσουν στην αποκατάστασή τους αλλά επειδή είδε και δημοσιεύματα σχετικά, θέλησε να τονίσει ότι πέρυσι τα παρέδωσαν «του κουτιού» και για την κατάστασή τους θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι είναι περιουσία που ανήκει στους πολίτες. 

Ερωτηθείς για το αν θα διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία των δημοπρασιών, είπε ότι πιθανολογεί ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επειδή η παραχώρηση είναι για ένα χρόνο αλλά είναι δύσκολο κάποιος για μια χρονιά να μπει στα έξοδα να “χτυπήσει” τις τιμές και τον εξοπλισμό. 

Από την πλευρά τους, επεσήμανε ότι θέλησαν να βοηθήσουν τους πολίτες λόγω δύσκολης εποχής, μειώνοντας τις τιμές 10%-15% σε σχέση με τις άλλες χρονιές, πάνω στην τιμή εκκίνησης και όχι στο τελικό ποσό. «ʼρα, από την πλευρά τη δικιά μας κάναμε ό,τι είναι δυνατόν. Εύχομαι να…μην “βγάλουν τα μάτια τους” μεταξύ τους και να “χτυπηθούν” και να ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη. 

Εμείς θέλουμε ο κόσμος αυτός να δουλέψει στις παραλίες, να μείνει το εισόδημα στην τσέπη του, δεν είναι η πολιτική η δική μας και η τακτική να πάρουμε μεγάλα μισθώματα, γι’ αυτό προχωρήσαμε και σε μειώσεις και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές», είπε. 

Σημειώνεται ότι, ερωτηθείς πότε θα ανοίξει το «Ακταίον», ο κ. Περδίκης είπε ότι μέχρι τις 30 Μαΐου πρέπει να έχει παραδοθεί. Ήδη ο εργολάβος δουλεύει με τα συνεργεία για αυτά που απαιτούνται και η Εταιρία προχωρά στις προμήθειες του εξοπλισμού. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στην επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για την πρόσληψη των 28 ατόμων και μάλιστα έχουν κατατεθεί πάνω από 450 αιτήσεις! 

Για την καθαριότητα 
Τοποθετούμενος για το κομμάτι της Καθαριότητας και του Πρασίνου, ο κ. Περδίκης, καταρχήν θέλησε να ενημερώσει ότι η υπηρεσία καταβάλει ανυπέρβλητες προσπάθειες με τα μέσα που διαθέτει, με απορριμματοφόρα τα οποία είναι πολύ καταπονημένα, όπως είπε, και τα οποία δουλεύουν σχεδόν σε 24ωρη βάση με βάρδιες, με προσωπικό που είναι στο ένα τρίτο όσο αφορά στους οδηγούς και τους συνοδούς απορριμματοφόρων και ανέφερε, μάλιστα, ότι σε επίπεδο νησιού υπάρχουν, όλα και όλα, δέκα απορριμματοφόρα και τρία μικρά ενώ, σε καθημερινή βάση, “βγαίνουν” προβλήματα. 

Είπε, ακόμη, ότι, με απόφαση του Δημάρχου έχουν ενεργοποιήσει από τις αρχές Μαΐου τη μίσθωση κάποιων απορριμματοφόρων, ήδη υπάρχει δρομολόγιο στη Λίνδο, στον Αρχάγγελο, έχει ξεκινήσει ένα στο Φαληράκι και από τη Δευτέρα θα μπει και δεύτερο στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας αφού, λόγω των ξενοδοχειακών μονάδων που υπάρχουν εκεί, ο όγκος των απορριμμάτων είναι τεράστιος και θα ξεκινήσει πιθανόν σήμερα και ένα για την πόλη της Ρόδου για απογευματινό δρομολόγιο σε κεντρικά σημεία τα οποία είναι πάρα πολύ επιβαρυμένα. 

Επίσης, σταδιακά, μέχρι τις 15-20 του μήνα θα μπει ακόμα ένα δρομολόγιο στ’ Αφάντου, οπότε η κατάσταση και με τη μίσθωση αυτή θα βελτιωθεί σε σχέση με σήμερα ενώ ευχήθηκε ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη να ευοδωθεί γρήγορα. 

Όσον αφορά στον τομέα Πρασίνου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις σε μεγάλα πάρκα, έχουν καθαριστεί οι κεντρικές αρτηρίες στις εισόδους της πόλης, πεζοδρόμια, αυτή τη στιγμή προχωρούν σε φυτεύσεις κτλ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων που είναι ένα τεράστιο κομμάτι αφού, όπως ανέφερε, σε καθημερινή βάση, πέντε ανοιχτά αυτοκίνητα κάνουν από τρία-τέσσερα δρομολόγια το καθένα και μαζεύουν δεκαπέντε τόνους ογκωδών αντικειμένων σε ημερήσια βάση! 

Ο ίδιος χαρακτήρισε το νούμερο τρομακτικό και είπε ότι δεν γνωρίζουν πως θα σταματήσει αυτή η κατάσταση, γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να βοηθήσουν αναφέροντας ότι στο επόμενο δ.σ. θα έρθει προς έγκριση ο κανονισμός της καθαριότητας ο οποίος, εάν ψηφιστεί, θα δώσει τη δυνατότητα να επιβάλλονται και κάποια πρόστιμα για συμπεριφορές που, όπως είπε, είναι απαράδεκτες. 

Κλείνοντας, είπε ότι ευελπιστούν η φετινή σεζόν να είναι βελτιωμένη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και δήλωσε: ότι δεν αποποιούνται καμία ευθύνη αλλά αναλαμβάνουν αυτή που τους αναλογεί. 

Σύσκεψη με εργαζόμενους 
Σε καλό κλίμα φαίνεται να έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο Δήμαρχος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην καθαριότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Σωματείου τους κ. Γιάννη Ντελλάκη. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κουσουρνάς: «Έχω πει και άλλες φορές, το έχει πει και ο κ. Περδίκης, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι λίγοι σε σχέση με τον όγκο των στερεών αποβλήτων που έχουμε, γι’ αυτό είναι και ένας λόγος που προσφεύγουμε μερικώς στην καθαριότητα σε ιδιώτη και ότι χαίρουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης μας, και ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ένταση που, πολλές φορές, δημιουργείται με έναν τρόπο εξωδημοτικό, φαίνεται σαν να μην υπάρχουν καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιοι». 

Ο Δήμαρχος, για ακόμα μία φορά, διαβεβαίωσε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης λέγοντας: «Είναι δυνατόν να υπάρχει κίνδυνος για εργαζόμενους όταν εμείς οι ίδιοι ζητάμε εποχικό προσωπικό μόνο για την καθαριότητα ή προσφεύγουμε και σε ιδιώτη και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι; Αυτοί είναι οι πιο απαραίτητοι. Επομένως, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να φοβούνται για τις θέσεις τους. Διότι έχουμε ανάγκη και άλλους για την καθαριότητα». 

Το καλό κλίμα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κ. Ντελλάκης, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι παραμένουν στην εκπεφρασμένη θέση τους ότι είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση μέρους του έργου της καθαριότητας, κάτι το οποίο το δήλωσαν με πολλούς τρόπους το προηγούμενο διάστημα, χθες μετέφεραν στον Δήμαρχο ότι είναι στη διάθεση του Δήμου να τους χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση της κατάστασης. 

Όπως εξήγησε ο κ. Ντελλάκης, δεν πρόκειται να συνεχίσουν αυτό το θέμα με την ιδιωτικοποίηση, τις αντιδράσεις δηλαδή, διότι μετά τα τελευταία γεγονότα δεν μπορούν να επωμίζονται το βάρος που τους επιρρίπτουν για την κατάσταση του νησιου και το μέλλον θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί.
rodiaki.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου