Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Ο Γιόχαν Κρόιφ διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες τον Οκτώβριο του 2015 κι έκτοτε έδωσε μάχη με την επάρατο νόσο...

Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1947 στο Αμστερνταμ.
Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρα του συνδέθηκε με τον Αγιαξ στον οποίο έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου.
Θεωρήθηκε, όχι άδικα, αναμορφωτής του ποδοσφαίρου, κύριος εκφραστής της ολλανδικής σχολής που άλλαξε τα πάντα στο άθλημα στις αρχές της δεκαετίας του 70.
Με τον Αγιαξ κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1971, 1972, 1973) και ακολούθως μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα, την άλλη μεγάλη αγάπη της καριέρας του στην οποία έπαιξε μέχρι το 1978. Ακολούθησαν οι Λος Αντζελς Αζτεκς, οι Ουάσιγκτον Ντίπλοματς, η Λεβάντερ, ξανά ο Αγιαξ και η Φέγενορντ.
Με την Εθνική Ολλανδίας αναδείχθηκε δευτεραθλητής κόσμου το 1974 με την εκπληκτική ομάδα του Ρίνους Μίχελς.
Ακολούθως έγινε προπονητής πρώτα στον Αγιαξ και μετά με την Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών του συλλόγου (1992). Εμεινε στο τιμόνι μέχρι το 1996 αλλάζοντας πολλά στη νοοτροπία των Καταλανών.

Όταν έκοψε το κάπνισμα

Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν μανιώδης καπνιστής μέχρι το 1991, όταν και υποβλήθηκε σε διπλό bypass και αναγκάστηκε να κόψει την κακή συνήθεια. Έκτοτε ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο για προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα, όντας μπροστάρης σε καμπάνιες κατά του καπνίσματος.

Το τελευταίο διάστημα ο Γιόχαν Κρόιφ είχε σταματήσει την ενασχόληση τού με το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια είχε ουσιαστικά αποστασιοποιηθεί, καθώς ενεπλάκη με τον Άγιαξ για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ αποτέλεσε τιμής ένεκεν τον προπονητή της Εθνικής Καταλονίας από το 2009 έως το 2012. Λίγο αργότερα βρέθηκε για ένα 6μηνο στη μεξικανική Τσίβας έχοντας ρόλο αθλητικού διευθυντή. Η δράση του εσχάτως περιοριζόταν σε αρθρογραφίες σε διάφορα παγκοσμίου φήμης έντυπα.

Ήθελε να μιλά για μπάλα παρά την ασθένειά του

Λίγες ημέρες μετά τη διάγνωσηείχε μιλήσει για την περιπέτειά του και είχε εκφράσει την επιθυμία του να μιλά για μπάλα, τονίζοντας πως είναι το μόνο που του δίνει χαρά και τον κάνει να ξεχνά την ασθένεια.
"Είμαστε σε καλό δρόμο με τη θεραπεία μου, χάρη και στο εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό με το οποίο περνάμε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
Θέλω να μιλάμε για μπάλα και να σχολιάζουμε το ποδόσφαιρο. Είναι το μόνο που μου δίνει χαρά και με κάνει να ξεχνάω την ασθένεια", τα λόγια του Κρόιφ σε συνέντευξή του στην ολλανδική έκδοση της "Telegraph".
Θυμηθείτε τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές στιγμές του Γιόχαν Κρόιφ:

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου