“Πόλεμο” στα αδέσποτα αιγοπρόβατα θα κηρύξει ο δήμος της Ρόδου

«Αμείλικτος» προτίθεται να είναι ο Δήμος της Ρόδου στο εξής, με το φαινόμενο της ανεπιτήρητης βόσκησης και μάλιστα θα κινήσει τις διαδικασίες ακόμη και για άρση των επιδοτήσεων των συγκεκριμένων «κακών κτηνοτρόφων»...
λόγω των πολλών προβλημάτων που προκαλούν, για τα οποία μάλιστα απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Πόκκιας, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των παραγωγών της Νότιας Ρόδου που έθεσαν το ζήτημα των καταστροφών που έχουν υποστεί και από τα ανεπιτήρητα κατσίκια και από τα ελάφια.
Όπως είπε, τους κοινοποιήθηκε και ο ίδιος ήδη έχει απευθυνθεί στον Υπουργό αφού ο Δήμος ενώνει τη φωνή του με τους παραγωγούς, στο κομμάτι της προστασίας της περιουσίας τους, σημειώνοντας ότι δεν θα υπεισέλθει στο θόρυβο που έχει προκληθεί.
Το αίτημα του Δήμου προς την Κεντρική Διοίκηση και τον Υπουργό είναι να υπάρχουν διαδικασίες, εάν γίνονται ζημιές, να αποζημιώνονται οι άνθρωποι και να μην καταστρέφονται, και από τα ελάφια και από τα ανεπιτήρητα κατσίκια και αμνοερίφια.
Όπως είπε, αυτή είναι η θέση του Δήμου και μάλιστα είναι σε επαφή και με τον Υπουργό και με το νέο Γ.Γ. του Υπουργείου που είναι ο κ. Αντώνογλου, από τους οποίους και ζήτησε να κάνουν μία επίσκεψη εδώ και να δουν πως έχει η κατάσταση επιτόπου αφού καταστρέφονται κάποιοι άνθρωποι, αγρότες, σε μία εποχή που πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, άρα θα πρέπει να δράσουν ως Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση για να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους.
Μάλιστα, είπε ότι πρόκειται για μία επιστολή συμπαράστασης και στήριξης των αιτημάτων, όπου είναι δίκαια.
Κλείνοντας, για ακόμα μία φορά, ο κ. Πόκκιας απηύθυνε έκκληση επειδή, όπως είπε, βλέπουμε πάλι το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν ζητήματα με τα ανεπιτήρητα κατσίκια, οι ίδιοι βρίσκονται καθημερινά…στο κυνηγητό και κάθε μέρα συλλαμβάνονται κάποια και προωθούνται στο σφαγείο και από εκεί στα Ιδρύματα, και δήλωσε:
«Θα πρέπει και οι ίδιοι να προστατέψουν την εικόνα του νησιού, την ασφάλεια των δρόμων, την ασφάλεια των οικισμών, την εικόνα στους πολιτιστικούς χώρους, στις ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και σε αγροτικές καλλιέργειες. Είναι ευθύνη τους, παίρνουν χρήματα από τις επιδοτήσεις και οι ίδιοι μπορούν καλύτερα απ’ όλους μας να προστατεύσουν αυτά τα κοινωνικά αγαθά.
Εάν δεν το κάνουν, επαναλαμβάνω για μία ακόμα μία φορά, ότι είμαστε αποφασισμένοι, θα το πατάξουμε, με όποιο κόστος. Και με ελέγχους και με αφαίρεση επιδοτήσεων και με πρόστιμα και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Έχουμε κάνει αρκετές εκκλήσεις, δυστυχώς σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι καθημερινό, κάθε μέρα ασχολούμαστε μ’ αυτό το ζήτημα. Είναι 20-30 κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι ανεύθυνοι, εάν δεν συνέλθουν μόνοι τους θα τους συνεφέρουμε με ό,τι προβλέπει ο νόμος».
Έκανε, επίσης, γνωστό ότι, χθες το πρωί, μίλησε με τη Διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ για να κοπεί η επιδότηση στους κτηνοτρόφους αυτούς, θέλοντας να καταδείξουν ότι θέτουν τα θέματα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν παρέλειψε, πάντως, να καυτηριάσει την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την αρμοδιότητα των βοσκοτόπων από τους Δήμους και να τους δώσει στις Περιφέρειες. Έτσι, ενώ ο Δήμος έχει την καθημερινότητα, κάποιες Περιφέρειες, όχι η δική μας όπως είπε, δεν θέλουν να ανοίξουν μέτωπα με τους κτηνοτρόφους και έτσι τσακώνονται με αυτούς οι Δήμοι ενώ κάποιοι άλλοι μοιράζουν τις επιδοτήσεις. Τέλος, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και αν χρειαστεί θα κοπούν οι επιδοτήσεις.
Μάλιστα, θέλησε να εξηγήσει ότι δεν έχουν πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους αλλά με τους κακούς κτηνοτρόφους με τους οποίους έχουν πρόβλημα και οι καλοί κτηνοτρόφοι που είναι και η πλειοψηφία. Τα παραπάνω, όπως είπε, αφορούν τους 20-30 που δεν μπορούν να αμαυρώνουν την εικόνα όλων των υπολοίπων και να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο νησί με την ανευθυνότητα και την αδιαφορία τους.
Η επιστολή
Η επιστολή που απέστειλε ο κ. Πόκκιας στο Υπουργείο έχει ως θέμα «πρόκληση ζημιών σε καλλιέργειες της Ν. Ρόδου από βόσκηση ελαφιών και ανεπιτήρητη βόσκηση αιγοπροβάτων» και αναφέρει τα εξής:
“Κύριε υπουργέ,
με αφορμή την επιστολή-αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Ν. Ρόδου, θα θέλαμε να υπερτονίσουμε τη σοβαρότητα των συνεπειών που προκύπτουν για τις καλλιέργειες της Νότιας Ρόδου τόσο από τη βόσκηση των ελαφιών, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όσο και από την ανεπιτήρητη βόσκηση αιγοπροβάτων.
Όσον αφορά τα ελάφια, λόγω των μεγάλης έκτασης πυρκαγιών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας τον χειμώνα που μας πέρασε, ο ήδη αυξημένος πληθυσμός μετακινείται προς τις πεδινές περιοχές προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες αλλά και ατυχήματα στους δρόμους σε μια περιοχή που εκτός από γεωργική έχει και μια έντονη τουριστική ανάπτυξη.
Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα, και εδώ αντιμετωπίζουμε ένα αυξημένο αριθμό ζώων που βόσκουν ανεπιτήρητα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι πλέον και αδέσποτα. Η μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης των βοσκοτόπων από το δήμο στην περιφέρεια σίγουρα μόνο επιδεινώνει την κατάσταση, αφού αποσυνδέεται πλήρως η χορήγηση του δικαιώματος βοσκής στους κτηνοτρόφους από τον έλεγχο της ανεπιτήρητης βόσκησης που εξακολουθεί να ασκεί ο δήμος.
Επιπλέον η αδυναμία από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ για πλήρη και ουσιώδη έλεγχο των κτηνοτρόφων που λαμβάνουν επιδότηση, οδηγεί σε μια κατάσταση ατιμωρησίας των μη συνεπώς κτηνοτρόφων, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Επομένως, δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τη φωνή μας με τους παραγωγούς της Νότιας Ρόδου και να παρακαλέσουμε για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Τέλος, σας καλούμε να επισκεφθείτε το νησί, ώστε να αποκτήσετε ιδίαν αντίληψη για τα σοβαρά αυτά ζητήματα που μας απασχολούν”.
http://www.rodiaki.gr/

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου