Το πρώτο ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο της Ελλάδας προσβάσιμο στο κοινό λειτουργεί στη Ρόδο (Φωτορεπορτάζ)

Με πολύ μεράκι και φυσικά πολλές γνώσεις , ο γνωστός στη Ρόδο ερασιτέχνης αστρονόμος Στέργος Μανώλακας , μέλος της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος Βόλου
δημιούργησε το πρώτο ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο στην Ελλάδα που ειναι προσβάσιμο στο κοινό, στο νησί της Ρόδου . Αν και ερασιτεχνικό , ο εξοπλισμός του αστεροσκοπείου «Ίππαρχος» αλλά και ο ειδικά διαμορφωμένος αστρόκηπος στον οποίο βρίσκεται , δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση ενός σύγχρονου – άρτια εξοπλισμένου αστεροσκοπείου.
Το αστεροσκοπείο Ίππαρχος βρίσκεται σε ένα ύψωμα στην περιοχή Λαδικό της Ρόδου , σε μια μαγευτική τοποθεσία με φανταστική θέα τόσο την ήμερα , με τον κόλπο του Λαδικού να βρίσκεται κάτω από τα πόδια σου αλλά και τη νύχτα , με τον έναστρο ουρανό να απλώνεται πάνω από το κεφάλι σου .
Από νωρίς το απόγευμα , ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα υπό το φως του ηλίου να δει διαφορετικούς τύπους ηλιακών ρολογιών και να μάθει πως λειτουργεί ένα ηλιακό ρολόι, ενώ θα κληθεί να χρησιμοποιήσει την σκιά του σώματός του ως ωρολογιακό δείκτη για τον υπολογισμό της ώρας . Να γνωρίσει τα ζώδια όπως αναπαρίστανται στον ουρανό , να δει μια στατική γεωγραφική πυξίδα προσανατολισμού , να δει μια προσομοίωση τεχνητής έκλειψης ηλίου , ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηλιακα τηλεσκόπια να δει το φαινόμενο των ηλιακών εκρήξεων και να μελετήσει την φασματογραφία του ηλιακού φωτός. Φυσικά την ίδια ώρα ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τον καφέ του , με θέα τον μαγευτικό κόλπο του Λαδικού !
Με το που σκοτεινιάσει ο ουρανός , ξεκινούν οι παρατηρήσεις του διαστήματος από τα ειδικά τηλεσκοπία που υπάρχουν στο χώρο . Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει το φεγγάρι , πλανήτες που βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο στον ουράνιο θόλο , να γνωρίσει υπό την καθοδήγηση του αστρονόμου τους αστερισμούς στον ουρανό , να παρατηρήσει αστέρια και πολλά άλλα.
Στον ειδικά διαμορφωμένο θόλο με διάμετρο 2.5 μέτρα είναι εγκατεστημένο ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο Schmidt-Cassegrain 8″ (203mm) εστιακής απόστασης F 2032 mm με εστιακό λόγο f/10 και ένα διοπτρικό ED80 ProSeries διαμέτρου 80mm και εστιακής απόστασης 600mm με εστιακό λόγο f/7.5 , ενώ τα αστρονομικά προγράμματα πλανηταρίου όπως το Celestia, Stellarium, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ μια αξέχαστης αστρονομικής παρατήρησης . Η εμπειρία στο ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο Ίππαρχος στη Ρόδο είναι μοναδική , τόσο για τον απλό παρατηρητή άλλα και για τους γνώστες της αστρονομίας .
Τοποθεσία
Το αστεροσκοπείο Ίππαρχος – Astronomy cafe βρίσκεται στο Λαδικό. Θα μεταβείτε εκεί μέσα από το Φαληράκι με κατεύθυνση το μοναστήρι Προφήτη Αμώς ,φτάνοντας στο μοναστήρι θα στρίψετε αριστερά για να φθάσετε στο Astronomy Cafe.
Ωράριο Λειτουργίας – Παρατηρήσεων
To Astronomy Cafe λειτουργεί:
Ώρες λειτουργίας: Ανοιχτά από τις 16:00 ώρα.
Αστρονομικές παρατηρήσεις:
Άνοιξη, μετά το ηλιοβασίλεμα – έως τις 22:00
Καλοκαίρι, μετά το ηλιοβασίλεμα – έως τις 23:00
Φθινόπωρο, μετά το ηλιοβασίλεμα – έως τις 22:00
Τιμή ανά άτομο 2.50 ευρώ για παιδιά 2.00 ευρώ
Τηλ.+30 2241086112
Δεχόμαστε οργανωμένες επισκέψεις σχολικών ομάδων στον αστρόκηπο για περιήγηση, καθώς και παρατήρηση στο αστεροσκοπείο.
Πως θα μας βρείτε:
Ερχόμενοι από την λεωφόρο Ρόδου – Λίνδου περνάτε τους φωτεινούς σηματοδότες που οδηγούν στο Φαληράκι κέντρο. Συνεχίζετε ευθεία και φτάνετε στην εκκλησία του Αγ. Νεκτάριου στο Φαληράκι . Συνεχίζετε ευθεία επι της Ρόδου – Λίνδου για 150 μέτρα στους φωτεινούς σηματοδότες μετά την εκκλησία στρίβετε αριστερά. Όταν στρίψετε παίρνετε τον δεξί δρόμο (από το ξενοδοχείο EVI) και συνεχίζετε ευθεία για 350 μέτρα. Θα περάσετε έναν μικρό στρογγυλό πέτρινο πέτρινο κόμβο και στον δεύτερο δρόμο στρίψτε δεξιά. Ο δρόμος συνεχίζει ευθεία (περνάτε μπροστά από το ξενοδοχείο Liberia) για 650 μέτρα. Φτάνετε σε ένα σταυροδρόμι (Προφήτης Αμώς) και συνεχίζετε ευθεία. Μετά από 300 μέτρα στα δεξιά σας έχετε ένα ύψωμα με δάσος και ακολουθείτε τον δρόμο. Συνεχίζετε και μετά από 250 μέτρα θα δείτε αριστερά σας ένα κίτρινο διώροφο σπίτι. Κρατάτε δεξιά και ανεβείτε την ανηφόρα. Επιτέλους φτάσατε!!!

Επικοινωνία – πληροφορίες
Μπορείτε να καλέσετε τον αριθμό 0030 2241086112 για περισσότερες πληροφορίες ή να επισκεφτείτε στο facebook την ομάδα ή την σελίδα του αστεροσκοπείου.
rodosreport.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου