Ρόδος – 3,5 χρόνια φυλάκιση σε συνταξιούχο αστυνομικό. Κλίμα έντασης στη δίκη

Βγήκε από τα ρούχα του ο Εισαγγελέας Κ. Μπούτσικος. Η υπόθεση αφορούσε συκοφαντική δυσφήμιση αξιωματικού για την υπόθεση της Βουλγάρας που κατήγγειλε ότι βιάστηκε στο Α.Τ. Ιαλυσού

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με 3ετή αναστολή, υπό τον όρο της υποχρεωτικής εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, καταδικάστηκε χθες, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, συνταξιούχος αστυνομικός, που κρίθηκε ένοχος ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και συκοφαντικής δυσφήμισης κατ΄ εξακολούθηση του διοικητή του ΑΤ Ρόδου κ. Ιωάννη Τσακιράκη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» η δίκη διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και λίγο έλειψε να υποβληθεί μήνυση σε βάρος του κατηγορούμενου από τον Εισαγγελέα της έδρας κ. Κ. Μπούτσικο και σύλληψή του, στα πλαίσια του αυτοφώρου, διότι του απηύθυνε άκρως απαξιωτικό χαρακτηρισμό.
Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της δίκης που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2012 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, στην οποία κρίθηκαν αθώοι από τις βαρύτατες κατηγορίες, που αντιμετώπιζαν και οι 8 κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών της, εξαφανισθείσας, 31χρονης υπηκόου Βουλγαρίας N. K. του S., περί σεξουαλικής εκμετάλλευσής της από έναν κάτοικο της Ιαλυσού και έναν κάτοικο της Κρήτης και περί βιασμού της από δύο αστυνομικούς, που υπηρετούσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού.
Ο κ. Τσακιράκης, διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ιαλυσού τον Μάρτιο του 2006, ήταν κατηγορούμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση για παράβαση καθήκοντος, και ο συνταξιούχος αστυνομικός κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.
Αμφότεροι κρίθηκαν αθώοι από το λαϊκό δικαστήριο. Ο συνταξιούχος αστυνομικός υποστήριξε ότι είχε έλθει σε σεξουαλική επαφή με την 31χρονη αλλοδαπή, κρατούμενη για διοικητική απέλαση, δύο φορές, έναντι πληρωμής, εντός του αστυνομικού τμήματος.
Τον ισχυρισμό του αυτό επανέλαβε και χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα αλλά για πειθαρχικό παράπτωμα.
Το συγκεκριμένο γεγονός καυτηρίασαν και σχολίασαν ποικιλοτρόπως, τόσο ο πρόεδρος της έδρας, όσο και ο εισαγγελέας και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής δικηγόρος κ. Ιωάννης Χαρίτος.
Ο κατηγορούμενος – αναφέρει η «δημοκρατική» – που έχει στραφεί με μηνύσεις και αναφορές κατά των προανακριτικών υπαλλήλων, που χειρίστηκαν την δικογραφία μετά τις καταγγελίες της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και δικαστικών λειτουργών, υποστηρίζει ότι υπήρξε μεθόδευση μεταξύ του τότε Εισαγγελέα κ. Γ. Οικονόμου και αστυνομικών και αξιωματικών που επιμελήθηκαν της έρευνας, προκειμένου να κατηγορηθεί ο ίδιος για βιασμό και να μην ασκηθούν διώξεις εις βάρος συναδέλφων του, που δεν προέβησαν στις δέουσες ενέργειες για την διερεύνηση καταγγελιών της αλλοδαπής για μαστροπεία.
Μεταξύ των μηνυομένων ήταν και ο κ. Τσακιράκης για τον οποίο ο Εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή του, τόνισε ότι εφάρμοσε κατά γράμμα την ποινική δικονομία, ενώ την έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών της αλλοδαπής ανέλαβε τότε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, που είχε διενεργήσει την προανάκριση παρουσία του τότε Εισαγγελέα κ. Γ. Οικονόμου.
Ο Εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι τα όσα κατάγγειλε ο κατηγορούμενος ήταν ψευδή, κατακρίνοντάς τον και για την ερωτική επαφή που είχε με την κρατούμενη αλλοδαπή και την μετέπειτα στάση που επέδειξε καταμηνύοντας αστυνομικούς και προανακριτικούς υπαλλήλους.
Ο Εισαγγελέας της έδρας διέψευσε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι η μήνυσή του σε βάρος του κ. Τσακιράκη έχει παραγραφεί και τόνισε στο δικαστήριο ότι έχει τεθεί στο αρχείο ως αβάσιμη.
Ο ίδιος απολογούμενος επανέλαβε ότι είχε έλθει σε επαφή με την κρατούμενη ενώ ήταν αξιωματικός υπηρεσίας και ισχυρίστηκε ότι προανακριτικοί υπάλληλοι επεδίωξαν τότε να εξασφαλίσουν ότι η αλλοδαπή δεν θα κατάγγελλε ιδιοκτήτη στριπτιζάδικου για μαστροπεία.
Ο ιδιοκτήτης του στριπτιζάδικου, πάντως, είχε παραπεμφθεί για σωματεμπορία στην ίδια δίκη και είχε κριθεί αθώος, πράγμα που επεσήμανε και ο Εισαγγελέας της έδρας.
Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε απερισκεψία το γεγονός ότι ήλθε σε ερωτική επαφή με την κατηγορούμενη και ισχυρίστηκε ότι όσα υποστήριξε σε έγκληση του σε βάρος του κ. Τσακιράκη είναι αληθή, ενώ τα όσα φέρεται να υποστήριξε και να τον συκοφάντησε προέρχονται από ενημέρωση που είχε από τρίτους.
Την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε άδικη και προκλητική, λέγοντας μάλιστα ότι η δικαιοσύνη δεν εκδικείται και δεν απειλείται.
Εν πάση περιπτώσει ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για το ό,τι στη Ρόδο την 19η Νοεμβρίου 2008 συνέταξε έγκληση την οποία κατέθεσε αυθημερόν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, στην οποία ανέφερε ψευδώς ότι ο κ. Τσακιράκης, την 5 Απριλίου 2006, στην ένορκη εξέταση μάρτυρα απέκρυψε δολίως, ότι την 01.04.2006 προς 02.04.2006, ευρισκόταν, εκτελώντας χρέη διοικητού στο AT Ιαλυσού, από τις ώρες 22.00-02.30 περίπου, ότι άνοιξε ο ίδιος την γραμματεία του τμήματος για να ξεφορτωθεί την αλλοδαπή κρατούμενη, η οποία καθόταν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ψευδώς ο κ. Τσακιράκης δεν ανέφερε τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση του βιασμού, ότι προσπάθησε δολίως να μεταφέρει την ώρα σύλληψής της, όταν υπαγόρευε τη σημαντική αναφορά για το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε πολιτική υπάλληλο και ότι δολίως δεν είχε αναφέρει στο Βούλγαρο πρέσβη ότι η αλλοδαπή είχε καταγγείλει στον ίδιο μαστροπεία.
Στην δίκη κατέθεσαν ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Δημήτριος Λερογιάννης και ο πρώην Υποδιοικητής του ΑΤ Ιαλυσού κ. Νικόλαος Τσέλιος.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment