Ξεχείλισε η οργή των κατοίκων για το διαρκές «έγκλημα χωρίς τιμωρία»

Μια «σπίθα» στους πολίτες είναι ικανή για να ανάψει νέες «φωτιές»Καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί είναι  η τοπική κοινωνία της Ρόδου, μετά την ολοσχερή καταστροφή στο πολυκατάστημα Cosmos Center, ιδιοκτησίας οικογένειας Σκουτέλη, από πυρκαγιά που ξέσπασε από τον καταυλισμό των τσιγγάνων.Η κατάσταση για την οποία όλοι ξέρουν, όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς από τις τοπικές αρχές του τόπου μας δεν τολμούσε να «ακουμπήσει» εδώ και δύο δεκαετίες, φαίνεται τώρα ότι φθάνει πλέον σε αδιέξοδο, καθώς η φωτιά που κατέκαψε μέσα σε μισή ώρα τους κόπους μιας ζωής γνωστών επιχειρηματιών του νησιού μας, αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!


Η φωτιά άφησε πίσω της, στάχτη, αποκαΐδια αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Κατέστρεψε ολοσχερώς ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα που ανήκε στην οικογένεια Σκουτέλη, εμπόρευμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ έβαλε σε άμεσο κίνδυνο διπλανές επιχειρήσεις αλλά και την ασφάλεια της πόλης μας, καθώς σε μικρή απόσταση από το συμβάν βρίσκονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι και κάνουν λόγο ότι η φωτιά που ξεκίνησε από εξωτερικό σημείο, έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του καταυλισμού των τσιγγάνων στο Καρακόνερο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Έχουν κλειδωθεί οι ύποπτοι
Οι αρμόδιες αρχές και το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ, εξετάζει με πολύ προσοχή μία προς μία τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που υπάρχουν. Έγιναν συνολικά πάνω από 6 προσαγωγές υπόπτων ατόμων, ενώ όλα δείχνουν ότι οι αρμόδιες αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα για το ποιος έβαλε τελικά τη μοιραία φωτιά που έκανε στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά μια ολόκληρη περιουσία.

Μαρτυρίες, καταθέσεις, φωτογραφίες και οπτικό υλικό, εξετάζεται με πολύ προσοχή και όλα δείχνουν ότι τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε  συγκεκριμένο άτομο το οποίο αναζητούν για να συλλάβουν.

Οι βασικοί ύποπτοι από την αρχή, ήταν 4 άτομα τα δύο από τα οποία ανακρίθηκαν αμέσως.

Γιγάντια η προσπάθεια των πυροσβεστών
Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στο εσωτερικό του κτιρίου γιατί υπήρχαν εύλεκτα υλικά. Ακολούθησαν εκρήξεις μικρής έκτασης που πιθανολογείται ότι ήταν από χρώματα ή από βερνίκια που υπήρχαν στο κατάστημα.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε κοντινή απόσταση, ήταν τέτοιας έκτασης που δεν επέτρεπαν στους πυροσβέστες να πλησιάσουν αφενός και αφετέρου δημιουργούσαν κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς και στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται η φαρμακαποθήκη του κ. Γιώργου Φρόνα.

Στις προσπάθειες πήραν μέρος 6 οχήματα της ΠΥΡ και 20 άνδρες καθώς επίσης και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που κατάφερε να βοηθήσει στο κρίσιμο χρονικό σημείο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Η φωτιά, άφησε πίσω της μόνο στάχτες κι αποκαΐδια.

Δεν ήταν ασφαλισμένο ούτε το κτίριο ούτε το εμπόρευμα
Το πλήγμα για την οικογένεια Σκουτέλη, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πολλαπλό. Η επιχείρηση, δεν ήταν ασφαλισμένη ούτε για το κτίριο, ούτε για εμπόρευμα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Η καταστροφή για τους ίδιους ήταν βιβλική.

Κανείς δεν ξέρει πως αυτοί οι άνθρωποι θα αξιώσουν να αποζημιωθούν, από ποιούς, πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους και βέβαια αν θα εντοπιστούν και αν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη ποτέ οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Οργισμένη επιστολή από την κόρη της οικογένειας
Η κόρη της οικογένειας κ. Αλεξάνδρα Σκουτέλη, με επιστολή που κοινοποίησε χθες στη «Ροδιακή» αποτυπώνει το μέγεθος της οργής και της αγανάκτησης που διέπει τόσο την ίδια την οικογένειά της, όσο και τους επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή που υφίστανται τέτοιου είδους προβλήματα.

Στην επιστολή αναφέρει:
«Προς κάθε υπαίτιο,
Σας γράφω με αφορμή τη σημερινή φωτιά στο Cosmos Center.

Είμαι η κόρη των ιδιοκτητών και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι Γαλλία, γιατί δουλεύω εδώ και δυστυχώς δεν μπορώ να βρίσκομαι κοντά τους. Γράφω με μεγάλη δυσκολία από τα νεύρα και το στρες. Ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά που ακούω τη λέξη ''τσιγγάνοι / γύφτοι'' στη Ρόδο.

Θέλετε να μου δώσετε μία καλή εξήγηση γιατί τόσα χρόνια παραμένει το πρόβλημα; Αν δε φροντίσετε άμεσα το θέμα, θα φροντίσουν άλλοι (νομίζω το φαντάζεστε κι εσείς πια από το πόσο εξαγριωμένος είναι ο κόσμος πλέον), και πραγματικά δε θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Πέρα από το ότι θα έπρεπε να υπάρξει αποζημίωση τουλάχιστον για ψυχική οδύνη, θα έπρεπε να μην ξαναεμφανιστείτε δημοσίως ποτέ. Τόσα χρόνια κλέβουν, βάζουν φωτιές και δεν κάνετε τίποτα.

Τι να πω; Ευτυχώς που δεν υπήρξαν θύματα!

Ναι ευτυχώς. Γιατί αλλιώς θα τους είχα κάψει μετά εγώ.

Λάβετε άμεσα μέτρα.

Το παρόν μήνυμα θα το προωθήσω προς ό,τι mail βρω. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί περνάμε αρκετά από μόνοι μας πλέον, όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι - δε χρειαζόμαστε και τη δική σας ''βοήθεια''.
Σκουτέλη Αλεξάνδρα».

Ευχαριστήριο του κ. Γιώργου Φρόνα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Φρόνας σημειώνει:
«Οφείλω δημόσια  να ευχαριστήσω το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή 15 Ιουνίου  στο Cosmos center, από την οποία κινδύνεψαν και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις της Φαρμακαποθήκης μας.
 
Με τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα με την όποια ενήργησαν, απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς στις γειτονικές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη περιοχή, με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα προέκυπταν.

Πιστεύω ότι μετά το δυσάρεστο αυτό συμβάν,  που κατέστρεψε πλήρως μια επιχείρηση και έθεσε σε κίνδυνο πολλές άλλες, οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των πυρκαγιών στην περιοχή».

http://www.rodiaki.gr/
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου