Η υπόθεση των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί τον Αύγουστο του 2013 στην περιοχή του Αγίου Σουλά Ρόδου, θα εκδικαστεί στη προσεχή συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου...

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει 42χρονος ο οποίος φέρεται ως ο υπαίτιος των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η σύλληψη του 40χρονου είχε γίνει στις 24 Αυγούστου 2013 μετά την αξιοποίηση στοιχείων που φέρονται να είχαν στην διάθεσή τους οι άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που είχαν έρθει στο νησί μας, προκειμένου να διερευνήσουν τις φωτιές που εκδηλώνονταν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Σουλά.
Όλες οι έρευνες έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα και εν συνεχεία σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον 42χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε και προσήχθη στο δικαστήριο.
Σε βάρος του συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση, και μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.
Ο 42χρονος από την πρώτη στιγμή αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και επισημαίνει πως σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές έχει βοηθήσει για την κατάσβεση τους καθώς είναι μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τις συγκεκριμένες ημέρες μέλη του συλλόγου, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου, πραγματοποιούσαν περιπολίες για την προστασία των δασών της περιοχής.
Αυτό είχε επιβεβαιώσει σε επίσημη ανακοίνωση του και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, στην οποία και γίνονταν λόγος «για εικασίες, ανεπαρκή αποδειχτικά στοιχεία και ανώνυμες καταγγελίες», ενώ επισημαίνονταν η πλήρης στήριξη στο πρόσωπο του 42χρονου.
Επίσης για το ίδιο θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δήλωση είχε κάνει στη «Ροδιακή» και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σορωνής Γιάννης Μαρίνος ο οποίος είχε πει: «τίποτα δεν μας πείθει ότι ο συγκεκριμένος που συνελήφθη είναι ένοχος. Αντίθετα είμαστε πεισμένοι για το αντίθετο και πιστεύουμε ότι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις εμπρησμού για τις οποίες κατηγορείται ο 42χρονος εκδηλώθηκαν σε δύσκολα για την κατάσβεση τους σημεία στην περιοχή του Αγίου Σουλά, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική με αποτέλεσμα να μην επεκταθούν και τελικά να αποτεφρώσουν μόλις μερικά τετραγωνικά γης η κάθε μία.
Η απολογία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου είχε βρεθεί συνοδευόμενος από τους δικηγόρους τους κ.κ. Ιωάννη Μαρίνο και Ιωάννη Χαρίτο, αρνήθηκε ευθύς εξ αρχής κάθε κατηγορία και τόνισε ότι πέρα της επαγγελματικής του δραστηριότητας, είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Σορωνής από την ίδρυση του (το 2009) έως και σήμερα. Μάλιστα από την εποχή που ο σύλλογος έφτιαξε ομάδα εθελοντών για την περιφρούρηση των δασών της περιοχής μας συμμετέχει ενεργά και μαζί με άλλα μέλη κάνουν περιπολίες κατά την θερινή περίοδο που είναι υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, ενώ συμμετέχουν και σε κατασβέσεις.
Όλες οι ενέργειες τους – συνέχισε ο 42χρονος- ήταν πάντα σε συνεργασία και εν γνώσει τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της Διεύθυνσης Δασών, υπηρεσίες οι οποίες ήταν ενημερωμένες για το ποια άτομα ασχολούνταν με τις περιπολίες και με τις κατασβέσεις, αλλά και για τον εξοπλισμό που διέθεταν (οχήματα, ασυρμάτους κ.α.).
Αναφορικά με την πρώτη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2013 στην θέση Μόι της περιοχής του Αγίου Σουλά για την οποία κατηγορείται, ο 40χρονος επεσήμανε ότι ενημερώθηκε για αυτήν από έναν συνάδελφο του – μέλος του συλλόγου και όταν πήγαν στο σημείο υπήρχαν εκεί ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής και επιχειρούσαν για την κατάσβεση της σε δύο σημεία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν τους άφησαν καν να πλησιάσουν στο χώρο της πυρκαγιάς καθώς η φωτιά ελέγχονταν.
Ο 42χρονος αναφέρθηκε και στις καταθέσεις που δόθηκαν για αυτό το συμβάν στις οποίες το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο – όπως τόνισε – σε βάρος του ήταν, οι δηλώσεις για τα όσα ακούγονται για αυτόν «στα πηγαδάκια» των συζητήσεων που γίνονταν.
Σχετικά με την δεύτερη πυρκαγιά της 13ης Αυγούστου 2013 στη θέση «Τσεκούρι» της περιοχής του Αγίου Σουλά που επίσης του καταλογίζεται, ο 42χρονος δήλωσε στην ανακρίτρια πως την ώρα της εκδήλωσης της, έκανε περιπολία μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν είδε ένα αυτοκίνητο (τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό του οποίου αμέσως ανέφερε μέσω ασυρμάτου) να βγαίνει από χωματόδρομο  και να κατευθύνεται προς την Σορωνή.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δική του θέση ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την εστία της φωτιάς, ενώ κατά τη διάρκεια μανούβρας που έκανε τράκαρε την μηχανή του με πυροσβεστικό του Δήμου. Η ζημιά αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές εταιρείες και έκτοτε η δίκυκλη μοτοσικλέτα του, για την οποία υπήρξε κατάθεση ότι είδαν, βρισκόταν ακινητοποιημένη για φτιάξιμο.
Ο 42χρονος είχε δηλώσει επίσης ότι δεν διαθέτει μαύρο κράνος κάτι που είναι γνωστό σε όλο το χωριό, ενώ επεσήμανε πως σε καμία μαρτυρική κατάθεση δεν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του οδηγού της μοτοσικλέτας που δήθεν εντοπίστηκε να περιφέρεται στις πυρκαγιές.
Ο ίδιος είχε πει επίσης πως «όλο αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να στηριχτεί ένα ανυπόστατο εις βάρος του κατηγορητήριο, το οποίο προφανώς συντάχθηκε  σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο διαβιβαστικό της υποβολής της δικογραφίας προς την Εισαγγελία». Ο 42χρονος είχε αναφερθεί και στην φωτιά της Αγίας Άννας και της Διμυλιάς, στην οποία σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση «ένας άνδρας με τα χαρακτηριστικά τα δικά του και με την περίφημη πια μηχανή του πηγαινοέρχονταν 5 φορές».
Ο κατηγορούμενος ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό ήταν αδύνατον αφενός διότι η μηχανή του είναι τρακαρισμένη και δεν χρησιμοποιείται και αφετέρου διότι την  ώρα εκείνη, βρισκόταν στην δουλειά του με δεκάδες άτομα να τον επιβεβαιώνουν καθώς ήταν μαζί του.
«Θεωρώ ότι η εις βάρος μου κατηγορία, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σκοπεύει απλώς να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δίδοντας όμως κατά τρόπο βεβιασμένο και πρόχειρο, στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αιτιολογίες που αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους και με τη λογική» είχε δηλώσει ο 42χρονος κατηγορούμενος.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.