Πρόστιμα στους πολίτες για το θέμα των σκουπιδιών


Ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και κυρίως ως προς τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον, φιλοδοξεί να φέρει ο νέος κανονισμός καθαριότητας που...
φέρνει άμεσα, για έγκριση, η Δημοτική Αρχή Ρόδου και ο οποίος περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποκομιδή όλων των ειδών στερεών αποβλήτων αλλά και για τις υποχρεώσεις των πολιτών και γενικά των παραγωγών απορριμμάτων οι οποίοι, πλέον, σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με την επιβολή “τσουχτερών” προστίμων, ακόμα και με μήνυση από την υπηρεσία, στα πρότυπα…της Σκανδιναβίας!

Τους πολίτες ενώπιον των ευθυνών τους θέτει ο νέος κανονισμός της καθαριότητας αφού μεταθέτει σ’ αυτούς ένα σημαντικό κομμάτι ευθύνης για την καθαριότητα των χώρων, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αλλά και τη διατήρηση της καλής εικόνας του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ρ», στο νέο κανονισμό ο οποίος αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο δ.σ. το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περιγράφονται αναλυτικά οι ευθύνες τόσο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, όσο και εκείνων που παράγουν απόβλητα, δηλαδή όλων εμάς των πολιτών, των επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων, των βιομηχανιών-βιοτεχνιών, ακόμα και των υγειονομικών μονάδων.

Περιγράφεται, επίσης, αναλυτικά πως πρέπει να γίνεται η προσωρινή αποθήκευση, αποκομιδή και τελική εναπόθεση για κάθε είδος στερεών αποβλήτων καθώς και ποιες είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται, και φυσικά το πρόστιμο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπευθύνων.

Προφανές είναι, επίσης, ότι δίνεται έμφαση στην πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων, στην ανακύκλωση, στην ενεργό συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών στα προγράμματα ανακύκλωσης και βέβαια στην τήρηση του κανονισμού. Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου κανονισμού, ανήκει στη Δημοτική Αρχή και στο δ.σ. που, με την ψήφισή του, θα εξουσιοδοτήσει τις εξής υπηρεσίες: Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Τεχνικές υπηρεσίες, Διοικητικές και Οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου καθώς και την Πολεοδομία.

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα προβαίνουν στη διαπίστωση των παραβάσεων, την επιβολή προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων, σε ακραίες περιπτώσεις όμως θα μπορούν να προβαίνουν ακόμη και στην υποβολή μηνύσεων σε βάρος των παραβατών.

Όπως λένε οι πληροφορίες λοιπόν, στο νέο κανονισμό γίνεται προσδιορισμός και ταξινόμηση των αποβλήτων καθώς και περιγραφή των χώρων παραγωγής τους (σ.σ. επιχειρήσεις, γραφεία, οικόπεδα, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, υπεύθυνοι οικοδομικών εργασιών, δημόσιοι οργανισμοί κτλ.) καθώς και των υπευθύνων τήρησης των διατάξεων του κανονισμού.

Καταρχήν, στον κανονισμό επισημαίνεται ότι κάθε παραγωγός απορριμμάτων (σ.σ. ιδιώτης, επιχείρηση ή Οργανισμός) θα πρέπει να χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο κάδο απορριμμάτων, και μόνο αυτόν, δηλαδή κάθε ένας κάδος εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη ομάδα πολιτών ή άλλων παραγωγών. Σε περίπτωση, πάντως, που ένας παραγωγός αποβλήτων έχει αντίρρηση, μπορεί να υποβάλει αίτημα και η Διεύθυνση θα το εξετάσει.

Υποχρεώσεις και πρόστιμα
Στον κανονισμό περιγράφεται αναλυτικά τι προβλέπεται για την εναπόθεση και αποκομιδή κάθε είδους στερεού αποβλήτου και ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται όταν βεβαιωθεί ότι οι παραγωγοί των συγκεκριμένων απορριμμάτων παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται, ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόστιμα που ξεκινούν από 20 ευρώ όπως για παράδειγμα η απόρριψη ενός αντικειμένου στο δρόμο και φθάνουν μέχρι και τα 1000 ευρώ π.χ. για προκλητικές περιπτώσεις απόρριψης μπαζών κτλ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Η προσωρινή αποθήκευση οικιακών αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται μέσα σε κυλιόμενους ή σε υπόγειους κάδους με τον τρόπο που γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή τα απόβλητα θα πρέπει να είναι συσκευασμένα μέσα σε στεγανές σακούλες, ερμητικά κλειστές. Τα σκουπίδια τα οικιακά θα πρέπει οι πολίτες να τα βγάζουν από τα σπίτια τους για να τα τοποθετούν στους κάδους μετά τη δύση του ηλίου και πριν περάσει το απορριμματοφόρο, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο.

Πάντως, θα υπάρχει διαφοροποίηση στις τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της σεζόν με την αποκομιδή να γίνεται πάνω από μία φορά την ημέρα. Εννοείται ότι απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση μέσα στους κάδους στερεών αποβλήτων που δεν είναι οικιακά (σ.σ. ογκώδη, έλαια, λίπη, επικίνδυνα κτλ.). Μάλιστα, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που, από κάτι τέτοιο, προκληθεί σοβαρή φθορά στην υπηρεσία ή ατύχημα, η Διεύθυνση θα έχει το δικαίωμα να κινηθεί ακόμη και νομικά κατά των υπευθύνων απόρριψης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

-Τα ογκώδη απόβλητα είναι, ίσως, εκείνα που προκαλούν τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” στην υπηρεσία, κάτι που έχει θίξει κατ’ επανάληψη από τότε που ανέλαβε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης-μάλιστα, προχθές ανέφερε ότι έχουν περισυλλέξει…δεκαπέντε τόνους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα!

Για αυτά, λοιπόν, επιβάλλονται ίσως και οι αυστηρότερες κυρώσεις. Έτσι, απαγορεύεται…δια ροπάλου να εναποτίθενται δίπλα στους κάδους ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο αλλά παραλαμβάνονται από ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με τον παραγωγό που θα πρέπει να τα τοποθετήσει μπροστά από την ιδιοκτησία του με τρόπο που να μην εμποδίζουν. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τέτοιου είδους απόβλητα, όπως κοπής δέντρων και θάμνων κτλ. Τα χαρτόκουτα θα πρέπει να συμπιέζονται ώστε να μειώνεται ο όγκος τους και να τοποθετούνται μόνο δίπλα στους κάδους. Με “τσουχτερό” πρόστιμο απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση ογκωδών δημοτικών αποβλήτων σε ακάλυπτους χώρους, χείμαρρους, ρέματα πάρκα, δάση κτλ.

-Πρόβλεψη υπάρχει και για τα απόβλητα ξενοδοχείων και επιχειρήσεων που παράγουν μεγάλο όγκο, όπως είναι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα σούπερ μάρκετ κτλ., που οφείλουν να τα συσκευάζουν και να τα τοποθετούν σε κάδους της ιδιοκτησίας τους και ιδιόκτητο χώρο έτσι ώστε να είναι εφικτή η μηχανική αποκομιδή τους.

Αυστηρές είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται και για τα μπάζα αφού θα πρέπει να εναποτίθενται προσωρινά σε ειδικούς μεταλλικούς κάδους και να απομακρύνονται με δαπάνη του υπευθύνου ενώ η τελική διάθεσή τους θα γίνεται στο ΧΥΤΑ αδρανών αποβλήτων.

-Αναφορά γίνεται, βέβαια, και για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, για τα οποία απαγορεύεται η εγκατάλειψή τους οπουδήποτε παρά η παράδοσή τους σε εξουσιοδοτημένο σύστημα για διαχείριση τέτοιων οχημάτων.
Σε περίπτωση που ο κύριος θέλει να το απομακρύνει, θα πρέπει να το μεταφέρει ο ίδιος και σε περίπτωση που αδυνατεί θα πρέπει να επικοινωνήσει με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης που θα φροντίσει για την ασφαλή τελική του διάθεση.

-Ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πρόστιμο για τα απόβλητα υγειονομικών μονάδων και άλλων που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα καθώς οι ίδιες είναι υπεύθυνες για τη διαχείρισή τους.

- Στην περιγραφή για τους κοινόχρηστους χώρους είναι που τονίζεται η ευθύνη που έχουν οι πολίτες για τη διατήρηση της καλής εμφάνισης του νησιού και πως μπορούν να συνδράμουν με τη συμπεριφορά τους.
Πρόστιμο προβλέπεται ακόμη και για την απόρριψη μικροαντικειμένου στο δρόμο, την απόρριψη αποβλήτων εκτός των κάδων, την απόρριψη κλαδιών κτλ., όπως και για κλοπή ή βανδαλισμό εξοπλισμού κτλ.

-Για τις λαϊκές αγορές, υπεύθυνοι είναι, κατά τη λειτουργία τους, οι επαγγελματίες και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται εκεί, ακόμη και με την πρόσληψη υπαλλήλων ενώ μετά το πέρας της λαϊκής αγοράς υποχρεούνται να διατηρούν το χώρο καθαρό και όπως τον βρήκαν. Η υπηρεσία είναι υπεύθυνη μόνο όταν χρειαστεί μηχανική αποκομιδή παραγόμενων αποβλήτων.

Το ίδιο ισχύει και για τους πλανόδιους μικροπωλητές και τις καντίνες οι οποίοι υποχρεούνται να διαθέτουν ιδιόκτητους κάδους ή καλαθάκια.

-…Σουηδία θα πρέπει να γίνουμε σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός για τους συνοδούς κατοικίδιων ζώων αφού υποχρεούνται να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος όταν λερώνουν τα ζώα τους και, μάλιστα, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλη συσκευή ή ειδικές σακούλες, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.

-Απαγορεύεται, επίσης, η ρίψη φυλλαδίων εάν υπάρχει κίνδυνος να διασκορπιστούν σε κοινόχρηστους χώρους, και θα γίνεται μόνο σε ελεγχόμενους ιδιωτικούς χώρους, όπως η είσοδοι πολυκατοικιών.

-Τέλος, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακάλυπτων χώρων κτλ., είναι υπόχρεοι να τους καθαρίζουν, ακόμη και αν τα απορρίμματα δεν είναι δικά τους, καθώς και να τους περιφράξουν. Μάλιστα, σε αντίθετη περίπτωση, η υπηρεσία θα τους ενημερώνει εγγράφως και αν δεν συμμορφωθούν θα επιβάλλεται “τσουχτερό” πρόστιμο.
Σημειώνεται ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση των πολιτών και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, αρχικά θα ειδοποιούνται γραπτώς.


Κυριακή Πετρίδου.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου