Στην ΚΥΔ περιέρχεται πλέον η διαχείριση των παραλιών – Δεν έχουν πια δικαιώματα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Στο αυτοτελές γραφείο Δημόσιας Περιουσίας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου περιήλθε με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκου Ματζάκου...
H ευθύνη για τη διαχείριση, προστασία και αξιοποίηση των παραλιών στα Δωδεκάνησα.
Το γραφείο μάλιστα εντέλλεται να κινήσει τις διαδικασίες για την εκμίσθωση χώρων για την ανάπτυξη ομπρελών και θαλάσσιων σπόρ την φετινή θερινή περίοδο, ενώ με το ίδιο έγγραφο καθίσταται σαφές ότι οι Δήμοι δεν έχουν πλέον κανένα δικαίωμα προς τούτο!
Αφορμή για την ανατροπή των διαδικασιών, που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα προς όφελος των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, αποτέλεσε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται κυβερνητική απόφαση του 2009 για παραχώρηση των αιγιαλών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ σε αυξημένη 7μελή σύνθεση, λόγω μείζονος σπουδαιότητας του θέματος, έκανε δεκτή προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1038460/2439/Β0010/15.4.2009, που επικαιροποιήθηκε αρκετές φορές ως το 2014 μέσω της οποίας παραχωρούνταν απευθείας οι παραλίες στους ΟΤΑ προκειμένου να τοποθετούν ομπρέλες, καθίσματα, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια. Οι ΟΤΑ είχαν μάλιστα το δικαίωμα να μεταβιβάσουν το δικαίωμα χρήσης της παραλίας σε τρίτους.
Παρόμοια απόφαση είχε λάβει και η 5μελής σύνθεση του τμήματος, που είχε κρίνει (646/2015) ότι η παραχώρηση των παραλιών πρέπει να γίνεται μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης και όχι σωρευτικά για όλη την επικράτεια.
Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται ότι «η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων που είναι, καταρχήν, ήπιες και συμβατές με τον προορισμό των στοιχείων αυτών του φυσικού περιβάλλοντος ως κοινοχρήστων, πρέπει να γίνεται μεμονωμένα και κατά περίπτωση, ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοικήσεως, συνοδευόμενη από τα αναγκαία διαγράμματα, με την οποία θα τίθενται και οι αναγκαίοι όροι και περιορισμοί ενόψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, προκειμένου να διασφαλισθεί και η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού.»
Στο έγγραφο του κ. Ματζάκου, τονίζεται, ότι μετά την έκδοση της υπ’ αρίθμ. 3944/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αρμοδιότητα για την παραχώρηση απλής χρήσης του αιγιαλού έχουν πλέον οι Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας της επικράτειας!
Στα πλαίσια αυτά και ενόψει της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί σύντομα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας προχώρησε στην εισαγωγή στο σύστημα Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. των στοιχείων των συμφωνητικών για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, για το έτος 2013, τα οποία είχαν αποσταλεί από όλες τις πρώην Κτηματικές Υπηρεσίες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα.
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις καλούνται να προχωρήσουν στον έλεγχο των στοιχείων και ακολούθως να τις αναρτήσουν ηλεκτρονικά στην Δικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας από την Παρασκευή 01-04-2016 προς ενημέρωση του κοινού.
Τονίζεται επίσης ότι οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού (απευθείας ή με δημοπρασία), μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ, στις Περιφερειακές Δ/νσεις και τα Αυτοτελή γραφεία!
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμβάσεων μίσθωσης που έχουν υπογραφεί πέρσι ανέρχεται στις 755 περίπου.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου