Εξαφανίστηκαν... δια μαγείας οι κράχτες και τα τραπεζοκαθίσματα!


Με εξαφανισμένους κράχτες, αλλά και τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα στο νόμιμο επιτρεπτό όριο λειτουργούσε χθες το πρωί η Παλιά...
Πόλη, αφού η πληροφορία ότι θα υπάρξει έλεγχος από τη δημοτική αρχή, διέρρευσε από νωρίς το πρωί, με τους καταστηματάρχες να δείχνουν τον… καλό τους εαυτό έως ότου ξεκινήσει ξανά το… πάρτι παρανομίας!

Έτσι λοιπόν και για ελάχιστες ώρες, όποιος επισκεπτόταν χθες το πρωί την Παλιά Πόλη, δεν πίστευε στα μάτια του για την πραγματικά όμορφη εικόνα που αντίκριζε, αφού όλα λειτουργούσαν νόμιμα και στην εντέλεια, οι τουρίστες περπατούσαν ανενόχλητοι, χωρίς κράχτες, επαίτες, τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα να… ξεφυτρώνουν παντού! Για λίγες μόνο ώρες ο φόβος των επικείμενων προστίμων, «εξαφάνισε» κάποια από τα κακώς κείμενα της «βιτρίνας» του νησιού μας, της Παλιάς Πόλης, που όσο τα χρόνια περνούν, η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτη.

Δυστυχώς όμως, το… θαύμα με την όμορφη αυτή εικόνα της Παλιάς Πόλης, διήρκησε ελάχιστες ώρες, αφού μόλις έληξε ο «συναγερμός», οι παρανομούντες καταστηματάρχες, άρχισαν και πάλι να αυθαιρετούν, τα τραπεζοκαθίσματα να βρίσκονται πολλά μέτρα πέραν του νομίμου, τα εμπορεύματα να ξεπερνούν τις άσπρες γραμμές, οι επαίτες έπιασαν πόστα και οι κράχτες ξεχύθηκαν στις δύο κεντρικές πλατείες. Νωρίς το μεσημέρι λοιπόν, επέστρεψαν στην καθημερινή τους παρανομία οι δεκάδες επιχειρηματίες που συνειδητοποιούν ότι στη χώρα της… μπανανίας ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αφού από τη μια δεν υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της Παλιάς Πόλης και από την άλλη οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν προτίθενται να συνετιστούν.

Αγνοώντας τους νόμους, ψάχνοντας τρόπο να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πελατεία ο καθένας για τη δική του επιχείρηση, επιδίδονται σε έναν μεταξύ τους αθέμιτο ανταγωνισμό, όλοι στη λογική «αφού το κάνει ο γείτονας θα το κάνω και εγώ». Μια κατάσταση που επικρατεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς καμία δημοτική αρχή να έχει καταφέρει να συνετίσει τους παρανομούντες επιχειρηματίες, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, η κατάσταση όσο περνούν τα χρόνια πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο! Φέτος μάλιστα, για μια ακόμη χρονιά, οι…. περιβόητες μπάρες δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, ενώ δεν υπάρχει και πάλι φύλαξη στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με αποτέλεσμα να σουλατσάρουν εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Παλιά Πόλη προβληματίζει τους επαγγελματίες του χώρου- εκείνους που δεν παρανομούν- που κάνουν λόγο για απαξίωση του τουριστικού μας προϊόντος και του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος που έχει το νησί. Θεωρούν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι ενώ είναι πλέον επιβεβλημένο να υπάρξουν μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Θα πρέπει φυσικά να σημειωθεί πως αντίστοιχη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί και το βράδυ σε κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης, αφού καταστήματα με άδειες καφετεριών, μετατρέπονται σε νυχτερινά κέντρα, τοποθετούν ηχεία έξω από τα καταστηματά τους, τα τραπεζοκαθίσματα τους καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από το επιτρεπτό όριο, αυθαίρετες κατασκευές και τεράστια φωτιστικά τη μετατρέπουν σε κάτι χειρότερο από την εικόνα που είχε το Φαληράκι πριν από δέκα χρόνια. Σε μια τεράστια υπαίθρια ντισκοτέκ μετατρέπεται λοιπόν το βράδυ, και σε έναν απέραντο τσιγγανομαχαλά το πρωί. Και όσο και αν φωνάζουν οι νόμιμοι καταστηματάρχες και οι πολίτες του νησιού, η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο….





Εξαφανίστηκαν... δια μαγείας οι κράχτες και τα τραπεζοκαθίσματα!
Εξαφανίστηκαν... δια μαγείας οι κράχτες και τα τραπεζοκαθίσματα!
Εξαφανίστηκαν... δια μαγείας οι κράχτες και τα τραπεζοκαθίσματα!

Λίζα Γ. Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr

http://www.rodiaki.gr/article.php?id=252995&catid=5&maincatid=1

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου