Εκτελούν τους νησιώτες!

Γενικός συναγερμός σήμανε και πάλι στα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο μεταξύ άλλων ζητά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ... 
Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα, εντούτοις η ανησυχία είναι εύλογη αφού πλέον το θέμα επανέρχεται και στη νέα έκθεση του ταμείου για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. 

Το γεγονός ότι δεν πιάσαμε τους στόχους, επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια για νέα μέτρα μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο τότε θα πληγούν όλες οι νησιωτικές κοινωνίες. Οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές μόνο για τον εμπορικό κόσμο, αλλά και για όλους τους κατοίκους των νησιών αφού όλα είναι μία αλυσίδα. 

«Εκτελούν τους νησιώτες» δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου που ρωτήθηκε για τη νέα αιφνιδιαστική εξέλιξη που σημειώθηκε. 
Αν τελικά ισχύσει η πρόταση του ΔΝΤ, τότε αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα της οικονομίας μας, πρόσθεσε ο κ. Πάππου ο οποίος τόνισε ότι ήδη η κατάσταση στα νησιά μας είναι βεβαρημένη, λόγω των χαρατσιών και των υψηλών μεταφορικών. 

Όπως εξήγησε το κόστος διαβίωσης θα σημειώσει αλματώδη αύξηση, και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους για να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους. 
Μάλιστα αναρωτήθηκε αν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τιμωρούν τελικά τους νησιώτες, καθώς άλλα εξαγγέλλουν και άλλα εφαρμόζουν τελικά. 

«Οι κυβερνήσεις ενώ ανακοινώνουν ότι στηρίζουν τους νησιώτες για να παραμείνουν στα νησιά τους, η έως τώρα πρακτική αποδεικνύει ότι ισχύει το αντίθετο. Όχι μόνο δεν τους στηρίζουν που παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να επιλέγουν να παραμένουν στα ακριτικά νησιά, αλλά τους επιβαρύνουν με τεράστια προβλήματα» δήλωσε ο κ. Πάππου. 

Το κόστος ζωής θα είναι δυσβάσταχτο για όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους ενώ η μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα κοστίζει ακόμα περισσότερο. 
Η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων σε ποσοστό 30% συντελεστών που ισχύει σήμερα, θα εκτινάξει στα ύψη και το κόστος μεταφοράς των αγαθών που ήδη σήμερα είναι αρκετά αυξημένο. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία παλέτα που μεταφέρεται από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη φυσικά οδικώς κοστίζει σήμερα 10 ευρώ. Αν η παλέτα αυτή έχει προορισμό τη Ρόδο τότε το κόστος της φτάνει τα 60 ευρώ ενώ αν πρόκειται για προϊόντα ψυγείου τότε το κόστος αγγίζει τα 100 ευρώ. 

Τα νούμερα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες την οποία όμως δε βιώνουν ούτε οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, ούτε και οι κυβερνώντες. 
Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την περιοχή είναι και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση τον οποίο όλοι περίμεναν να μειωθεί, όμως τέτοιο ενδεχόμενο δε φαίνεται να εφαρμόζεται. 

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναφέρει μεταξύ άλλων: 
• Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, 
• Αφήνει ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014. 

• Εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 
• Χαρακτηρίζει εμπόδιο στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων τη μονιμότητα στο Δημόσιο και ζητά να γίνουν υποχρεωτικές απολύσεις. 

Οι πιστωτές μας ζητούν να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21% 

Θεωρούν επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν τόσο ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13%, και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21%!

http://www.rodiaki.gr/article.php?id=254953&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου