Ενέδρα έξω από τα μαγαζιά στήνουν συνεργεία του ΣΔΟΕ...Θα ελέγχουν την έκδοση αποδείξεων και θα ψάχνουν παράνομα POS

Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση με επιτόπια τεστ στα ύποπτα POS και στήσιμο ενέδρας έξω από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα για....
έλεγχο των αποδείξεων έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τους κλάδους που μπαίνουν στο στόχαστρο, τα κριτήρια και τις διαδικασίες ελέγχου καθώς και την εφαρμογή του μέτρου «σφραγίσματος» των επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα ξένα POS έχουν κατακλύσει την αγορά και δίνεται εντολή στους ελεγκτές να καταγράφουν αν το μηχάνημα POS των επιχειρήσεων που ελέγχονται, έχει εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (acquirer) διότι είναι πολύ πιθανό ο ελεγχόμενος με τον τρόπο αυτό είτε να καταργεί στην πράξη τα capital controls, είτε να μη δηλώνει τα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη χρήση του POS αυτού. Όσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: «CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET», είναι πιθανό να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU», τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls.
 
Συναλλαγές
Εκτός από τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ζητείται από τους υπαλλήλους που διενεργούν τον έλεγχο η διεξαγωγή συναλλαγής (μικρού ποσού) και να επισυνάπτεται το απόκομμα της συναλλαγής», για να διαπιστωθεί αν έχει πάροχο στο εξωτερικό, εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Επίσης οι ελεγκτές θα περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα τους ζητούν την απόδειξη για την υπηρεσίες που έλαβαν και σε περίπτωση που δεν επιδεικνύεται απόδειξη, θα εισέρχονται στην εγκατάσταση για βεβαίωση των παραβάσεων.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από συνεργεία δύο ατόμων σε όλη την επικράτεια και η επιλογή των ελεγχόμενων θα γίνεται βάσει στοιχείων φορολογικής συμπεριφοράς της επιχείρησης στο παρελθόν που διαθέτει στα αρχεία της η εφορία (elenxis κ.λπ.), καταγγελίες φορολογούμενους ή άλλες πληροφορίες που θα φθάνουν στους προϊσταμένους των εφοριών. Παράλληλα, τέσσερις φορές τον μήνα θα ζητείται συνδρομή της αστυνομίας στους ελέγχους αλλά και σε κάθε περίπτωση που παρεμποδίζεται ο έλεγχος.
Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο κατά τους διενεργούμενους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί «στην αντιμετώπιση φαινομένων ιδιάζουσας παραβατικής συμπεριφοράς, περιπτώσεων υποτροπής ύστερα από την κατ' επανάληψη διαπίστωση της μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων όπως και επί περιπτώσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων για διαφορετικές συναλλαγές από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο. Εκτός από την επιβολή των προστίμων προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του υπόχρεου για διάστημα μέχρι ένα μήνα ή επίσης και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης για διάστημα μέχρι έξι μηνών, σε περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί η κύρωση της αναστολής λειτουργίας και σε διάστημα εντός τριών ετών διαπιστώνεται η επανάληψη μίας από τις προαναφερόμενες παραβάσεις.

Αν δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται άμεσα το μέτρο του σφραγίσματος για 48 ώρες της επιχείρησης.
http://www.rodiaki.gr/
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου