«Πρωταθλητής γεννιέσαι, δεν γίνεσαι!..»

«Ποιος είσαι, ο Μάγκος είσαι...;», άκουσα κάποιον να λέει και ρώτησα να μάθω περισσότερα. 

Ο Ροδίτης Γιάννης Μάγκος είναι πρωταθλητής με όλες τις μεγάλες διακρίσεις συγκεντρωμένες πάνω του και με εξορμήσεις στις παγκόσμιες διοργανώσεις που φέρνουν τίτλους και αποσπούν την προσοχή διεθνώς. Μόλις γύρισε από την Ισπανία, σε λίγες μέρες αγωνίζεται για το πανελλήνιο κύπελλο και το Δεκέμβρη πάλι στο εξωτερικό! Σέβομαι τους ανθρώπους που έχουν ένα στόχο και αγωνίζονται για να τον επιτύχουν. Ένας αθλητής «στρατιώτης», με αφοσίωση και πάνω απ΄ όλα ταλέντο. Δεν είναι για όλους το άθλημα… Να παλεύεις για την απώλεια λίπους, να προπονείσαι εκρηκτικά, να μην χάνεις νύχτα απ΄ τη δουλειά σου και να φέρνεις τίτλους… 

Πότε μπήκες για πρώτη φορά στον αθλητισμό και με τι άθλημα; 
Στα 14 μου ξεκίνησα αγωνιστικά την πυγμαχία και το kick boxing όταν ακόμα στη Ρόδο αυτά τα αθλήματα ήταν άγνωστα. Επειδή όμως υπήρξα πολύ αδύνατος, με ύψος 1.84 και βάρος 71 κιλά, πάντα μου άρεσαν τα μυώδη σώματα και πάντα ενώ έκανα αυτά τα αθλήματα που σας είπα αγόραζα περιοδικά για το body building. 

Κάτι σαν απωθημένο δηλαδή! 
Ήταν απωθημένο, μ΄ άρεσαν τα μεγάλα και μυώδη σώματα. Στα 20 που απολύθηκα από το Στρατό σε μία μέρα μέσα σταμάτησα την πυγμαχία, λόγω μιας παρεξήγησης που είχα τότε με τον προπονητή μου και την άλλη μέρα πήγα στο πρώτο γυμναστήριο που βρήκα και γράφτηκα. Όταν μπήκα μέσα τους είπα ότι θέλω να ασχοληθώ με το body building και γέλασαν. Πέντε χρόνια μετά τα κατάφερα. Βάζοντας 70 κιλά στο σώμα μου και ζυγίζοντας πια 140 κιλά, στις 30 Μαΐου του 2004 κατεβαίνω στον αγώνα Mr Hellas της NABBA και κατακτώ την πρώτη θέση στην κατηγορία μου και πρώτη θέση με ισοβαθμία στον γενικό τίτλο του αγώνα. 

Δηλαδή πρωταθλητής Ελλάδος από τον πρώτο αγώνα! 
Ναι και με πολύ καλές εντυπώσεις από τους κριτές εκείνου του αγώνα. Στη μέχρι τώρα πορεία μου κατέκτησα 10 πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα Ελλάδος, 6η θέση στο Μr Universe και 7η θέση ένα χρόνο μετά στην ίδια διοργάνωση, 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, 2 συμμετοχές πέρυσι και πριν από λίγες ημέρες η δεύτερη στο Arnold Classic της Ισπανίας μια πολύ μεγάλη διεθνή διοργάνωση και εμπειρία για έναν αθλητή, ήμουν 2ος στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα του 2012, 8η θέση στο Επαγγελματικό Alexander the Great το οποίο είχε και χρηματικά έπαθλα για την πρώτη δεκάδα. Και οι συμμετοχές συνεχίζονται: στις 9 Νοεμβρίου αγωνίζομαι για το Πανελλήνιο Κύπελλο και στις 16 Δεκεμβρίου θα αγωνιστώ στην παγκόσμια διοργάνωση Ben Weider Classic, μια διοργάνωση στην οποία δόθηκε το όνομα του ανθρώπου που καθιέρωσε το αγωνιστικό body building. 

Ένας πρωταθλητής με συμμετοχές και διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Πόσο δύσκολο είναι; Έγινες πρωταθλητής σε πέντε χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησες! 
Πρωταθλητής γεννιέσαι, δεν γίνεσαι! Το ποιος “το χει” φαίνεται. Δεν χρειάζεται μόνο να το πιστέψεις, αλλά και να βρεις την εσωτερική δύναμη για να το πετύχεις και να συνεχίσεις να ζεις μ’ αυτό. 

Να ζεις μ’ αυτό ή γι’ αυτό; 
Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό δεν μπορείς να ζεις γιατί έτσι θα αποκλείσεις άλλα και τότε θα μείνεις πίσω κι απ΄ αυτό! Πάνω απ΄ όλα χρειάζεται να επιστρατεύσεις όση θετική ενέργεια έχεις γι’ αυτό το σκοπό, «να είσαι στρατιώτης» στη διατροφή και στην προπόνηση. 

Όλα αυτά τα χρόνια για να χτίσεις αυτό το σώμα τι στερήθηκες και πόσο προσπάθησες; 
Αισθάνεσαι ότι στερείσαι όταν κάνεις κάτι που δεν το ευχαριστιέσαι. Εγώ αγωνιζόμουν γιατί είχα ένα σκοπό και το όνειρό μου δεν έβαζε φρένο σε άλλα πράγματα. ʼλλωστε παρόλο που εδώ και 15 χρόνια δουλεύω στη νύχτα ποτέ δεν παρασύρθηκα και ποτέ δεν κατάφερε η νύχτα να με βγάλει έξω από το σκοπό μου. Έτσι κι αλλιώς αυτό φαίνεται και από το ότι όλες τις προετοιμασίες μου τις έχω βγάλει με ξενύχτι. Φεύγω για ένα μεγάλο αγώνα και έχω σταματήσει μόλις την προηγούμενη νύχτα από τη δουλειά. 

Η δύναμη και η σωματική σου διάπλαση δεν είναι ένας «πειρασμός» σε σχέση με τη δουλειά που κάνεις η οποία έχει απροσδόκητες καταστάσεις κάποιες φορές; Εσύ μπορείς να «καθαρίσεις» μια κατάσταση πολύ γρήγορα! 
Ξέρω πως να κινηθώ πλέον στη νύχτα λόγω εμπειρίας. Πολλές φορές κάποιοι μπορεί να δουν ως πρόκληση τη δική μου παρέμβαση. Κι εκεί είναι που η εμπειρία μετράει ώστε το επεισόδιο να λήξει αναίμακτα στο μαγαζί. 

Οι προπονήσεις σου είναι πάντα έντονες ή αυτό γίνεται μόνο πριν τους αγώνες; 
Εμένα μ’ αρέσουν πάντα οι δυνατές και έντονες προπονήσεις με τον προπονητή μου τον Δαυίδ Μπαλάσα. Προπονούμαι όλο τον χρόνο εντατικά και το μόνο που αλλάζω όταν κάνω προετοιμασία είναι η διατροφή μου. 

Φρόντισα να δω στο youtube κάποιες στιγμές από τους αγώνες σου και παρατήρησα ότι είχες μεγαλύτερη άνεση από άλλους στο βάδισμα και στο στήσιμο πάνω στη σκηνή! Μετράνε αυτά στη βαθμολογία; 
Είναι το άλφα και το ωμέγα. Μια άνεση πάνω στη σκηνή, το να μπορείς να δείχνεις όσο καλύτερα και πιο άνετα σε κάθε κίνηση και πλασάροντάς το αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν αθλητές που κατεβαίνουν χρόνια σε αγώνες, αλλά δυστυχώς δεν...! Τη σκηνή πρέπει να την έχεις, κι όχι να σ΄ έχει! 

Λένε ότι το body building δεν χρειάζεται μυαλό, μόνο μυς. Εσύ τι λες;
Για να χτίσεις μυς πρέπει να ‘χεις πολύ δυνατό μυαλό. Και ειδικά ο πρωταθλητισμός χρειάζεται και μυαλό. Για παράδειγμα εγώ δεν έχω δει πρωταθλητή κάποιου αθλήματος που να είναι βλάκας. 

Αυτά τα λάδια, τα γράσα πώς να τα πω, που βάζετε στο σώμα σας, τι είναι; 
Είναι ειδικές κρέμες που τις βάζεις πριν ανέβεις στη σκηνή οι οποίες με τα φώτα δείχνουν καλύτερα τον διαχωρισμό των μυών. Αυτός είναι ο σκοπός τους. 

Ο όρος “φουσκωτός” πως σου φαίνεται, σ΄ ενοχλεί; 
Προσωπικά εμένα με προσβάλει γιατί εγώ κάνω άθλημα, δεν είναι χόμπι για μένα, δεν είναι «να δείξω». Αυτό που έχω να δείξω πάω και το δείχνω στη σκηνή. Οι φουσκωτοί απλά θα βάλουν ένα στενό μπλουζάκι ή θα βγουν στην παραλία και το βράδυ για ποτό. 

Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που μόλις ξεκινούν ή θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο; 
Να ξεκινήσουν και να συμβουλεύονται γνώστες με πετυχημένες πορείες στο άθλημα, να μην παραμυθιάζονται από το internet και το youtube, όπου γίνεται παραπληροφόρηση και σε ό,τι αφορά τις προπονήσεις και σε σχέση με τη διατροφή. Να μην παρασύρονται απ΄ αυτό που βλέπουν ότι κάνουν οι φτασμένοι αθλητές, να μην παρασύρονται από διάφορες ουσίες που τους λέει ο ένας κι ο άλλος ότι θα φτιάξουν το σώμα τους μέσα σε λίγο χρόνο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, είναι ένα δαπανηρό άθλημα σε σχέση με τη διατροφή που πρέπει να έχει ο αθλητής, χρειάζεται χρήματα για να μετέχεις σε αγώνες γιατί κάποιος που ξεκινά δεν είναι δυνατόν να έχει σπόνσορες και επομένως τα παιδιά αυτά πρέπει να το θέλουν πάρα πολύ για να ξεκινήσουν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Και μετά πρέπει να μάθεις να προπονείσαι, να μάθεις να τρως σωστά και να αντέχεις τη μεγάλη πείνα! 

Η Σταυρούλα Γκασιάμη, μια σημαντική αθλήτρια στο χώρο του γυναικείου body building, η οποία είναι και σύντροφός σου στη ζωή, εδώ και δύο χρόνια ζει και γυμνάζεται στη Ρόδο. Μίλησέ μου γι’ αυτήν. 
Είναι γυμνάστρια, εργάζεται ως personal trainer, έχει κατακτήσει έξι πανελλήνια πρωταθλήματα, 4η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, 6η θέση στο πανευρωπαϊκό και όχι μόνο για μένα, αλλά για το δικό μας χώρο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο body building. Πριν λίγες μέρες αγωνίστηκε κι εκείνη στην Ισπανία και προπονείται κι εκείνη για το πανελλήνιο κύπελλο Ελλάδος και το Ben Weider Classic. 

Πως είναι δύο body builders να ζουν στο ίδιο σπίτι, έχοντας τόσο δύσκολη καθημερινότητα, έχοντας αγώνες, ειδική διατροφή… 
Είναι πολύ δύσκολο, αλλά επειδή κάνουμε το ίδιο πράγμα έχουμε μάθει να στηρίζει ο ένας τον άλλο, να τον εμψυχώνει και να ζούμε κι οι δυό μ΄ αυτό. 

Έχει ηλικία αυτό το άθλημα; Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσεις όπως οι ποδοσφαιριστές ας πούμε; 
Το αντίθετο, όσο μεγαλώνεις γίνεσαι καλύτερος!

Γράφει : Pοδούλα Λουλουδάκη

http://www.rodiaki.gr/article.php?id=264213&catid=0&maincatid=0

«Πρωταθλητής γεννιέσαι, δεν  γίνεσαι!..»
«Πρωταθλητής γεννιέσαι, δεν  γίνεσαι!..»
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment