H τελευταία πράξη ενός δράματος

Με μια εκπληκτική από κάθε άποψη επιστολή στο διαδίκτυο, η ροδίτισσα Ίρις Μαυράκη, αποχαιρέτησε τον αυτόχειρα – ζωγράφο που πριν από μερικές μέρες έθεσε τέρμα στη ζωή του, στο σπίτι όπου διέμενε στην Παλιά Πόλη. 
Ο 69χρονος, που ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, προσηλωμένος στην δημιουργική τέχνη της ζωγραφικής τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι αντιμετώπιζε πολλαπλά οικονομικά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα γεγονός που εκτιμάται ότι τον έφερε σε πλήρη αδιέξοδο. 
Στο χειρόγραφο μήνυμα που έγραψε και το οποίο βρήκαν οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν, δεν εξηγεί πάντως τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα. 
Η φίλη του, γνωστή ροδίτισσα καλλιτέχνιδα κα Ίρις Μαυράκη, αναφέρει συγκεκριμένα για τον άδικο χαμό του: 
«Είχε το άγγιγμα του Μίδα. 

Ο Κυριάκος, ό, τι άγγιζε το μεταμόρφωνε σε έργο Τέχνης. Είχε το θεϊκό εκείνο δώρο να μπορεί να πλάθει ακόμα και τις πέτρες, να σμιλεύει το ξύλο και να κάνει ένα τρεχαντήρι και μια σκούνα να γεννιέται από το τίποτα.. Να αναδύει από τον πηλό μορφές από ναυτάκια αλλά και γοργόνες. 

Μα περισσότερο τα χρώματα και οι πίνακες, τα πινέλα του, οι μουσαμάδες, οι γραμμές, τα θέματα. Από τους πολύ σημαντικούς για μένα Έλληνες ζωγράφους 

Είχε όμως παράλληλα και την καταστροφική εκείνη ευαισθησία που ταλανίζει τον απόλυτο και αληθινό καλλιτέχνη και δημιουργό. Την ευγένεια και την σοφία συνάμα που στολίζουν την ανθρώπινη και υπερβατική φύση αυτών των εκλεκτών λιγοστών υπάρξεων. 
Εσωστρεφής και λιγομίλητος τα τελευταία χρόνια υπέμενε το οικονομικό του αδιέξοδο και προσπαθούσε μάταια να βρει ένα ξέφωτο, μη όντας μέρος του συστήματος και μακριά από λαμπερά σαλόνια και έντονα φώτα ή τίτλους και επιγραφές, μόνος ανηφόριζε ή κατηφόριζε ψάχνοντας να βρει διέξοδο στην δημιουργική καθημερινή του έκφραση και στα λιγοστά του έξοδα επιβίωσης. Ήθελε μόνο να ζωγραφίζει...... Φύλαγε σαν φρούριο και κάστρο τελευταίο, την αξιοπρέπεια του, τα πινέλα, το καβαλέτο, τα χρώματα την αξιοπρέπεια. 

Όμως ποιός εκεί έξω μας είπε πως μέσα στην κρίση έχουμε γίνει πιο ανθρώπινοι; 
Ευαίσθητοι; πιο αλληλέγγυοι; 

Η πιο μαύρη φύση, η πιό σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου ξετυλίγεται πιο αδηφάγα όταν ο άλλος οσμιστεί πώς μπορεί να σε συνθλίψει και να σε εξοντώσει μέσα από την αδυναμία σου να αντισταθείς.. 

Κι όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, όσο κι αν ακούμε για φιλανθρωπίες, ευεργετήματα, συμπόνια, είναι μάλλον επίφαση και πρόφαση για να έχουν ήσυχη την συνείδηση το βράδυ πολλοί....Κι ασθένεια της αδιαφορίας είναι πιο μεταδοτική από ποτέ. 
Ο Κυριάκος αφέθηκε, μόνος να αντιπαλέψει τα τεράστια πανιά των ανεμόμυλων.... 

Και δεν άντεξε. 
Στην αρχή του έκοψε το νερό… μετά του έκοψε το ρεύμα. 
Ο Κυριάκος στην αρχή τα υπέμενε. Θύμωσε , τον έπνιξε το άδικο. 
Τον κράτησαν στο κρατητήριο για κάποια χρέη μια νύχτα. 

Εκείνος είχε χάσει το τελευταίο κομμάτι που του απέμεινε 
Την αξιοπρέπεια. ʼφησε και ένα τελευταίο σημείωμα..... 
Το έγραψε, δεν το ζωγράφισε. 
Εξ άλλου καιρό τώρα είχε ζωγραφίσει με έντονα χρώματα στο πρόσωπό του την ζωή του που έφευγε, περνούσε από πάνω του και δεν μπορούσε πια δεν είχε την δύναμη να την κρατήσει άλλο. 

Καλό σου ταξίδι αξέχαστε φίλε, αξέχαστε ζωγράφε.. 
Είμαι βαθιά συντετριμμένη που γνώρισες την απόλυτη κατάντια της ανθρώπινης φύσης, 
Θα ήθελα μόνο να κρατήσω στην αγκαλιά μου την παλέτα και το καβαλέτο σου μήπως και μπορέσω να βρω τα χρώματα που εσύ χρησιμοποιούσες πάντα. 
Δεν έχω λόγια να εκφράσω τον ανείπωτο θυμό μου και τον απέραντο πόνο μου.. 

Η φίλη σου για πάντα 
Ίρις Μαυράκη. 
Συγχωρέστε με που είμαι ακόμα τόσο ευαίσθητη… μάλλον αυτό είναι δυστύχημα τελικά.
rodiaki.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου