ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ‘‘ΖΟΥΛΑ’’ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ ΜΕ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΑ!

«Φρένο» στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι της Ρόδου για να προσφέρουν μισθούς πείνας στους εργαζομένους τους, επιχειρεί να βάλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΟΟΔΟΥ» από τον περασμένο Ιανουάριο τρείς ξενοδόχοι του νησιού ξεκίνησαν τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με τους εργαζομένους τους, όπου 586 ευρώ!
Οι τρεις ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στην Ιξιά, στο Φαληράκι και την Καλλιθέα, κατάφεραν να συστήσουν ενώσεις προσώπων από εργαζόμενους που δουλεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία ανοίγοντας τον δρόμο, για την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Άκαριαία ήταν η αντίδραση στο γεγονός των διοικήσεων του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες με συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις προς το ΣΕΠΕ προκειμένου να ακυρωθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, καθώς θεωρούνται παράνομες.
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «ΠΡΟΟΔΟΥ» και τόνισε ότι η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι παράνομη καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου ισχύει η κλαδική τοπική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Πάντως, ο κ. Σταμούλης διεμήνυσε ότι το Σωματείο σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την καταπάτηση της τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας από κανέναν ξενοδόχο καθώς θα ανοίξει η «κερκόπορτα» για να ακολουθήσουν και άλλοι με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες «ζούγκλας» στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η «μαύρη» εργασία
Παρά το γεγονός, ότι σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, η «μαύρη» εργασία καλά κρατεί. Όπως κατήγγειλε ο κ. Σταμούλης το 50% των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται αυτή την περίοδο παραμένουν ανασφάλιστοι.
Μάλιστα γνωστοποίησε ότι τον επόμενο μήνα θα έρθουν στο νησί κλιμάκια από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ προκειμένου καθ’ όλη τη διάρκειά του να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου για την αντιμετώπιση της «μαύρη» εργασίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς πρόσληψη και ασφάλεια θα επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων.
Τέλος, ο κ. Σταμούλης υπογράμμισε ότι η 25η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης του συνόλου των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Μέχρι σήμερα σημαντικός αριθμός, όπως εκτιμάται, παραμένει άνεργος, παρά τις εκκλήσεις που έγιναν, από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών να επαναπροσληφθούν ώστε και τη φετινή χρονιά να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη στην περιοχή, αφού η σαιζόν είναι κρίσιμη για την πορεία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Μαρίας Κυπριώτη.

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου